28.9 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 29, 2020

Peniaga Di Kelantan Lelong Vape, Perisa Untuk Elak Kerugian

vape-lelong-kota-bharu

KOTA BHARU – Lebih 50 peniaga vape berkumpul membuat lelongan untuk menghabiskan stok jualan sebelum tempoh pengharaman penjualan rokok elektronik itu berkuat kuasa 1 Januari depan di negeri ini.

Proses lelongan yang bermula 9 malam tadi dihadiri lebih 500 pengguna vape yang datang membantu menghabiskan stok barangan rokok elektronik itu yang keseluruhannya bernilai RM200,000.

Presiden Pertubuhan Peniaga Vape Melayu (PPVM) Kelantan, Mohd Azlee Che Mohd Zaid, berkata pihaknya mengadakan lelongan itu untuk menghabiskan stok vape bagi menampung kerugian yang bakal ditanggung berikutan tempoh akhir notis pengharaman penjualan yang diberikan kerajaan negeri semakin hampir.

“Sebanyak RM200,000 nilai vape dan barangannya dilelong dengan potongan harga sehingga 20 peratus termasuk cecair perisanya.

“Bagaimanapun, kami rasa tempoh yang diberi tidak sempat untuk kami habiskan stok vape. Sehubungan itu, kami mohon kerajaan negeri memberi tempoh enam bulan lagi kepada kami habiskan stok barang,” katanya ketika ditemui dalam lelongan vape yang dijalankan di Lundang, malam tadi.

BH semalam melaporkan kerajaan Kelantan membuat keputusan untuk tidak mengeluarkan lesen bagi penjualan rokok elektronik atau vape di negeri ini berkuat kuasa 1 Januari.

Berikutan itu, peniaga vape diminta untuk mengosongkan premis mereka bagi mengelakkan barang vape dirampas.

Wakil Solidariti Vape Malaysia Kelantan, Mohd Khaleb Khan Nasir Khan, berkata pihaknya akan menyerahkan satu memorandum kepada kerajaan negeri bagi meminta penangguhan berkenaan.

Berita Berkaitan

Isu peralihan Kerajaan Pusat? Istana Negara akan keluar kenyataan rasmi petang ini

Istana Negara dijangka akan mengeluarkan satu kenyataan rasmi petang ini. Perkara itu dinyatakan dalam kenyataan...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman...

Komen

..

BERSATU Mungkir Janji, Bung ‘Mengamuk’ Di Hadapan Hajiji

Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin dikatakan mengamuk di hadapan Ketua Menteri Sabah yang baharu, Datuk Seri Hajiji Noor...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan