23.3 C
Kuala Lumpur
Friday, October 2, 2020

Pindaan Perlembagaan – Test market, lepas Selangor Pulau Pinang

Khalid Ibrahim mendapat arahan dari DAP supaya melaksanakan mesyuarat DUN tergempar bagi meminda perlembagaan membabitkan perlantikan 3 jawatan utama pentadbiran awam Negeri Selangor. Mereka tahu tidak cukup undi 2/3 bagi merubah perlembagaan.

Selepas ini DAP akan mengadakan sidang tergempar di DUN Pulau Pinang pula bagi merubah perlembagaan bagi memihak kepada mereka. Di Pulau Pinang mereka ada 2/3 majoriti bagi mengubah perlembagaan.

Mereka sengaja  membesarkan isu perlantikan SUK Selangor bertujuan mengalih pandangan rakyat bagi tindakan mereka seterusnya. Tindakan Khalid tidak menjawab soalah dari Tuanku Sultan dianggap sebagai helah memanjangkan isu perlantikan SUK Selangor.

Kami mencabar kerajaan Pakatan Pembangkang Selangor memasukkan “setiap perlantikan jawatan tersebut MESTI mendapat perkenan Tuanku Sultan” dalam pindaan tersebut kalau benar seperti yang mereka war-warkan kononnya ingin mengembalikan kuasa Sultan. Sekiranya perlu ubah balik perlembagaan kembalikan semula imuniti raja-raja di Selangor.

Jangan beretorik lagi.

Berita Berkaitan

Isu peralihan Kerajaan Pusat? Istana Negara akan keluar kenyataan rasmi petang ini

Istana Negara dijangka akan mengeluarkan satu kenyataan rasmi petang ini. Perkara itu dinyatakan dalam kenyataan...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman...

Komen

..

PRN Sabah & Pencapaian Najib – 17 DUN Dilawati, 12 Menang

Datuk Seri Najib Tun Razak berkongsi statistik “kejayaannya” membantu kempen BN dalam Pilihanraya Negeri Sabah yang baru lepas. Daripada...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan