Piagam UMNO-PAS: Mujahid masih mengigau

1. Meneliti tulisan YB Datuk Seri Dr Mujahid Yusuf Rawa, Naib Presiden AMANAH, mengenai PIAGAM UMNO-PAS yang bakal ditandatangani pada Sabtu 14 September ini, membuatkan saya tertanya-tanya ‘igauan’ apa yang sedang beliau lalui, yang membuatkan beliau menulis dalam keadaan berteka-teki dan cuba meramalkan apa intipati Piagam itu.

- Advertisement -

2. Lebih menganehkan beliau semacam tidak dapat menyembunyikan niat serongnya, apabila beliau cuba membuat “prejudgement” dengan memberi nilaian yang negatif walaupun beliau sendiri ternyata tiada sebarang maklumat mengenai apa itu Piagam UMNO-Pas.

3. Keseluruhan tulisan beliau tersasar jauh apabila cuba membandingkan HPU914 dengan Majlis Pembentukan PAKATAN RAKYAT (PR) 2019 di Shah Alam. Jelas sekali beliau cuba meraba-raba di dalam kegelapan. HPU914 bukan majlis pembentukan satu GABUNGAN PARTI ALTERNATIF YANG BAHARU.. belum lagi saudara Yb Dr Mujahid. Harap saudara dapat bersabar dan mengawal keresahan saudara.

4. UMNO dan PAS bukan parti berusia dua atau tiga tahun. UMNO dan PAS juga bukan serpihan kecil yang desperado mencari gabungan untuk hidup menerusi formula rapuh yang menggadai prinsip, maruah dan harga diri sehingga sanggup bersekongkol, membajai dan menyirami politik yang ternyata menyanggah kepentingan agama, bangsa dan falsafah asas negara. Ia kini semakin jelas negara dan rakyat sedang diheret secara songsang menuju kehancuran.

5. UMNO dan PAS ada perancangan sendiri. Ia akan diketahui apabila sampai masanya. Sudah pasti ia sukar diramal oleh orang seperti Dr Mujahid, yang sedang tenggelam dalam kolam politiknya sendiri. Tergapai-gapai dan semakin lemas di kolam yang cetek.

6. UMNO dan Pas mengambil langkah yang asas tetapi penting. Ummah yang parah berpecah-belah perlu disatu-padukan. Islam dan Pribumi adalah KELOMPOK TERAS kepada kewujudan negara bangsa. Ia merupakan TIANG SERI POLITIK NEGARA. Sekiranya ia patah atau lemah, politik negara tidak mungkin berdiri tegak. DI sinilah RAPUHNYA GAGASAN PH yang dianggotai oleh Dr Mujahid.

7. Justeru, bukan soal survival UMNO atau Pas yang menjadi perhitungan. Apa maknanya jika sekadar ‘survive’ seperti PAN dan PPBM dalam PH sekarang. Itu bukan model yang mahu dibina oleh UMNO dan PAS.

8. Ketika ini, UMNO dan Pas berganding bahu mengubati luka parah kesatuan ummah. Kita secara komited mahu mendekatkan yang jauh dan menyatukan yang bercerai-berai. Selari dengan ajaran Islam itu sendiri, kita mengikat semula dengan Tali Allah, menyatukan ummah seperti mana diatur Rasulullah SAW. Taawun, sebelum tercipta Tahaluf.

9. Justeru pada 14 September 2019, bukan untuk mengumumkan PAKATAN BAHARU, dengan ‘Common Policy Framework’ (CPF) yang baharu. Belum lagi, masih terlalu awal dan setiap langkah disusun rapi agar serentak dan sederap.

10. Insya-Allah kita ada ‘roadmap’ yang bakal kita kembangkan secara organik. Kita tidak membawa TOTAL SOLUTION secara sekelip mata. Biar itu menjadi rahsia kami buat masa ini.

11. Malah apa yang bakal diisytiharkan, hanyalah SATU MUKA SURAT YANG MERUPAKAN RINGKASAN, dan dinamakan sebagai PIAGAM, manakala dokumen terperinci antara PAS dan UMNO yang juga ditandatangani pada 14 hb ini kekal sebagai dokumen dalaman kedua-dua parti.

12. UMNO dan Pas amat kenal dengan siapa kami berdepan. Maka langkah kami langkah berhemat, langkah cermat insya-Allah.

13. Yang pasti UMNO dan PAS akan bergerak dengan mendokongi aspirasi rakyat, menjadi lidah mata dan telinga rakyat, serta menjulang harapan jujur rakyat.

14. PENYATUAN UMMAH bukan bersifat ‘one off’ atau ‘one event program’. Ia akan kita gerakkan sebagai satu gelombang rakyat. Rakyat pelbagai kaum, agama dan latarbelakang yang diharmonikan secara penuh kesedaran atas prinsip dan cara yang dipandu oleh Islam itu sendiri.

15. Kerangka membina semula harus kukuh. Bukan penyelesaian mi segera yang kita cari. Jika tidak, kita AKAN MENGULANGI KEGAGALAN PH SEPERTI YANG SEDANG KITA SAKSIKAN SEKARANG. Ia amat mengecewakan rakyat.

16. Formula PH ternyata palsu atau ‘fake’. Penuh sandiwara. Janji-janji yang lunak mengecewakan rakyat. Baharu beberapa bulan mendapat mandat, mereka bercakaran sesama sendiri. Mereka tidak pernah fokus dengan agenda rakyat. Mereka masih dalam keadaan ‘denial mode’ dan menyalahkan orang lain. Mereka cuba memberikan gambaran situasi “lebih buruk dari yang sebenar” yang kemudiannya benar-benar menjadi lebih buruk. Pada masa yang sama mereka terpalit dengan skandal demi skandal yang amat memalukan. Setiap minggu negara berdepan dengan berita buruk yang akhirnya menghapuskan sama sekali ‘FEEL-GOOD FACTOR’ di kalangan rakyat. Semakin hari semakin ketara negara diperintah oleh satu rejim KAKISTOCRACY (kerajaan atau pemerintahan yang HOPELESS). Kerajaan yang songsang sifatnya.

17. Sebab itu UMNO dan PAS mahu membina sesuatu yang KENTAL (SOLID) dan TULEN untuk Malaysia. Bukan membina HARAPAN palsu.

18. Tak usahlah ada pihak yang cuba meramal atau melakar apa yang kami mahu lakukan berdasarkan firasat yang serong. Sebagai dua buah parti yang telah melalui pasang surut dan suka duka politik tanah air, UMNO DAN PAS akan bergabung tenaga secara jujur lagi luhur untuk membawa penyelesaian kepada aspirasi rakyat yang selama ini hampa dan mengecewakan. UMNO dan Pas akan berjuang mempertahankan setiap asas Perlembagaan dan Rukun Negara yang sedia terbina. UMNO dan PAS akan mempastikan MUAFAKAT yang baharu benar-benar membawa Malaysia yang majmuk menjadi sebuah negara yang harmoni, bersatu padu serta lebih maju.

19. Kami yakin kami lebih mampu melakukannya demi kepentingan rakyat.

MUAFAKAT KAMI MUAFAKAT RAKYAT

Kenyataan Media
Tan Sri Annuar Musa
SEKRETARIAT TA’AWUN UMNO-PAS
10 Muharam 1441/
10 September 2019.

https://pakdin.my/tag/perpaduan-ummah/

Berita Berkaitan

Komen

......
Advertisment

Instagram

Terkini

[Video] Covid-19: Dakwa negara amalkan sentimen perkauman, Dr Adham minta Al Jazeera contohi media tempatan

Tindakan rangkaian berita antarabangsa Al Jazeera melaporkan wujud isu perkauman terhadap warga asing ketika kerajaan menangani Covid-19 mampu mencemarkan nama baik negara. Menteri Kesihatan Datuk...

[Video] Covid-19: Dakwa negara amalkan sentimen perkauman, Dr Adham minta Al Jazeera contohi media tempatan

Tindakan rangkaian berita antarabangsa Al Jazeera melaporkan wujud isu perkauman terhadap warga asing ketika kerajaan menangani Covid-19 mampu mencemarkan nama baik negara. Menteri Kesihatan Datuk...

Pak Kadir lebih tahu siapa yang sebenar meruntuhkan perniagaan UMNO, Fleet Holding

Semalam Pak Kadir Jasin cuba menyerang DS Najib dalam isu MRCB dan Fleet Holdings. Saya tak minat isu MRCB, tetapi saya sangat minat isu...

Boleh simpan YB belot, tetapi kerusi PRU milik parti dahulu

“Kamu boleh simpan YB (ahli Parlimen) belot, tetapi kerusi (pilihan raya) tetap milik parti dimenangi dahulu.” Demikian kenyataan tegas Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri...

BN masih relevan menang PRK Chini, kata Zahid

Kemenangan enam kali dalam pilihan raya kecil (PRK) termasuk yang terbaru di PRK Dewan Undangan Negeri (DUN) Chini malam tadi membuktikan Barisan Nasional (BN)...

250 ahli PKR Ampang keluar parti, cabang bubar serta-merta

Seramai 250 orang ahli PKR Cabang Ampang mengumumkan keluar parti berkuat kuasa serta-merta hari ini kerana hilang kepercayaan terhadap parti itu. Naib Ketua Cabang PKR...

Sering Dibaca

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan yang mendalam berhubung insentif dan proses pelaburannya yang akan menjadikan negara ini menonjol daripada yang...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Jan-Apr 2019 (tak ada krisis Covid): - Pinjaman baru: RM54.8b (termasuk bon samurai RM7.8b) - Bayaran balik hutang: RM17.7b - Hutang negara tambah RM37.1b. Jan-Apr 2020 (krisis Covid) -...

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.

Projek JUAL NEGARA oleh Rejim PH dah settle – jom kita bersorak dengan gembira

Dalam rundingan. Ramai yang minat. Sabar. Tapi mesti kasi settle. Syarikat lapangan terbang Malaysia Airports Berhad ada jual tak?