Loading...
Home / :: BLOG :: / Penipuan akademik pemimpin PhDAP: Adakah BERNAMA atau Menteri menipu?

Penipuan akademik pemimpin PhDAP: Adakah BERNAMA atau Menteri menipu?

Adakah BERNAMA yang menipu ataupun pegawai-pegawai Menteri yang menipu?

Semalam, Menteri Besar Perak telah mengaku beliau tidak memiliki ijazah Universiti dan bukan seorang graduan.

Ini selepas pengakuan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin dan Menteri Pertahanan Mat Sabu bahawa mereka juga tak pernah kata mereka adalah graduan dari universiti.

Tetapi apa yang pelik ialah berita palsu bahawa menteri-menteri ini adalah graduan ialah dari biodata yang dikeluarkan oleh saluran berita rasmi kerajaan – BERNAMA di dalam infografik-infografik mereka dan tersebar luas ketika dilantik sebagai menteri, iaitu kira-kira 9 bulan lalu.

Apa yang mereka lakukan selama kira-kira 9 bulan itu? Diamkan diri.

Ini sumber dari BERNAMA, bukan dari Wikipedia sahaja.

Setahu saya, adalah satu kelaziman untuk BERNAMA meminta biodata dari pasukan pembantu khas dan setiausaha akhbar Menteri apabila seseorang menteri baru dilantik untuk digunakan dalam laporan BERNAMA.

Selepas penafian-penafian ini, BERNAMA di bawah kerajaan PH telah jelas didapati mengeluarkan berita tidak sahih kepada Rakyat.

Persoalan sekarang ialah adakah editorial BERNAMA yang telah membuat kesilapan ataupun pasukan Menteri sendiri yang memberi informasi yang tidak sahih?

Adakah Menteri Komunikasi dan Multimedia dari DAP yang juga menteri jaga BERNAMA akan menyiasat siapa sebenarnya punca berita tidak sahih ini?

Siapa yang menipu? BERNAMA ataupun pegawai Menteri-menteri?

Facebook Najib Razak

Rujukan:
http://pakdin.my/tag/ijazah-palsu

LIHAT video:
https://youtu.be/OdR62noe1Jg

Loading...
(Visited 537 times, 15 visits today)

Artikel berkaitan

7 comments

 1. Jaafar Bakar Apai

  Udah penipuan demi penipuan manusia yg suka dgn kita jd benci

 2. Michael Black

  Klu nk tahu tipu ke tidak
  Kau kangkang
  Kau tunduk smpi ke pepek kau
  Lepas tu kau cium pepek kau
  Hancing ke tidak ..hakkkpuuuiiiii

 3. Tun Teja Liza

  Ya allah padan lah kerajaan Malaysia makin teruk ekonomi dibuatnya…kerana menteri menteri di Malaysia kebanyakan nya tidak mempunyai pelajaran yg tinggi…weyyyy spm lulus ke tak ni…mak aiii Malaysia baru….setakat boleh berckp tak reti buat kejer nak buat apa….

 4. M B Ab Rahim

  Kedua duanya sekali yang menipu…hakikatnya…maklumat asas dan penting…1. Menteri salah tidak memeriksanya, atau berniat sengaja hendak menipu…2. Bernama pula, tidak ada profesionalisme, memeriksa “double check facts” dan juga Bernama terbukti pembawa dan penggalak maklumat palsu kepada rakyat Malaysia…..folly!

 5. Mohd Irwan

  Dlm PH semua tipu…yg betoi gelaran*docter*je terhadap Madey …itu pon doctor yg dah tua nyanyok,hanya mampu bagi RACUN utk rakyat.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading...