32.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 17, 2021

Penyatuan Ummah 2019 kelangsungan semangat Piagam Madinah Rasulullah

Piagam Madinah menjadi kontrak sosial pertama sebuah Daulah Islamiyah (Negara Islam). Terdapat kesemuanya 47 Fasal didalam Piagam ini; 23 Fasal berkaitan peranan sesama umat Islam (Muhajirin dan Ansar); dan 24 fasal lagi berkenaan hubungan umat Islam dengan bukan Islam (Yahudi).

Di Madinah ada tiga kaum terbesar yakni Ansar beragama Islam, Arab lain yang masih belum Islam dan Yahudi. Yahudi pulak terbahagi kpd tiga kabilah iaitu Bani Qainuqa, Bani Nadhir, dan Bani Quraizhah. Seperti juga di Malaysia yg terdiri dari tiga kaum utama Melayu, Cina & India. Kontrak sosial seperti ini digubal semata-mara bagi menjamin keharmonian antara kaum.

Tapi ada satu kaum atau bangsa dalam negara Islam Madinah yang menyimpan perasaan dendam kesumat serta dan hasad dengki terhadap bumi dipijak. Kerjanya mengkucar kacirkan keharmonian rakyat. Hati mereka sentiasa gelisah walaupun negara aman selagi mana mereka tidak menguasai pemerintahan. Mereka terdiri daripada golongan munafik dan Yahudi harbi yang memusuhi Islam terutama Bani Nadhir.

Apa mereka buat? Pertama, Bani Nadhir ni mengkhianati perjanjian mereka dengan Rasulullah ﷺ, bahwasanya mereka tidak akan mengganggu dan melakukan tindakan ofensif terhadap umat Islam. Macam biasa dengar tak?

Mereka bukan sahaja telah mengganggu umat Islam, Bani Nadhir juga menjalin hubungan dengan kafir harbi Quraisy untuk memerangi Rasulullah ﷺ dan para sahabatnya Radhiallahu Ajmain. Menjalin hubungan dengan kuasa-kuasa luar untuk menghancurkan negara Madinah…Macam pernah dengar kan?

Salah seorang tokoh Bani Nadhir yang bernama Salam bin Misykam telah mengadakan pertemuan dengan Abu Sufyan untuk menyampaikan maklumat tentang keadaan kaum muslimin di Madinah. Memberikan maklumat sulit kepada musuh ni pun ada berlaku hari ni di antara Malaysia dan Singapura serta kuasa-kuasa yahudi-kristian Barat.

Allah letakkan semua ni dalam sejarah sebab ia pasti berulang. Pasti ada golongan yang sentiasa sakit hati dengan Islam, akan ada yang merancang untuk menggugat keharmonian negara, akan ada yang berkerjasama dengan orang luar utk campurtangan urusan negara, akan ada yang memburuk2kan negaranya sendiri, akan ada yang memberi maklumat negara untuk menghancurkan negaranya sendiri, akan ada orang yang suka mencabar dan melanggar kontrak sosial yang disepakati.

Apa Nabi buat kepada Bani Nadhir ni? Mereka diusir dari bumi Madinah kerana mereka tidak layak untuk hidup bersama dengan masyarakat lain. Adanya mereka umpama api dalam sekam atau gunting dalam lipatan. Kesetiaan mereka tidak pada negara tetapi pada bangsa mereka.

Watak munafik dan Yahudi ini ada di negara kita. Apabila kita leka, mereka akan mengambil kesempatan dan peluang. Apabila kita lalai, mereka akan merampas hak kita sedikit demi sedikit. Apabila kita kurang sensitif, mereka akan terus menghina agama kita dan apabila kita ingin bersatu, mereka akan berusaha untuk memecahbelah kesatuan.

Menyedari hakikat ini, kita perlu sentiasa wasapada terhadap golongan ini. Mereka berbicara bahasa kita, mereka membeli kepercayaan dari kita dengan janji2 manis yang tidak tertunai. Kita kenali mereka dan tugas kita sekarang adalah memastikan mereka tidak terus berkuasa dan menjalankan agenda mereka.

Sungguh besar pelajaran Hijrah buat kita..kongsikan untuk kewaspadaan ummah semua.

Buka hati, Buka Minda, Transformasi diri menuju syurga

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.