29.1 C
Kuala Lumpur
Thursday, December 3, 2020

Pengganas JI Rakyat Malaysia Paling Dikehendaki Dipercayai Maut (video)

milf-marwan-

Khabar angin baharu timbul mengenai pengganas paling dikehendaki di Asia Tenggara, Zulkifli Hir atau lebih dikenali sebagai Marwan dipercayai mungkin telah dikepung dan terbunuh dalam pertempuran di selatan Filipina.

Agensi berita, The Philippines Daily Inquirer memetik komander Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) melaporkan Marwan dan beberapa anggota pengganas Basit Usman mungkin maut dalam pertempuran dengan tentera dekat Cotabota pada petang Ahad.

Menurut laporan tersebut, sekurang-kurangnya 30 komando polis turut maut dalam pertempuran antara tentera kerajaan Filipina dan tentera Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF).

 

Ia adalah keganasan pertama sejak perjanjian damai yang diusahakan Malaysia pada tahun lalu.

Laporan tersebut memetik Mohagher Iqbal, ketua perunding MILF dalam rundingan damai sebagai mengesahkan pertempuran tersebut tetapi tiada mana-mana kumpulan yang memaklumkan jumlah anggota mereka yang terkorban.

Laporan terdahulu mengenai pertempuran itu masih samar.


Pada awalnya, tentera dan pegawai polis berkata komando milik Pasukan Polis Tindakan Khas Kebangsaan Filipina (SAF) bertempur dengan kumpulan bersenjata Barisan Pembebasan Islam Bangsamoro (BIFF) di bandar Mamasapano, Maguindanao.

Namun, seorang pegawai MILF berkata, komando SAF menceroboh masuk ke dalam wilayah yang ditawan kumpulan bersenjata tersebut sebelum berlakunya pertempuran.

Dalam laporan awal, Kapten Joanne Petinglay, ketua Bahagian Infantri ke-6 unit hal ehwal awam Tentera Darat, berkata tentera melakukan operasi pembersihan di Mamasapano di mana anggota polis terbunuh dalam pertempuran dengan pejuang BIFF.

Petinglay tidak mendedahkan beberapa ramai anggota polis yang terbunuh.

Beliau berkata anggota tentera yang disokong dengan kenderaan perisai berada di kawasan tersebut untuk membantu anggota polis Maquindanao.

“Setakat ini, saya tidak boleh memberikan jumlah sebenar anggota yang maut, ia adalah operasi polis, tiada penyelarasan dengan anggota kita di darat,” kata Petinglay kepada The Inquirer.

Berita Berkaitan

Dua rangka mangsa letusan gunung berapi 79 Masihi ditemui

POMPEII, ITALI: Mayat dua mangsa letusan Gunung Vesuvius hampir 2,000 tahun lalu digali di...

UAE kini benarkan pasangan belum berkahwin tinggal serumah

ABU DHABI: Pengambilan alkohol kini bukan lagi kesalahan di Emiriah Arab Bersatu (UAE) selagi...

Hospital AS dalam tekanan ekoran kes meningkat

WASHINGTON: Hospital di seluruh Amerika Syarikat (AS) sekali lagi berdepan dengan tekanan, sehingga memaksa...

Ulama tersohor Syria selamat disemadi

Ulama tersohor Syria, Syeikh Dr. Muhammad Said Ramadhan Al-Buti selamat disemadikan di perkarangan Masjid...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...