24.4 C
Kuala Lumpur
Saturday, November 28, 2020

Penyokong, penentang Zuraida bertembung di Medan Istana

Dua kumpulan terdiri daripada penyokong dan penentang Naib Presiden PKR, Zuraida Kamaruddin, saling berbalas laungan ketika berhimpun secara aman di hadapan pejabat parti itu di Medan Istana di sini, hari ini.

Lebih 200 penyokong Zuraida melaungkan ‘hidup kak zu’, manakala kira-kira 300 lagi yang menentangnya menuntut pemecatan beliau yang dianggap mereka sebagai pengkhianat.

Ketua Cabang PKR Parit Buntar, Datuk Abdul Yunus Jamhari, berkata perhimpunan disertai wakil 24 cabang PKR seluruh negeri, termasuk sayap Angkatan Muda Keadilan (AMK) dan Wanita yang hadir bagi menzahirkan sokongan kepada Zuraida yang menerima notis tunjuk sebab daripada Lembaga Disiplin parti baru-baru ini.

Katanya, perhimpunan bukan bertujuan membuat provokasi, sebaliknya inisiatif anggota menyatakan hasrat dan suara akar umbi yang menggesa layanan adil diberi kepada Zuraida selaku Naib Presiden dan Menteri dalam Kerajaan Persekutuan.

“Pengorbanan dan jasa beliau bersama parti sejak awal penubuhan 20 tahun yang lalu. Beliau sentiasa turun padang bersama anggota parti sejak dulu hingga kini serta komitmen beliau terhadap parti terbukti dan tidak boleh dinafikan.

“Rekod dan prestasi beliau yang sangat membanggakan dalam pembangunan parti sejak dahulu menerusi sayap Wanita Negeri dan Nasional serta pencapaian sejak menjadi Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan,” katanya ditemui pemberita ketika turut menyertai perhimpunan solidariti menyokong Zuraida berkenaan di sini.

Abdul Yunus berkata, justeru sebagai pimpinan dan anggota parti mereka menggesa agar tiada tindakan disiplin dikenakan ke atas Zuraida yang hanya menyatakan kebenaran dan kejujuran dalam setiap ucapannya.

Tinjauan pemberita di lokasi, mendapati tiada insiden pergaduhan di antara kedua belah pihak penyokong dan penentang dan suasana berjaya dikawal oleh anggota polis yang bertugas.

Hari ini adalah tarikh akhir penyerahan jawapan bertulis atas dakwaan oleh Lembaga Disiplin terhadap Zuraida seperti notis yang diterima olehnya pada 14 Januari lalu.

Berita Berkaitan

PAS Selangor belum bincang agihan kerusi, nafi tanding 3 Parlimen

PAS Selangor belum mengadakan perbincangan mengenai pembahagian kerusi di negeri itu termasuk memuktamadkan calon...

Tun Mahathir kempen Kerajaan Perpaduan lagi

Ketika krisis politik melanda negara, nampaknya bekas perdana menteri paling lama, Tun Dr Mahathir...

Agong guna ‘soft power’ selamatkan negara dari ahli politik kata peguam

Kejayaan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengemudi negara ketika kerajaan...

UMNO kekal fokus pentingnya Gencatan Politik – Keputusan mesyuarat MKT UMNO

KENYATAAN MEDIA Mesyuarat Khas Majlis Kerja Tertinggi UMNO telah mengambil keputusan: 1. UMNO terus kekal fokus...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...