32 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 24, 2021

Penjelasan SPRM mengenai pembekuan akaun Najib membuktikan bahawa agensi itu secara moralnya korup

#KERAjaanTomato #Undang-UndangRimba #RuleOfLaw #RejimMahathirZalim

SPRM menafikan bahawa mereka ditekan untuk membekukan akaun peribadi Dato ‘Seri Najib Tun Razak (lihat butiran berita di bawah). Kenyataan yang dikeluarkan oleh agensi itu mendedahkan bahawa akaun milik Najib yang mana sejumlah RM2.6 bilion dikatakan telah berakhir ditutup sebelum ia memulakan siasatan pada bulan Julai 2015.

Tetapi SPRM tidak memberitahu kita cerita penuh yang sebenarnya.

Apa yang sepatutnya dilakukan ialah menyebutkan kertas siasatan oleh Dato ‘Seri Mohd Shukri Abdull yang disediakan pada tahun 2015.

https://pakdin.my/petikan-kertas-siasatan-terhadap-najib-yang-disediakan-oleh-shukri-ketika-timbalan-ketua-sprm-didedahkan/

Menurut kertas siasatan, agensi itu mengikuti pergerakan RM2.6 bilion dan diberitahu oleh seseorang yang mewakili Raja Saudi bahawa wang tersebut adalah hadiah dari pemerintah Arab Saudi.


Apa yang dimaksudkan adalah SPRM tahu bahawa akaun semasa mantan perdana menteri tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) atau SRC International Sdn Bhd untuk perkara itu.

Di bawah keadaan ini, tidak ada alasan mengapa agensi itu membekukan akaun Najib atau akaun milik cucunya yang berusia sebulan dan anak perempuan yang menghidap kanser.

Faktanya adalah bahawa ia membuktikan agensi itu adalah jelas untuk mewujudkan persepsi dan menimbulkan keraguan rakyat bahawa sebahagian daripada RM2.6 bilion masih belum disiasat dan mungkin masih dalam tangan Najib dan keluarganya.

Jelas bahawa SPRM yang diketuai oleh Shukri adalah secara moralnya korup.

…………
SPRM: Akaun bank Najib tak dibeku kerana tiada kaitan siasatan SRC, 1MDB

http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2018/07/18/sprm-jawab-akaun-najib/

PUTRAJAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Rabu menjelaskan pelepasan pembekuan akaun bank milik bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak kerana ia tiada kaitan dengan siasatan SRC International Sdn Bhd (SRC International)  dan juga 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

“Tindakan melepaskan pembekuan akaun tersebut bukan dilakukan atas desakan mana-mana pihak tetapi disebabkan siasatan terhadap akaun itu telah selesai dilaksanakan,” katanya dalam satu kenyataan di sini, Rabu.

Pada Selasa, media melaporkan bahawa akaun bank peribadi milik bekas perdana menteri itu tidak lagi dibekukan, sejak Isnin.

Sementara itu, SPRM berkata, akaun-akaun bank lain milik Najib yang didakwa terlibat dengan SRC International dan 1MDB tidak dibekukan kerana akaun-akaun tersebut telah ditutup sebelum siasatan bermula pada Julai 2015.

“Ini bermakna, pembekuan akaun bank Najib  berkaitan isu SRC International dan dana RM2.6 bilion ketika itu tidak dapat dilakukan kerana akaun berkenaan telah ditutup lebih awal sebelum siasatan dimulakan.

Sementara itu, SPRM menegaskan siasatan berhubung dana RM2.6 bilion masih diteruskan.

Pada 2 Julai lepas, Pasukan Petugas Khas 1MDB telah membekukan 408 akaun bank milik individu, parti politik serta pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang melibatkan dana RM1.1 bilion pada 26 dan 29 Jun 2018 lalu.

Akaun yang dibekukan turut membabitkan 81 individu dan  55 syarikat yang dipercayai pernah menerima dana daripada 1MDB…..


…………..
https://pakdin.my/tag/sprm

https://pakdin.my/tag/beku-akaun

https://pakdin.my/petikan-kertas-siasatan-terhadap-najib-yang-disediakan-oleh-shukri-ketika-timbalan-ketua-sprm-didedahkan/

https://pakdin.my/pembekuan-akaun-yang-dikaitkan-dengan-keluarga-najib-menjejaskan-anak-perempuannya-puteri-noorlisa-yang-menghidapi-kanser/

https://pakdin.my/netizen-sanggah-penafian-sprm-berhubung-pembekuan-akaun-junior-saver-cimb-cucu-najib/

Berita Berkaitan

Komen

  1. Siapa percaya rasuahnya madey-sprm
    Shukri pcaya dendamnya masih sah fitnah madey benar Sdg diri nya bkomplot mjatuhkn najib mlalui kaedah ini Dmna telus n berintegritinya badan ni yg kian xdpercayai rakyat Wajar dia letak jawatan

  2. Ne semua memang ulos .kerajaan baru dh plan awal…sengaja nak menjatuhkan DSNR..dan menabur fitnah yg berbagai2….sehingga pilihan raya yg lepas..ulos kerjaanbaru menjatuhkan DSNR…lepas tu dgn fitnah 1MDB..mengaibkan nama beliau Satu Malaysia sehingga Kat luarn negara. .lalu membeku acc. DSNR…dan waktu yg sama anak perempuan beliau sakit cancer…dimanakah sikap perihatin ..ulos..semua. tiba2 DSNR is free now.. apa game ulos plan..tapi Tuhan maha mengetahui segala2nya.

  3. Sukar untuk ditelah oleh manusia biasa, apabila setan gondol membentuk permuafakatan dengan toyol….
    Membekukan akaun bank seseorang diera ini, samalah seperti mahu melihat nyawa mangsa dicabut sedikit demi sedikit hingga jadi mayat.

  4. Ceh, sembang takleh siasat sebab akaun ditutup lah, bla bla bla. Geng ‘cuci duit’ pun boleh tergelak besar dengan alasan merepek ni. Boleh ye ada akaun, tutup akaun, tapi takleh buat ‘paper trail’ ya?

    Ya lah, kalau ditanyakan padaku, aku tak pandai. Tapi yg aku tau lah, SPRM yg dahulu kukenal memang gempak. Penyiasatan level detective conan.

    Buat malu dengan negara luar je la kalau gini la ni.

  5. Kami tak kesah pun macai BN/PAS nak kata kami kene kencing ke hancing ke yang penting BN tumbang -Luahan hati mahacai tomato yang sangat menyayat hati.. Kene kencing hidup² pun tetap nak tadah…#IniSebagaiAyatContoh ?

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.