25.9 C
Kuala Lumpur
Friday, October 30, 2020

Pesawat Air India berpatah balik, juruterbang positif Covid-19

NEW DELHI – Sebuah pesawat Air India (AI) tanpa penumpang yang dalam penerbangan dari Delhi ke Moscow diarahkan berpatah balik ketika berada di ruang angkasa Uzbekistan selepas syarikat penerbangan itu menyedari salah seorang juruterbang positif Covid-19.

Ini berikutan kecuaian pasukan pemeriksaan laporan ujian pra penerbangan anak kapal apabila telepas pandang laporan Covid-19 ke atas juruterbang sebagai negatif sedangkan ia adalah positif dan membenarkan beliau memasuki pesawat yang akan membawa pulang warga India dari Moscow.

Pihak berkuasa penerbangan awam, Directorate General of Civil Aviation (DGCA), sedang menyiasat kes tersebut, lapor Times of India.

Menurut kenyataan AI: “Pada pagi Sabtu, Air India memanggil semula pesawat tanpa penumpang yang beroperasi dari Delhi ke Moscow serta merta apabila mendapati salah seorang kru kokpit diuji positif ujian Covid pra penerbangan,”.

Sejurus sahaja mendarat, semua kru penerbangan diuji selain mengambil langkah-langkah kesihatan bagi memastikan kesihatan dan keselamatan mereka terjamin.

Sebuah pesawat Airbus lain, A320 Neo beroperasi untuk laluan Moscow ke Delhi telah berlepas tiba di Delhi pada pukul 12.30 tengahari dan kini krewnya dikuarantin.

Pesawat tersebut akan dinyah kuman dan syarikat penerbangan terbabit telah menghantar sebuah lagi pesawat A320 Neo ke Moscow pada tangahari semalam untuk membawa pulang warga India.

Sumber industri penerbangan berkata: “Ini adalah kesilanan tulen berikutan jumlah keputusan ujian yang banyak yang perlu diperiksa,”.

Sebanyak 300 kru penerbangan menjalani ujian di Delhi setiap hari. – Agensi

Berita Berkaitan

Anak Sultan Brunei, Putera Abdul Azim, meninggal dunia pada usia 38 tahun

BANDAR SERI BEGAWAN: Anak Sultan Brunei, Putera Haji Abdul Azim meninggal dunia pada usia...

Gelombang kedua COVID-19, Perancis isytihar darurat, kuat kuasa perintah berkurung

PARIS -- Presiden Perancis Emmanuel Macron pada Rabu mengumumkan perintah berkurung waktu malam dikuatkuasakan...

Gagal sekat kandungan sensitif, Thailand ambil tindakan terhadap Facebook dan Twitter

BANGKOK ― Kementerian Ekonomi Digital dan Masyarakat Thailand memfailkan aduan kepada polis jenayah siber...

Pakar British, Australia maut ketika mematikan bom

HONIARA (PULAU SOLOMON): Dua pakar pemusnah bom dari Britain dan Australia maut dalam cubaan...

Komen

..

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana itulah tujuan kami bertemu. Ia adalah untuk berbincang dan menentukan hala...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,360PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan