27.3 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 24, 2021

Penyenaraian FGVH, Tanah Peneroka Tidak Diambil


Garis panduan mandatori terkandung dalam kertas cadangan penyenaraian Felda Global Ventures Holdings FGVH, menjamin tiada seinci pun tanah peneroka akan diambil.

Justeru, semua lebih 122 ribu peneroka Felda di seluruh negara usah bimbang kehilangan tanah mereka.

Itu penjelasan wakil generasi kedua Felda yang jelas terkilan, isu penye-naraian itu, yang sering disalah anggap sesetengah pihak.

Luahan itu disampaikan ahli panel gabungan pemikir profesional, Felda, Gappof, Datuk Khairil Anuar Aziz yang mengulas kenyataan, Tengku Razaleigh di dalam Harakah Daily.

Laporan yang memetik Tengku Razaleigh mendakwa peneroka berisiko kehilangan tanah jika Felda di senaraikan.

DATUK KHAIRIL ANUAR AZIZ / AHLI PANEL GABUNGAN PEMIKIR PROFESIONAL FELDA, GAPPOF
Tiada seincipun tanah peneroka ladang peneroka disenaraikan, yang terlibat 350 ribu hektar tanah milik felda plantation yang diberi kerajaan negeri terlibat, jadi tidak terlibat tanah peneroka, ini selalu diseleweng

Jelasnya, pihak luar seharusnya tidak seleweng dan memutar belit, fakta penyenaraian hanya bagi meraih pengaruh politik.

Beliau yang juga anak jati Felda Sungkai turut mengingatkan golongan peneroka jika penyenaraian gagal yang rugi ialah mereka.

Felda juga jelasnya telah melantik pengurus dana tempatan dan antarabangsa bagi memastikan kepentingan syarikat dan setiap peneroka, terjamin dan tidak tergugat.

Berita Berkaitan

Komen

 1. kau anak felda ke? kau pakar ekonomi ke? kami anak anak felda x melihat pkara ni dr sudut politik,tp dr sudut ekonomi..kalau 1 hr kami kehilangan tanah,kau snggup ke bjumpa stiap pneroka minta maaf atas penerangan entry di blog kau? kau pun tahu,dalam pasaran saham snantiasa brlaku spekuasi.jd,apa apa saja blh brlaku sbb melibatkan wang yg banyak.jd rsko kami khlangan tanah tu ada…kau nak apa yg trjadi kat proton brlaku kat kami bru kau nak tsedar? pnyenaraian d bursa saham umpama brmain api.

  • Dari sudut politik? Cerita pasal tanah peneroka tak diambil adakah dari politik.. Ini sudut perniagaan.. Yang nak mempolitikkan tu siapa?
   Kalau KPF tanak terlibat pun FGV boleh di senaraikan kerana ianya tidak melibatkan tanah peneroka tetapi melibatkan pelaburandan pendapatan dati Felda Plantation..
   PErnah ke anak peneroka memikirkan bahawa eksport minyak sawir seluruh Felda cuma 30bil setahun tetapi eksport syarikat yang mengeluarkan produk berasaskan minyak sawit yang tiada kena mengena dengan felda 120bil setahun.. Macamana Felda nak berkembang kalau masih denga perniagaan teras.
   Penyenaraian akan diteruskan tanpa penglibatan KPF (peneroka dan kakitangan Felda) maknanya tiada seinci pun tanah Felda yang terlibat.
   Felda Plantation memiliki beratus ribu hekra tanah yang sedang diusahakan.. Tidak perlu melibatkan tanah peneroka dalam penyenaraian ini.

   http://pakdin.my/?p=11673

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.