27 C
Kuala Lumpur
Tuesday, November 24, 2020

Penyamar Iran Tulis ‘Saya Teruja Di KLIA’ Dalam Facebook #MH370Hilang #PrayForMH370 #DoaUntukMH370

mh370-Pouria Nour fb

Pouria Nour Mohammad Mehrdad, 19, yang telah dikenal pasti sebagai salah seorang daripada dua lelaki yang menaiki pesawat MH370 dengan pasport dicuri kali terakhir menulis di Facebooknya yang dia ‘berasa teruja’.

Pouria bersama-sama dengan Delavar Syed Mohammad Reza, 29, (seorang lagi lelaki yang dikenal pasti menggunakan pasport curi) dipercayai menuju ke Eropah untuk memulakan hidup baru di sana.

Pouria telah menaiki penerbangan MH370 untuk Beijing pada Sabtu dan merancang untuk perjalanan ke Frankfurt, Jerman, dari sana, tempat di mana ibunya tinggal, tetapi pesawat berkenaan hilang satu jam selepas berlepas dari Kuala Lumpur.

Interpol baru-baru ini mengeluarkan imej Pouria dan Delavar sebagai individu yang melakukan perjalanan dengan pasport curi.

Seorang pegawai Interpol berkata lelaki terbabit datang ke Malaysia dengan pasport Iran dan hanya bertukar menggunakan pasport yang dicuri untuk perjalanan pertama kali mereka ke Eropah.

Semua kemungkinan bahawa individu-individu ini mempunyai kaitan dengan keganasan telah ditolak.

Menurut ‘Time’, remaja itu tahu dia mengambil risiko apabila meninggalkan Iran dan meminta rakan-rakan mendoakan keselamatannya.


‘Timeline’ di Facebooknya menunjukkan bahawa dia tiba di KL pada 28 Februari dan berasa teruja.

Menurut news.com , pada 24 Februari dia mencatatkan mesej samar mendedahkan dia telah merancang untuk menyahaktifkan akaunnya dan kemudian mendedahkan dia tidak merancang untuk kembali ke Iran.

Ada yang tidak sedar bahawa dia telah telah pun meninggalkan Iran sehingga dia menyiarkan gambar-gambar dirinya di Kuala Lumpur dan telah menulis “Terima kasih kepada semua yang berdoa untuk saya, saya selamat.”

Berikutan kejadian MH370, terdapat 137 mesej yang ditinggalkan di ruangan komen, mendokan keselamatan dan memintanya untuk pulang ke rumah.

Seorang pengguna Facebook, Lau Crypto berkata ‘HELLO saya tidak kenal awak, tetapi saya tahu ia memerlukan keberanian tinggi untuk keluar dari Iran dan membina kehidupan di tempat lain, saya berharap pesawat anda selamat di mana-mana tempat dan anda boleh menjalani kehidupan yang bagaimana anda mahu, jaga-diri, mendoakan anda dan semua yang lain selamat!

Navaz Karimian Pour, dipercayai ibunya mencatatkan ‘Kembalilah ke rumah dengan selamat. Ibu anda sedang menunggu anda’ manakala Wendy Bligh berkata ‘Sebagai seorang ibu pemikiran dan doa saya bersama dengan anda. Semoga anda, penumpang dan anak kapal lain dalam penerbangan Malaysia 370 ditemui selamat, daripada saya di Australia.’

Berita Berkaitan

Lelaki maut alat pemadam api meletup depan rumah

SUNGAI PETANI: Lelaki maut selepas pemadam api kereta yang diletakkan di hadapan rumahnya di...

Tiga lagi MPV mewah bernilai RM750,000 disita SPRM

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyita tiga lagi kenderaan mewah milik ejen...

Lelaki hina agama Islam, ulama ditahan polis

KUALA TERENGGANU: Tindakan seorang lelaki membuat kenyataan jelek dan menghina beberapa tokoh agama dan...

[Video] Pesawat ringan mendarat cemas dikendali juruterbang profesional

KULAI: Kerosakan enjin dipercayai menjadi punca pesawat ringan jenis Beechcraft Bonanza N5045B, mendarat cemas...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Moratorium, fakta mana lagi harus diketengahkan? – Najib Razak

Media melapor keuntungan bank-bank Malaysia bagi suku ketiga 2020 (Julai hingga Sept) dijangka akan naik antara 25% hingga 30% lebih tinggi berbanding suku ke-2...