PERANAN GST: KULIAH LEADERSHIP & MANAGEMENT DI LONDON

VAT UK

Dari facebook ZAHED SAIDIN

Semalam saya di hantar untuk penempatan sambil belajar di Syarikat Akauntan yg agak terkenal di UK iaitu James Cowper Kreston di Reading. Kira-kira 40 minit naik Komuter dari Paddington, London.

Banyak perkara perbandingan antara amalan perakaunan dan percukaian di Malaysia-UK dibincangkan.

Satu perkara yg agak memalukan saya sebagai rakyat Malaysia apabila mereka tahu tentang penentangan rakyat terhadap GST dan Cukai Pendapatan (income tax) Malaysia.

Secara baik mereka tanya kenapa rakyat Malaysia begitu takut dengan GST dan tax.

Di UK GST (VAT) mereka adalah 20%. Sedangkan Malaysia cuma 6%. Sangat jauh beza dgn UK. Sementara Cukai Pendapatan mereka bermula dengan 20% – 40% – 45%. Sedangkan Malaysia tidak lebih 28%.

Ini bermakna, setiap bulan, payslip mereka selalu menunjukkan kehilangan hampir separuh dari pendapatan bulanan mereka utk potongan Cukai Pendapatan sahaja.

Dan mereka masih boleh hidup di UK tanpa menyalahkan Kerajaan tak tentu pasal.

Sebagai perbandingan, saya tanya tentang gaji permulaan bagi ijazah pertama.

Berapa gaji student yg baru grad jika mereka mula bekerja.

Menurut Undang2 Buruh mereka gaji ijazah pertama hendaklah tidak kurang daripada 2500 Pound.

Purata gaji Ijazah Pertama adalah antara 2500 hingga 3500 pound.

Saya lihat angka yg sama dengan gaji Kakitangan Awam Malaysia bagi gred 41.

Kos pengangkutan juga mahal kata mereka.

Harga rumah flat 2 bilik di pinggir London tidak kurang 300 ribu pound.

Jika di London lebih mahal. Sekali lagi angka yg sama dgn Malaysia.

Benar harga kereta mereka lebih rendah dari Malaysia dan banyak bantuan kepada golongan miskin diberikan.

Melihat kepada GST dan income tax mereka yg sangat tinggi, menunjukkan Kerajaan UK telah mengambil awal-awal lagi wang gaji rakyat mereka sebelum sempat mereka berbelanja.

Kemudian cukai itu menjadi pendapatan negara sebelum diberikan semula kepada rakyat lain dlm bentuk kereta murah, bantuan bulanan, elaun org miskin dll.

Saya bagitau mereka, rakyat Malaysia selalu bandingkan harga kereta Malaysia yg mahal berbanding dengan UK.

Jika kita hendakkan perkara yg sama dgn UK, maka rakyat Malaysia sepatutnya bersedia dengan perkara yang sama iaitu membayar GST 20% dan membayar income tax hingga 45%.

Saya percaya rakyat Malaysia tidak mahu.

Mat Saleh tu nampak bersetuju dengan saya.

Sebenarnya saya nak cover kelemahan pengetahuan rakyat Malaysia tentang GST serta pandangan sinis mereka terhadap kita.

Selepas itu saya bercerita tentang kereta buatan British, Bola Sepak British, Golf dan Tennis.

VAT UK

Loading...

44 KOMEN

  1. Mmg betul….knapa mereka masih boleh hidup? Tahap gaji di UK jauh lebih tinggi berbanding di negara kita….di UK gaji setiap minggu di negara kita sekali sebulan….rasional la sikit admin…buat perbandingan yang logik dan adil yang mengambil kira pelbagai aspek….

  2. Jawapan yg sama …

    Ni yg org do virel td dpt..

    Komen slh sorg dlm FB Tan sri nua muso ~~

    Tan Sri menatey apo kalu tokleh nk belo rakyat? Wat kejadoh apo dale Parlimen puok2 MP nih kalu xleh nk bahas usul di Parlimen? Tgk feedback rakyat la gilo.! Dale paper, dale facebook, twitter, email kpd putrajaya.. Feedback 99% tok setuju GST di implement lagi buat waktu ni. Menatey apo puok mung nih? Tan Sri/ Dato Seri/ Tun/Dato Datin tuh pangkat kah blako, hakikat puok mung nih manusio bodo jah.! UMNO sdiri pun ramai ahli miskin papo kedano.! Puok mung majoriti dale Parlimen, tapi xleh nk bahas usul nih. Tgk jurang antara pendapatan & perbelanjaan la dlu gilo.!! Gaji minima RM3.60 paling rendoh di dunio dale ranking negaro2 laksana GST. Duk kiro nga UK Australia, demo tu takpo la GST 10% sbb gaji minima dio AUD$15 per hour. Bersamaan RM45-50 sejam kijo! Bukey RM3.60 serupo hok Tan Sri bakul sapoh buat perbandingan tuh.! Otok ado otok? Ko takdok? Maah la kurey ajar nih. Puok2 mung nih tggu mapuh belako baru aman Malaysia. Nati puok mung mati,aku nk gi tabur duit atah kubur.. Tggu.!

    Mohon Tan Sri baco pah komen deh. Nk komen kure ajar jgk pun takpo mugo aku hok start dulu..

    Tan Sri nk kecek pasal ekonomi ko pasal gapo2 ko dipersilakan. Ambo laye belako. Nk tgk jgk otok Tan Sri ni balance ko dok antara logik dan tak logik. Ado otok bakali, cumo tak balance jah dok? Gilo taksub UMNO telajok sapa nasib rakyat Ketereh di perjudikan. Tan Sri dale parlimen mewakili rakyat Kok Lanas Ketereh Kadok, malah Kelate amnya. Tan Sri tokleh ko bangun buwi ucapan n bahas usul GST dgn fakta bahawasanya rakyat Kelate ramai miskin.! Tv suratkhabar pun oyak sokmo rakyat Kelate miskin. Pahtu? Babi apo gi sokong GSt nyo gilo?

    MP negeri lain tu biarlah mugo bodo sokmo. Harap ko PR jah bangkang, puok2 UMNO pun keno bangkang jgk bendo2 zalim gini.

    So lagi, jange buat comparison dgn Australia. Ambo duk australia 4tahun doh Tan Sri. Duk bayar GST 10% selamo ni ambo relo sbb apo? Sbb australia ni bukan negaro Islam, ikut dio lah nk wat cukai pun. Ambo bayar atas dasar ambo kijo dale negaro dio, keno taat kpd pemerintah walau bukan Islam. Bezo dgn negaro Islam, tokleh kenakan cukai kpd org miskin. Terkecuali cukai tanah cukai kedai/perniagaan pendek kato cukai utk org kayo2 srupo Tan Sri je la buleh.!

    Australia implement GST 10%, tgk fakta berkenaan Australia deh: pahtu baru pikir la nk wat comparison tuh.

    Australia negaro paling tinggi menetapkan gaji minima iaitu sebanyak $15 per hour (gaji minima paling mahal di dunio).

    Australia memberikan pendidikan percuma kpd citizen n PR. Sehingga ke peringkat PhD.

    Elaun PR n citizen sehingga $2000 sebulan

    Elaun anok2
    Elaun jobless(penganggur) pun buleh pitih.!

    Highway percuma tak terhitung byk dio. Highway berbayar pun paling mahal $6 jah

    Freeway menghubung antara negeri ke negeri lain FREE! Rakyat bleh pilih ado 6 highway percuma kalu nk gi KL dari KB (contoh), kito? Jale rayo ado so jah. Masuk Karak keno tol puluh2 riyal. Bodo dok?

    Elaun org tuo
    Pensioners xperlu risau masa tua terjamin
    Kuli batok pun pakai Honda Type R, cleaner pakai skyline, postman pakai Audi
    Malaysia? Cleaner jale kaki.!

    Public transport no.1 di dunio! Tram percuma (LRT percuma dlm bandaraya melbourne)

    Train muroh
    Flight muroh
    Bus muroh

    Harga kereta 10kali ganda lagi muroh berbanding Malaysia, even harga keto Proton pun muroh di Australia lagi. Tan Sri nok bahas isu proton dok? Mari ah.

    Tahap keselamatan dlm negaro no.1 di dunia. Malaysia? Ragut rogol rompak samun bunuh hari2 masuk tv.! Jenayah tinggi, lagi mau wat GST, org miskin makin miskin, perkadaran jenayah akan meningkat, logik la kalu pahni kes samun 100kes sehari. Sbb rakyat lapar la gilooo.!! Gaji sikit, beban banyok.! Ekonomi mcm tahik tp cukai kiri kanan keno.! Bodo la puok mung nih duk wat babi apo dale Parlimen eh? Pikir nasib rakyat ko pikir pitih poket puok mung jah?

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini