Penjelasan Najib mengenai isu beliau bersalaman dengan Netanyahu

Popular

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Terkini

Kemarin, tersangka preman di Jakarta Utara dan Jakarta Barat ditangkap

Jakarta (ANTARA) - Sejumlah berita seputar kriminalitas Jakarta terkait...

KISAH ANTI-VAKSIN, ISU PERDANA MENTERI BARU DAN HARAPAN KEPADA YDP AGONG

1. Anti vaksin jadi kambing hitam. Itulah yang mula...

Kim Jong Un label K-Pop sebagai ‘barah mudarat’

PYONGYANG: Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un menuduh K-Pop...

限行令延长警方继续设路障·韩沙:接受14日到期通行信

内政部长拿督斯里韩沙再努丁指出,由于政府已延长限行令3.0两周,警方会继续接受将于14日届满的关键领域通行信函,直至28日。

Healthcare Assistant In The UK Steals Dead Patient’s Bank Card To Buy Snacks

A healthcare assistant, Ayesha Basharat was caught stealing an...

Jawapan bekas Perdana Menteri keenam Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak mengenai insiden bersalaman dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu mengundang gelak tawa netizen. Beliau malah menggunakan terma yang popular digunakan ketika ini oleh netizen iaitu “Mak kau hijau” bagi menyerang laman Facebook dan Twitter Israel Defense Force (IDF)

Berikut merupakan penjelasan penuh beliau yang juga telah dijelaskan pada 2015, bagi menjelaskan isu tersebut kepada netizen yang mencari jalan untuk memburukkan beliau dengan mengaitkannya dengan Zionis. 

… 

Hanya sebab satu gambar saya pernah terserempak dengan Perdana Menteri Israel dekat pintu masuk ke PBB pada tahun 2015, saya dituduh zionis.

Ratusan gambar saya menjadi Perdana Menteri pertama Malaysia dan pimimpin Asia pertama elak sekatan tentera Yahudi untuk lawat ke Gaza, tak nak guna.

Gambar-gambar Imam Besar Masjid Al-Aqsa datang ke Malaysia pada tahun 2015 untuk melawat saya dan menyampaikan surat penghargaan pada saya, tiada.

Gambar-gambar saya dianugerahkan Ijazah Doktor Kehormat dari Universiti Al-Aqsa di Khan Yunis di selatan Gaza, tidak kelihatan.

Gambar-gambar saya beberapa kali berucap dan menghentam kekejaman Israel di perhimpunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, yilekk!

Gambar-gambar kita berjaya usulkan dan luluskan resolusi 2334 Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) yang menggesa supaya Israel hentikan segera aktiviti penempatan haram rejim itu di wilayah Palestin pada tahun 2016, lagi tak ada.

Balik-balik pula satu keping gambar sahaja yang saya terserempak. Terus dicop saya Zionis.

Sebenarnya, saya pernah jawab pada tahun 2015.

Bukan saya jumpa…terserempak dekat pintu masuk ke PBB sebab dia berucap sebelum saya. Lepas itu saya berucap.

Jadi dia salam dengan saya, saya salam dengan dialah. Bukan ada apa-apa, bukan pertemuan. Terserempak secara kebetulan sahaja. Ini boleh disahkan oleh Menteri Luar dan wakil duta di Amerika Syarikat dan Wakil Tetap Malaysia di PBB.

4 Oktober 2015: Najib nafi adakan pertemuan dengan Netanyahu di PBB“, di pautan;

https://www.astroawani.com/berita-malaysia/najib-nafi-adakan-pertemuan-dengan-netanyahu-di-pbb-75353

Takkan nak saya belasah dia dalam HQ United Nations apabila dia nak salam saya, lalu saya jerit “Mak kau hijau” kat dia pula?

Tetapi yang paling pelik ialah lain-lain pemimpin-pemimpin Arab benar-benar bermesyuarat dengan pemimpin-pemimpin Israel dan Yahudi tetapi tidak digelar Zionis.

Apabila saya yang terserempak tidak sampai 1 minit, terus digelar Zionis, pada masa hari Raya pula.

Rujuk pautan; https://www.facebook.com/157851205951/posts/10157890740775952/

Kenyataan Datuk Seri Najib di laman Facebook-nya ini turut dijelaskan oleh bekas Pengarah Strategiknya di Jabatan Perdana Menteri iaitu Datuk Shahlan Ismail di ruangan komen dan  disertakan seperti di bawah.

… 

Saya menjadi saksi betapa Datuk Seri Najib mahukan pertemuan beliau dengan Ismail Hanieh pemimpin Hamas dalam lawatannya ke Gaza 2013 itu mesti berada dalam makluman Mahmud Abbas pimpinan Fatah dari West Bank.

Dari kokpit Pesawat Khas Malaysia saya diarah DSN supaya dapatkan Mahmud Abbas untuk beliau bincang sebelum mendarat di Cairo Airport hari itu. Alhamdulillah melalui jasa baik Raja Abdullah Saudi, Mahmud Abbas dipanggil ke Istana Raja Abdullah dan dapatlah DSN berbincang dengan Mahmud Abbas melalui telefon di hadapan Raja Abdullah.

Keesokan harinya kami terus ke Gaza bertemu dengan pimpinan Hamas melalui Avis dan Refah. Baru saya tahu, tujuan DSN dalam lawatan resminya ke Gaza itu adalah untuk mengusahakan perdamaian antara Hammas dan Fattah. Allahuakbar.

Bagi saya urusan yang saya lakukan bersama Dr. Fakharuddin Duta Besar Malaysia di Mesir itu seumpama cerita Mission Imposible. Walaupun kerja-kerja awal telah dilakukan Wisma Putra, namun the final tasking itu sangatlah penting.

Lawatan ke Gaza itu berlangsung selama hampir 7 jam walaupun di awalnya cuma dibenarkan 3 jam sahaja. Banyak tempat DSN sempat lawat termasuk memberi syarahan di universiti Gaza serta membantu membangunkan semula sekolah, hospital dan bantuan khas kepada Universiti Gaza.

Pengalaman ini sengaja saya kongsikan kepada kawan-kawan di sini betapa DSN begitu komited dalam membantu rakyat Palestin.

Sewaktu arahan DSN itu saya terima, saya telahpun berada 5 hari di Kaherah dan dalam perjalanan ke Refah untuk melintas sempadan ke Gaza melakukan kerja-kerja persiapan sidang antara pimpinan Gaza dan Malaysia waktu itu.

Dengan bantuan Duta dan pegawai-pegawai Kedutaan kita di Mesir, akhirnya kami dapat hubungi Istana Raja Abdullah dan mohon supaya mereka bantu dapatkan juga Mahmud Abbas dan minta beliau berada di Istana Raja Abdullah menunggu panggilan telefon DSN dari kokpit pesawat Malaysia itu.

DSN berjaya bercakap dengan Mahmud Abbas menggunakan telefon Raja Abdullah sendiri. Bayangkan. Bila saya kenang peristiwa-peristiwa sukarnya kerja-kerja diplomatik begini apatah lagi di tempat orang, saya syukur kerana sahabat-sahabat banyak membantu.

Itu tidak lagi cerita bagaimana bantuan logistik yang kita terima daripada Istana Presiden Mesir ketika itu.

MasyaAllah, Alhamdulillah.

Justeru itu netizen yang bijak sewajarnya membuat semakan dan kajian terlebih dahulu sebelum ‘fakta’ beliau memakan diri sekaligus memalukan dirinya sendiri. Malah kini beliau ‘terkenal’ sekelip mata dengan membodohkan diri sendiri yang sepatutnya boleh dielakkan jika rajin membaca.

Lebih baik beliau menyertai “Tentera Bawang Malaysia” yang gigih menyerang laman Facebook dan Twitter Zionis secara ‘troll’ dan juga menggodam sehinggakan Zionis sendiri mengakui keberkesanan tindakan tersebut. 

Kepada sesiapa jua yang selalu membantu saudara-saudara kita di Palestin walaupun hanya dengan sepotong doa termasuk bekas Perdana Menteri, khidmat dan jasa bakti anda terhadap mereka di sana tidak akan dilupakan. Hanya Allah Taala yang mampu membayarnya walaupun bantuan tersebut hanya sebesar zarah.

Wallahualam. 

BACA juga:

Leave a Reply