27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 31, 2020

Penjawat Awam Antara 41 Ditahan Dalam Serbuan Cegah Maksiat Di Brickfields

khalwat-brickfields

Sejumlah 41 individu termasuk seorang yang dipercayai penjawat awam berusia 33 tahun, ditahan atas pelbagai kesalahan dalam serbuan serentak oleh pihak berkuasa ke atas dua hotel bajet di Brickfields pada Ahad.

Penolong Pengarah Bahagian Penguatkuasaan Imigresen Kuala Lumpur, James Musa Singa berkata, operasi dua jam melibatkan 20 pegawai Imigresen dan lapan dari Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) mulai 10 pagi itu, turut menahan 38 pendatang asing dan dua lagi rakyat tempatan.

Beliau berkata, penjawat awam itu yang ditahan bersama pasangannya, seorangwarganegara asing, telah diserahkan kepada pihak JAWI untuk tindakan lanjut.

“Daripada soal siasat, kami percaya lelaki ini bekerja di bahagian sokongan sebuah jabatan kerajaan dan telah menginap di hotel ini sejak semalam (Sabtu). Dia memberitahu sudah berkahwin dengan pasangannya namun tidak dapat menunjukkansebarang bukti,” kata James kepada pemberita selepas serbuan itu di sini.

Turut ditahan dua penjaga premis warga tempatan, masing-masing berusia 25 dan 58 tahun kerana bertindak melindungi dan membenarkan warga asing terdiri daripada 31 wanita dan tujuh lelaki itu tinggal di dua hotel berkenaan.


“Kesemua warga asing yang ditahan berusia antara 18 dan 57 tahun itu juga dipercayai terlibat dalam aktiviti pelacuran dan modus operandi yang digunakan ialah mereka menjadikan hotel sebagai transit.

“Apabila ada pelanggan, mereka akan disuruh menunggu di hotel sebelum dibawa ke tempat lain, atau melayan pelanggan di hotel itu sendiri,” kata James sambil memberitahu warga asing yang ditahan itu merangkumi warga Indonesia, Filipina, India, Sri Lanka dan Nepal.

Siasatan awal mendapati mereka menggunakan pas pelawat tamat tempoh atau menyalahgunakan pas kerja.

Kumpulan warga asing dan rakyat tempatan itu ditahan di bawah pelbagai seksyen mengikut Akta Imigresen untuk membantu siasatan.

Berita Berkaitan

Siapa di belakang portal MalaysiaNow

Nama seperti Malaysiakini, Malaysia Today, Malaysia Insight memang sudah dikenali. Sekarang timbul nama baru, MalaysiaNow....

Polis tahan Ronnie Liu, siasat kes hina Agong

Polis Diraja Malaysia (PDRM) menahan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Pelek Ronnie Liu...

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di...

Siapa penumpang helikopter?

Kehadiran sebuah helikopter yang mendarat di pekarangan Istana Negara, di sini, menimbulkan tanda tanya...

Komen

..

Kenyataan Macron: Mahathir kena fokus kepada individu bukan serang negara & bangsa kata Najib

Bukanlah nak defend sangat tapi saya rasa dunia patut bertenang dan membaca kenyataan Tun Mahathir secara penuh dan dalam konteks penuh. Perlu adil kepada Tun...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,360PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan