Pertukaran Timbalan Pengarah Cawangan Khas Perkara Biasa – KPN

Popular

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Terkini

Kemarin, tersangka preman di Jakarta Utara dan Jakarta Barat ditangkap

Jakarta (ANTARA) - Sejumlah berita seputar kriminalitas Jakarta terkait...

KISAH ANTI-VAKSIN, ISU PERDANA MENTERI BARU DAN HARAPAN KEPADA YDP AGONG

1. Anti vaksin jadi kambing hitam. Itulah yang mula...

Kim Jong Un label K-Pop sebagai ‘barah mudarat’

PYONGYANG: Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un menuduh K-Pop...

限行令延长警方继续设路障·韩沙:接受14日到期通行信

内政部长拿督斯里韩沙再努丁指出,由于政府已延长限行令3.0两周,警方会继续接受将于14日届满的关键领域通行信函,直至28日。

Healthcare Assistant In The UK Steals Dead Patient’s Bank Card To Buy Snacks

A healthcare assistant, Ayesha Basharat was caught stealing an...

kpn-khalid-abu-bakar

Pertukaran Timbalan Pengarah Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Abdul Hamid Bador ke Jabatan Perdana Menteri (JPM) adalah sebagai pengiktirafan atas kemampuan dan pengalamannya dalam menangani isu keselamatan.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, di JPM, Abdul Hamid dilantik sebagai Timbalan Pengarah Isu-Isu Keselamatan dan Transnasional (SIS), dan pertukarannya keluar daripada perkhidmatan Polis Diraja Malaysia (PDRM) bukanlah sesuatu yang ‘luar biasa’.

“Sebelum ini, Tan Sri Bakri Omar, Tan Sri Zaman Khan, Datuk Seri Zulkifli Md Noor dan saya sendiri pernah ditempatkan di beberapa agensi kerajaan untuk tujuan memenuhi tuntutan dan keperluan semasa,” katanya dalam satu kenyataan Khamis.

Khalid berkata Abdul Hamid sedia maklum tentang pertukaran itu yang ditawarkan selepas menarik balik hasratnya untuk bersara awal.

“Abdul Hamid juga tidak pernah diarahkan untuk bercuti malah percutiannya adalah di atas permohonannya sendiri untuk berehat,” katanya.

Khalid berkata demikian merujuk kepada laporan sebuah portal berita bertajuk ‘Senior Special Branch Officer Gets Sudden Transfer to PM’s Dept, Told To Go On Long Leave’ (Pegawai Kanan Cawangan Khas Ditukarkan Secara Mengejut ke Jabatan Perdana Menteri, Diarah Bercuti Panjang) yang dikongsi media sosial sehingga menimbulkan pelbagai spekulasi dan persepsi negatif.

Laporan berita tidak tepat itu turut dibuat oleh beberapa portal berita.

Khalid berkata laporan portal berkenaan yang menggunakan kiasan kononnya majlis serah terima tugas di Cawangan Khas yang dibuat secara tertutup kerana atas sebab-sebab tertentu, merupakan kenyataan yang tidak bertanggungjawab.

“Majlis sebegini bukanlah satu perkara yang luar daripada kebiasaan dan amalan dalam PDRM, lebih-lebih lagi bagi Cawangan Khas yang tidak pernah mencari publisiti,” katanya.

Beliau berkata dakwaan Cawangan Khas sedang melalui proses ‘pembersihan’ bagi menggantikan pucuk pimpinan tertinggi dengan pengarah dan timbalan pengarah yang baharu merupakan fitnah semata-mata.

“Datuk Seri Mohamad Fuzi Harun sebelum ini merupakan bekas pegawai Cawangan Khas yang berpengalaman dan dilantik bagi menggantikan Datuk Seri Akhil Bulat yang bersara selepas beberapa kali melanjutkan tempoh kontrak perkhidmatannya,” katanya.

Khalid menegaskan pihak media perlu berhati-hati dalam membuat sebarang kenyataan kerana laporan yang tidak tepat akan mengundang pelbagai bentuk implikasi yang boleh menjejaskan ketenteraman awam.

“Lebih bahaya lagi apabila berita itu dibuat mengikut kefahaman atau interpretasi penulis itu sendiri yang mungkin kurang faham dengan implikasi yang bakal timbul akibat bermain dengan ayat untuk menyedapkan penulisan,” katanya.

BACA juga:

Leave a Reply