31.1 C
Kuala Lumpur
Friday, November 27, 2020

Pengimport epal Granny Smith dan Gala berdepan hukuman jika enggan menarik balik dari pasaran

Epal-Gala-Granny-Smith-

Kementerian Kesihatan telah mengarahkan pengimport epal jenis Granny Smith dan Gala keluaran Syarikat Bidart Brothers, Amerika Syarikat menarik balik buah epal tersebut daripada pasaran di negara ini.

Ketua Pengarah Kementerian Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, pihaknya juga telah menyita epal daripada jenis tersebut yang terdapat di premis-premis pengimport.

Kata beliau, setakat ini, dua pengimport epal jenis berkenaan telah dikenalpasti dan sebagai langkah berjaga-jaga, pihak kementerian mengenakan pemeriksaan tahan, uji dan lepas di semua pintu masuk negara.

“Seksyen 13 Akta Makanan 1983 memperuntukkan mana-mana pihak yang terlibat mengimport, mengedar, menyimpan atau menjual makanan yang ada dalam atau padanya apa-apa bahan yang beracun, merosakkan dan selainnya memudaratkan kesihatan adalah melakukan kesalahan.

“Jika disabitkan kesalahan, boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya sekali,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Sekiranya pengguna mempunyai sebarang pertanyaan, mereka boleh mengajukan kepada Kementerian Kesihatan melalui Pejabat Kesihatan daerah atau Jabatan Kesihatan negeri terdekat atau melalui laman web http://fsq.moh.gov.my dan www.facebook.com/bkkmhg.

Isu berkaitan larangan pengambilan epal jenis berkenaan mula tersebar di laman sosial sejak beberapa hari lalu, antaranya portal berita yang melaporkan bahawa penularan bakteria Listeria monocytogenes dikesan di sebuah pusat pemprosesan epal Bidart Bros dekat Bakersfield, California, melibatkan epal diproses semula yang bersalut karamel.

Pengambilan makanan yang tercemar dengan bakteria itu boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan, dikenali sebagai listeriosis.

Listeriosis boleh menyebabkan demam kuat, sakit kepala kronik, kekejangan pada leher serta loya dan lebih memberi risiko kepada golongan wanita mengandung selain warga emas yang mempunyai sistem imun lemah.

Berita Berkaitan

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti...

Seorang lagi anggota PGA cedera ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

ALOR SETAR: Seorang lagi anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) cedera selepas terkena tembakan ketika...

Anggota PGA maut ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

PADANG BESAR: Seorang anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand,...

Lelaki maut alat pemadam api meletup depan rumah

SUNGAI PETANI: Lelaki maut selepas pemadam api kereta yang diletakkan di hadapan rumahnya di...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...