28.9 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 29, 2020

Pesawat Twin Otter Aviastar Mandiri hilang di Sulawesi Selatan

Aviastar DHC-6 Twin Otter

JAKARTA: Sebuah pesawat milik syarikat penerbangan Aviastar dilaporkan hilang setelah terputus hubungan dengan menara kawalan Lapangan Terbang Andi Djemma, Masamba di Sulawesi Selatan.
Menurut laporan portal-portal media tempatan, pesawat jenis Twin Otter itu berlepas dari lapangan terbang berkenaan pada 2.25 petang waktu tempatan dan terputus hubungan 11 minit setelah berlepas.
Pesawat kecil yang membawa tujuh penumpang dan tiga anak kapal itu dijadual mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Hasanuddin di Makassar pada 3.35 petang.
Ketua Pusat Penerangan dan Komunikasi Kementerian Perhubungan Indonesia, J.A Barata, dipetik sebagai berkata bahawa pihaknya masih belum mendapat maklumat lengkap mengenai kedudukan pesawat itu dilaporkan hilang.
Beliau berkata setakat ini, pihaknya hanya dapat mengesahkan bahawa pesawat itu dilaporkan hilang kerana terputus hubungan dan tidak mendarat di Makassar seperti yang dijadualkan.
Siasatan mengenainya masih dijalankan, katanya.
Masamba ialah bandar kecil di kawasan sungai di Luwu Utara, Sulawesi Selatan dan terletak pada jalur Trans-Sulawesi yang menghubungkan Sulawesi Selatan dengan Sulawesi Tengah.


Kronologi Hilang Kontak Pesawat Aviastar

Pesawat Aviastar jenis DHC6/PKBRM dilaporkan hilang kontak yang diketahui lepas landas dari Masamba, Luwu Utara pukul 14.25 WITA. Sebelas menit kemudian, menara pemantau Bandara Andi Djemma, Luwu Utara kehilangan kontak dengan pesawat Twin Otter dengan mesin turboprop tersebut.

“Waktu tempuh penerbangan biasanya dari Andi Djemma ke Makassar selama 70 menit. Semestinya pesawat tiba pukul 15.35 WITA di Makassar,” ujar Kapolres Luwu Utara AKBP Muhamad Endro dalam keterangan tertulis.
Sampai saat ini, belum ada tanda-tanda keberadaan pesawat Aviastar tersebut dan Direktur Jenderal Perhubungan Udara Suprasetyo telah membenarkan informasi hilangnya pesawat tersebut.

“Iya benar, pesawat Aviastar yang hilang kontak. Pesawat berangkat 13.26 WITA,” ujarnya kepada CNN Indonesia.

Maskapai penerbangan Aviastar yang berdiri di atas naungan PT Aviastar Mandiri merupakan pesawat yang melayani rute penerbangan di wilayah Indonesia Tengah dan Timur.
Selain penerbangan penumpang, Aviastar memberikan layanan untuk koorporasi dalam semisal kargo terutama untuk jalur penerbangan Kalimantan dan Papua. Aviastar telah mendapatkan sertifikasi Air Operator Certificate (AOC) di 2003.
Dari laman resmi aviastar.biz, perusahaan ini  setidaknya melayani 10 rute penerbangan, yaitu Jakarta, Lampung, Balikpapan, Palangkaraya, Samarinda, Makassar, Nabire, Tana Toraja, Datah Dawai dan Banjarmasin.
Pesawat Aviastar tipe DHC6/PKBRM yang hilang kontak ini  membawa tujuh penumpang dan tiga awak kabin. (pit)

Berita Berkaitan

Gagal sekat kandungan sensitif, Thailand ambil tindakan terhadap Facebook dan Twitter

BANGKOK ― Kementerian Ekonomi Digital dan Masyarakat Thailand memfailkan aduan kepada polis jenayah siber...

Pakar British, Australia maut ketika mematikan bom

HONIARA (PULAU SOLOMON): Dua pakar pemusnah bom dari Britain dan Australia maut dalam cubaan...

Komen

..

BERSATU Mungkir Janji, Bung ‘Mengamuk’ Di Hadapan Hajiji

Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin dikatakan mengamuk di hadapan Ketua Menteri Sabah yang baharu, Datuk Seri Hajiji Noor...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,348PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan