28.6 C
Kuala Lumpur
Friday, January 15, 2021

Penggubahan Wang Haram (AMLA)

Lazimnya perbuatan penggubahan wang haram atau Money Laundering membabitkan pindahan dari/ke pelbagai akaun bagi tujuan mengelirukan pihak berkuasa mengenai pergerakan wang haram.

Namun dalam kes derma RM2.6B Najib Razak, wang yang diterima Najib dikembalikan ke akaun yang sama.

Maka sukar sikitlah bagi kita orang biasa untuk faham makna pembabitan Najib Razak dalam penggubahan wang haram. Mungkin Pejabat Peguam Negara hari ini punya neraca tersendiri.

…………

https://pakdin.my/tag/amla

Derma King Saud: Gabenor Bank Negara, Tan Sri Zeti mencadangkan wang dimasukkan kedalam akaun peribadi Najib Razak
https://pakdin.my/?p=77138

[(Bahagian 2] Derma King Saud: Gabenor Bank Negara, Tan Sri Zeti mencadangkan wang dimasukkan kedalam akaun peribadi Najib Razak
https://pakdin.my/?p=77208

Zeti, Shukri disyaki perangkap Najib
https://pakdin.my/?p=77402

Berita Berkaitan

Komen

  1. Wang dari putra Saudi mungkin betul. Tapi Wang putra Saudi Tu dari mana? Kalau dari good star limited ianya datang dari Jho Low. Jadi Jho Low ambik dari mana? Kalau dari 1MDB elok sgt Nsjib kena AMLA sbb duit Tu dah dicuci dari sumber tidak sah.

  2. Undang2 mutakhir ni pon dah pelik..dah terbalik..ambil contoh..1 MDB salah satu Syarikat Kerajaan Malaysia..fahamkan tu..PM DS Najib adalah Ketua Kerajaan dan Menteri Keawangan yg dibantu Ahli Kabinet dan Penasihat2nya..fahamkan tu..apa masaalahnya dia gunakan duit 1MDM untuk berbagai Pengurusan Kerajaan termasuk beri BRIM atau sebagainya..Kuasa Eksukutif sebagai PM dan Menteri Keawangan jika tidak digunakan tak payah lah jadi PM dan Menteri Keawangan..fakta Contoh..Achong memiliki Syarikat Runcit berbagai barang dan memiliki staffnya untuk menguruskan Syarikatnya..salahkah Achong gunakan duit Syarikat untuk kegunaan lain..dan ditudoh kesalahan AMLA..begitu juga DS Najib sebagai PM n M Keawangan memiliki Syarikat 1MDB salah kah dia gunakan duit Syarikat 1MDB untuk kegunaan lain..

  3. Pada pendapat say..kesalahan terkini berlaku..PM Tun Mahadhir PM Malaysia masa ini..telah keluar arahan Pengangkutan dan berbagai peralatan kegunaan Minyak Syarikat Petron telah masuk tender Kerajaan yg mana maksudnya telah boleh urusniaga dgn Syarikat Petron..Ketua Kerajaan Tun Mahadhir..Syarikat Petron sapa punya..adakah Intergriti sudah rosak..atau matlamat menghalalkan cara..persoalan yg perlu direnongkan agar ada penambah baikan..dgn izin

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.