Perbicaraan kes rasuah Tan Sri Isa Samad – siapa sebenarnya yang meminta komisen

Cuba baca ini dan perhatikan nama siapa yang meminta wang dan menerima wang dari syarikat itu:
—–

Bekas Ahli Lembaga Pengarah Gegasan Abadi Properties Sdn Bhd (GAPSB) memberitahu Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur hari ini, bahawa beliau memberi wang suapan berjumlah RM3.09 juta kepada Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad selepas menerima “salam” daripada bekas Pengerusi Felda itu.

“Muhammad Zahid ada sekali sekala menghubungi saya untuk menyampaikan ‘salam’ daripada Tan Sri Isa. Saya memahami apa makna “salam” tersebut dan akur atas permintaan (dana politik).

Ikhwan Zaidel, 59, berkata wang bagi tujuan kerja-kerja politik yang diminta Mohd Isa itu diberi sebanyak sembilan kali dan dimasukkan ke dalam beg kertas untuk diserahkan kepada Muhammad Zahid Mohd Arip dalam sembilan pertemuan, untuk diberi kepada Mohd Isa.

Ikhwan dalam penyataan saksi berkata, beliau menyerahkan wang tersebut kepada Muhammad Zahid iaitu bekas pegawai khas kepada Mohd Isa, antara Julai 2014 hingga Disember 2015 di lokasi berbeza.
https://www.malaysiakini.com/news/497240

Namun, orang yang berurus, menyampaikan mesej “salam”, meminta dan menerima keseluruhan RM3 juta dari syarikat itu langsung tidak didakwa.

Sekarang, cuba tengok nama pertama yang disenaraikan dalam link ini:
http://www.kabinet.gov.my/bkpp/index.php/anggota-pentadbiran/setiausaha-politik

……….

PERBICARAAN ISA SAMAD

Ringkasan Soal Balas Peguam Bela Terhadap Ikhwan Zaidel

Ikhwan Zaidel merupakan Pengarah Urusan Gegesan Abadi Properties Sdn Bhd (GAP). Beliau meletakkan jawatan pada 2010 sebagai Pengarah Urusan krn penstrukturan semula. Haji Ahmad Bustamim menjadi General Manager menggantikan beliau. Ikhwan terus membantu pengurusan sebagai pengarah GAP. Beliau sebagai Ahli Lembaga Pengarah kemudiannya terus membantu uruskan di samping General Manager juga menguruskan syarikat.

Pemegang saham untuk GAP ialah Ikhwan Zaidel menerusi IBZ Corporation. Beliau punya pegangan sebanyak 50 peratus di dalam yang IBZ Corporation yang kemudiannya memiliki pula GAP sebagai minoriti. Bahagian Kenyalang merupakan syarikat yang memiliki majoriti GAP sebanyak 75  peratus.

Ikhwan berjumpa dengan Azizi semasa mengerjakan umrah dan kemudiannya memaklumkan beliau mahu menjual Hotel Merdeka pada harga RM 180 juta berserta komisen.

Ikhwan kemudiannya menulis surat kepada Tan Sri Isa dan menawarkan harga sebanyak RM 200 juta kepada Felda Investment Corporation (FIC) dan bukan RM 180 juta seperti dimaklumkan kepada Azizi. INI BERMAKNA HARGA RM 180 JUTA TIDAK PERNAH DITAWARKAN KEPADA FIC.

Pada masa yang sama Ikhwan ada membuat perjanjian dengan Azizi di bawah confidential agreement menyatakan bahawa GAP hanya memerlukan Hotel Merdeka dijual pada harga RM 150 juta. Jika Azizi berjaya menjual pada harga RM 150 juta Azizi hanya akan dapat token sahaja tetapi jika ia berjaya dijual melebihi RM 150 juta bakinya akan menjadi kepunyaan Azizi.

Azizi kemudian memperkenalkan Ikhwan kepada Zahid Mat Arip yang pada ketika itu merupakan Pegawai Khas kepada Pengerusi Felda Tan Sri Isa Samad (TSI). Sekarang beliau merupakan Setiausaha Politik Perdana Menteri.

Pada masa pertemuan tersebut hanya ada 3 orang di bilik Zahid Mat Arip iaitu Ikhwan, Zahid Mat Arip dan Azizi. Zahid Mat Arip dimaklumkan bahawa GAP mahu menjual Hotel Merdeka Palace pada harga RM 200 juta. Ikhwan tidak bertemu TSI tetapi menyerahkan surat dan kertas cadangan kpd Zahid Mat Arip.

Tidak lama kemudian Zaid Jalil menghubungi Ikhwan. Beliau dia tahu siapa Zaid Jalil ialah CEO FIC menerusi suratkhabar. Ikhwan tidak mengenali Zaid Jalil secara peribadi dan Zaid Jalik memaklumkan kepada beliau bahawa dia mahu ke Sarawak untuk melihat Hotel Merdeka Palace tersebut. Dalam lawatan ke Sarawak itu kemudiannya Zahid Mat Arip ada ikut sekali bersama Azizi.

Semasa di Sarawak Zaid Jalil, Zahid Mat Arip dan Ikhwan ada membuat courtesy call berjumpa Abang Johari yang merupakan Timbalan Ketua Menteri Sarawak ketika itu. Dalam perjumpaan itu Abang Johari menceritakan ttg betapa baiknya kawasan Hotel Merdeka dan perancangan kerajaan negeri untuk membangunkan kawasan tersebut.

Setelah semua ini berlaku makalah barulah GAP dimaklumkan untuk melantik syarikat hartanah Azizi sbg agen penjualan Hotel Merdeka. Ini bermakna segala perjanjian komisen, harga dan sebagainya tidak dimaklumkan kepada Lembaga GAP dan juga sebelum Ikhwan bertemu dengan TSI.

Mahkamah juga dimaklumkan bahawa semua due diligence diaturkan oleh Zaid Jalil selaku CEO FIC. Tidak lama kemudian surat diterima oleh GAP yang ditandatangani oleh Zaid Jalil yang menunjukkan Lembaga FIC menolak pembelian Hotel Merdeka. Ikhwan tidak tahu kenapa FIC tolak tawaran tersebut.

Ikhwan kemudian turun ke KL berjumpa dengan Zahid Mat Arip dan memaklumkan ttg penolakan tersebut. Ikhwan dan Ibrahim Baki kemudian bersetuju utk turunkan harga kpd RM 165 juta. Surat tawaran dikeluarkan pada 28/05/2014

Kemudiannya GAP menurunkan lagi harga hotel dari RM 165 juta kpd RM 160 juta juta. Surat dihantar kepada Zaid Jalil sedangkan sebelum ini urusan surat menyurat semuanya dihantar kepd TSI. Ini sesuatu yang menghairankan seolah beliau mahu menyembunyikan sesuatu malah yang lebih pelik Ikhwan menurunkan kepada RM 160 juta tanpa tahu kenapa FIC menolak tawaran asalnya. Ia seolah-olah ada seseorang yang memaklumkan kpd beliau agar menurunkan harga tsb.

Pada masa yang sama Ikhwan juga membuat perjanjian agar lebihan RM 10 juta yang diterima oleh Azizi sebagai agen harus dikembalikan semula kepadanya sebanyak RM 9 juta. Ini bermaksud Azizi hanya akan mendapat RM 1 juta sahaja manakala selebihnya akan diambil kembali oleh Ikhwan. Ini juga sesuatu yang pelik kerana kenapa beliau mahukan wang RM 9 juta tersebut lagi sedangkan beliau sudah pun mendapat bahagianya menerusi pemilikan GAP.

Zahid Mat Arip kemudiannya mengaturkan pertemuan dgn TSI selepas harga diturunkan kpd RM 160 juta. Inilah buat pertama kalinya Ibrahim Baki dan Ikhwan berjumpa TSI. Menurut Ikhwan Isa memberi jawapan positif dan tidak menjanjikan apa2 kerana beliau memaklumkan segalanya bergantung kepada keputusan Lembaga FIC dan Felda. Ertinya tiada jaminan pembelian daripada beliau sendiri.

Ikhwan juga mengesahkan TSI tidak pernah meminta apa apa pulangan daripada Ikhwan dalam semua perjumpaan mereka.

Ikhwan juga mengesahkan bahawa yang menyebut bahawa wang diperlukan sebagai dana politik ialah Zahid Mat Arip. Ikhwan tidak pernah mendengar dari mulut TSI dan beliau juga tidak pernah sahkan samada itu memang permintaan Tan Sri sendiri dengan sesiapa sekalipun walaupun dengan TSI sendiri.

Ikhwan juga tidak pernah menyatakan kpd FIC harga yang diletakkan oleh GAP iaitu sebanyak RM 150 juta. Yang beliau nyatakan kepada FIC hanyalah harga sebanyak RM 200 juta yang kemudian diturunkan kepada RM 165 juta dan akhirnya kepada RM 160 juta.

Daripada perbicaraan hari ini dapat disimpulkan bahawa:

1. Segala nilai komisen, harga, perjanjian dan sebagainya dibuat sebelum Ikhwan bertemu dengan TSI

2. TSI tidak pernah meminta wang daripada Ikhwan. Semuanya dilakukan oleh Zahid Mat Arip yang mendakwa bahawa ia untuk tujuan politik. Beliau juga tidak pernah sahkan permintaan dan dakwaan Zahid Mat Arip ini dengan TSI atau dengan sesiapa pun walaupun beliau ada bertemu dengan TSI.

4. Semua wang diberikan Ikhwan kepada Zahid Mat Arip yang mendakwa TSI yang memintanya untuk tujuan politik.

5. Ikhwan tidak pernah mendapat mandat daripada syarikat GAP untuk membuat rundingan, menawarkan lantikan dll.

6. Ikhwan juga membuat perjanjian untuk memberikan lebihan wang dari penjualan kepada Azizi jika ia berjaya dijual melebihi harga RM 150 juta.

7. Lebihan RM 10 juta itu kemudiannya akan diambil semula oleh Ikhwan dan Azizi akan memperoleh sebanyak RM 1 juta sahaja.

8. Tidak pernah wujud nilai tawaran pada harga RM 150 sepertimana didakwa sebelum ini. Yang diterima oleh FIC hanyalah tawaran penjualan pada harga RM 200 juta kemudian RM 165 juta dan akhirnya pada harga RM 160 juta.

Perbicaraan bersambung pada tarikh 26 hb November 2019

Berita berkaitan

Gading gajah di rumah Tun M jadi perhatian

Tun Dr Mahathir pada Ahad lalu memuat naik foto sedang menonton siaran langsung persidangan Parlimen Digital di Facebook melalui komputer riba. Namun menjadi tanda tanya...

Terowong Dasar Laut: Lim Guan Eng bakal didakwa?

Kertas siasatan projek pembinaan terowong dasar laut Pulau Pinang bernilai RM6.3 bilion kini berada di fasa akhir siasatan dan dijangka akan diserahkan kepada Pejabat...

Azmin Ali di ‘pulau’ di perasmian Rumah Generasi Ke 2 Felda di Felda Palong

Yang hadir hanyalah wartawan, polis pengiring serta beberapa orang urusetia yg mengikuti rombongan tak diundang itu..

[Video] Penyamun bersenjata parang samun lapan sekeluarga

Siasatan awal mendapati terdapat enam penjenayah dengan menaiki sebuah kenderaan telah berhenti di luar rumah mangsa. 

Kes bebaskan 15 pendatang tanpa izin, enam anggota polis Hulu Selangor ditahan SPRM

“Kesemua anggota itu ditahan pada Rabu lepas bagi membantu siasatan berkaitan pembebasan 15 pendatang tanpa izin,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Rasuah bebaskan PATI: Hakim Mahkamah Sesyen pula ditahan SPRM

Tangkapan ini berkaitan dengan kes tangkapan sebelum ini melibatkan seorang peguam dan timbalan pendakwaraya dan beberapa anggota polis baru-baru ini.

Adib mungkin separa sedar ketika ditarik, kata saksi

Mahkamah Koroner di sini hari ini diberitahu Muhammad Adib Mohd Kassim mungkin dalam keadaan separa sedar sewaktu ditarik keluar daripada van Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) ketika insiden rusuhan berhampiran Kuil Sri Maha Mariamman, Subang Jaya, tahun lepas.

Dakwaan gangguan seksual, wanita saman MP Sungai Siput

Indrani berkata, pada Mei lalu beliau pernah membuat laporan polis mendakwa Kesavan mengganggunya secara seksual sejak Disember lalu

Pelacur maut terjatuh dari tingkat lima hotel ketika serbuan

“Identiti mangsa belum dapat dikenal pasti. Mangsa maut di tempat kejadian.

Rancang culik DS Najib dan tiga bekas menteri, tiga lelaki dihukum penjara

Lelaki Indonesia Ali Saifuddin, 32, dan dua bekas tentera Nor Azmi Jailani, 32, dan Mohd Yusri Mohamed Yusof, 33, didakwa mahu menculik Datuk Seri Najib Razak dan tiga bekas menteri.
... ..

Terkini

Hukum Gantung Kerana Menghina Rasulullah

Jika kita imbas semula bagaimana penghinaan yang dilakukan oleh sebilangan rakyat Malaysia terhadap Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW tanpa rasa takut terhadap tindakan mereka...

Penyanyi hina nabi dihukum gantung sampai mati

Kano, Nigeria - Sebuah mahkamah Islam di utara Nigeria semalam menjatuhkan hukuman mati ke atas seorang penyanyi lelaki kerana mempersendakan Nabi Muhammad SAW, kata...

Germany says Russian Covid-19 vaccine has not been sufficiently tested

BERLIN German Health Minister Jens Spahn on Wednesday said Russia's Covid-19 vaccine had not been sufficiently tested, adding the aim was to have a...

Hate Speech (and a bit of a Rant)

Nampaknya Fesbuk mendapati post saya mengenai cara orang Cina boleh menunjukkan bagaimana mereka terlalu angkuh dan sombong sebagai 'hate speech'. Dan mesej ini dari seorang...

Video: Kebanyakan Polis Tidak Berakhlak – Asri Janggut

Pengasas rangkaian Hot Burger, Mohd Asri Hamid mengkritik sebahagian anggota polis yang disifatkannya sebagai tidak menjaga akhlak dengan baik. Dalam satu video yang tersebar di...

Siasat Tun M, LGE dan Tommy

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) menggesa siasatan terhadap salah guna kuasa rentetan daripada pendedahan YB Dato’ Takiyuddin Hassan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal...

Rasuah punca premis haram dilindungi di Sg Buloh – SPRM

PUTRAJAYA - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menahan tiga pegawai penguatkuasa Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Cawangan Sungai Buloh kerana dipercayai mengutip dan...

Lelaki didakwa bunuh pensyarah UIAM

SEORANG lelaki didakwa di Mahkamah Majistret Sepang, hari ini, atas tuduhan membunuh seorang pensyarah sebuah universiti awam, yang juga isterinya, di satu lokasi berdekatan...

Perbelanjaan naik taraf Stadium Shah Alam libatkan kos RM250 juta – MB Selangor

Kerajaan negeri Selangor masih meneliti kerosakan yang berlaku di Stadium Shah Alam sebelum mengeluarkan perbelanjaan yang sepatutnya untuk proses menaik taraf venue berkenaan. Menteri Besar...

Dr Mahathir, Tommy Thomas dan Guan Eng tipu rakyat

KUALA LUMPUR : Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz hari ini mendedahkan bekas Peguam Negara Tan Sri Tommy Thomas pernah berhasrat untuk menyelesaikan...

Popular

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan yang mendalam berhubung insentif dan proses pelaburannya yang akan menjadikan negara ini menonjol daripada yang...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Jan-Apr 2019 (tak ada krisis Covid): - Pinjaman baru: RM54.8b (termasuk bon samurai RM7.8b) - Bayaran balik hutang: RM17.7b - Hutang negara tambah RM37.1b. Jan-Apr 2020 (krisis Covid) -...

Bimbang rusuhan di AS, harga minyak jatuh

NEW YORK – Harga minyak jatuh disebabkan rusuhan di bandar-bandar besar Amerika Syarikat (AS) ketika dagangan meningkat kerana pasaran optimistik Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Minyak...

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.

Projek JUAL NEGARA oleh Rejim PH dah settle – jom kita bersorak dengan gembira

Dalam rundingan. Ramai yang minat. Sabar. Tapi mesti kasi settle. Syarikat lapangan terbang Malaysia Airports Berhad ada jual tak?

Gading gajah di rumah Tun M jadi perhatian

Tun Dr Mahathir pada Ahad lalu memuat naik foto sedang menonton siaran langsung persidangan Parlimen Digital di Facebook melalui komputer riba. Namun menjadi tanda tanya...

Mukhriz jual 72,600 saham dalam Opcom

Berikutan penjualan itu, Mukhriz, pemegang saham utama dalam syarikat itu, kini hanya memegang 34.89 juta saham atau 21.64 peratus kepentingan, kata Opcom dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

Mahathir cadang cukai bagi perniagaan online

“Perniagaan dalam talian yang berurusan secara terus telah menyebabkan perniagaan konvensional terjejas dan kutipan cukai perniagaan juga berkurangan.

Terowong Dasar Laut: Lim Guan Eng bakal didakwa?

Kertas siasatan projek pembinaan terowong dasar laut Pulau Pinang bernilai RM6.3 bilion kini berada di fasa akhir siasatan dan dijangka akan diserahkan kepada Pejabat...