Wednesday - August 4, 2021 @ 07:32
POLITIKPerwakilan PAS Bidas Pimimpin Pakatan Pembangkang Yang Berdolak-Dalik Mengenai Hudud

Perwakilan PAS Bidas Pimimpin Pakatan Pembangkang Yang Berdolak-Dalik Mengenai Hudud

Seorang perwakilan PAS hari ini membidas sikap pemimpin parti dalam pakatan pembangkang yang masih berdolak-dalik mengenai isu Hukum Hudud yang mahu ditegakkan parti itu sekiranya berjaya mengambil-alih kerajaan persekutuan pada pilihan raya umum ke-13 nanti.

Perwakilan PAS Wilayah Persekutuan Zahari Arip berkata pakatan pembangkang sepatutnya sepakat melaksanakan hukum itu apabila Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang memberi ‘lampu hijau’ melaksanakannya mengikut lunas demokrasi

“Mengapa nun di sana masih ada kepimpinan lain dok bercakap hudud bukan keutamaan, hudud perlu tangguh kerana rakyat tak faham dan hudud bukan agenda utama…ke Putrajaya agenda utama.

“Pelaksanaan hukum hudud kekal menjadi ‘core business’ PAS dan tidak boleh sekali-kali dijadikan matlamat sampingan,” katanya ketika membahaskan ucapan dasar Presiden PAS pada Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-58 di Pusat Tarbiyah Islamiah Kelantan di sini, hari ini.

Beliau berkata keyakinan orang bukan Islam tentang hudud tidak perlu dijadikan persoalan kerana melalui beberapa kajian, hudud boleh diterima golongan ini dan mampu ‘mengkondusifkan’ hidup mereka.

Zahari turut menyelar tindakan segelintir ilmuan Islam yang mempertikai hukum hudud sehingga menimbulkan polimik di kalangan masyarakat.

Perwakilan PAS Kedah Ahmad Yahya pula kesal dengan segelintir anggota kepimpinan parti itu yang bersikap ‘panjang lidah’ dan ‘panjang tangan’ dalam menyuarakan pandangan mereka.

“Saya kesal dengan kepimpinan yang panjang lidah mengeluarkan kenyataan yang menimbulkan polimik serta mempertikai keputusan jemaah (PAS) dan panjang tangan menulis sesuatu yang boleh menimbulkan kecelaruan.

“Perbuatan seperti ini bukan sahaja tidak membantu dalam memperkuat jemaah tapi perbuatan yang nyata membunuh diri sendiri,” katanya.

Sementara itu, Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) sedia menjadi orang tengah mewakili PAS untuk bertemu dan membincangkan mengenai hukum hudud dengan rakan sekutu mereka iaitu DAP.

Ketua DHPP Hu Pang Chaw berkata dewan itu tidak mempunyai masalah untuk bertemu dengan pemimpin DAP termasuk Pengerusi Kebangsaan DAP Karpal Singh bagi memperjelaskan hukum Islam itu yang menjadi polemik dalam pakatan pembangkang.

“Sebelum ini pun kita telah bertemu dengan kepimpinan MCA untuk memperjelaskan mengenai hukum itu,” katanya ketika ditemui pada Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-58 di Pusat Tarbiah Islamiah Kelantan di sini, hari ini.

Isu pelaksanaan hukum hudud kembali ‘panas’ apabila Ketua Dewan Ulama PAS Datuk Dr Harun Taib selepas merasmikan Muktamar Dewan Ulama PAS ke-51, dua hari lepas dilaporkan berkata PAS telah bersetuju untuk melaksanakan dasar Islam, termasuk syariat Islam dan hukum hudud sekiranya berjaya mentadbir negara.

Kenyataan itu bagaimanapun tetap dibantah DAP melalui Karpal dan Timbalan Pengerusi Kebangsaan DAP, Dr Tan Seng Giaw yang menegaskan hukum hudud itu tiada dalam persepakatan parti pembangkang.

Hu berkata mereka yang tidak faham mengenai hudud sahaja yang akan mempertikaikannya, tetapi akan menyokong hukum itu jika penjelasan diberikan.

Berkaitan:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here