24.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, September 26, 2020

PKR didakwa dapat bantuan luar?

KUALA LUMPUR 11 Jun – Bagi menjamin kemenangan berpihak kepada Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada pilihan raya umum ke-13, parti itu didakwa telah mendapatkan bantuan daripada sebuah institut antarabangsa pada penghujung bulan lalu.

Ini termasuk menganjurkan beberapa seminar secara tertutup yang menggariskan tentang pelan tindakan bagi menghadapi pilihan raya itu.

Difahamkan, beberapa seminar telah diadakan di Sabah, Pulau Pinang dan Selangor yang disampaikan oleh dua individu dari negara berkaitan.

Menurut sumber, selain latihan komunikasi seminar itu turut menekankan cara menghasut rakyat supaya tampil lebih berani dalam mencabar kerajaan seterusnya memenangi pilihan raya.

“Pengundi yang menyokong PKR akan dipilih untuk menjadi sukarelawan dan ditugaskan bagi meyakinkan pengundi atas pagar atau belum membuat keputusan supaya memilih parti mereka.

“Mereka juga akan diberi keyakinan untuk menentang kerajaan berdasarkan kelonggaran undang-undang yang ada di negara ini

“Selain itu organisasi berkenaan menggunakan sukarelawan untuk berkomunikasi dengan pengundi yang berpotensi supaya mengundi parti pembangkang,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Tambah sumber itu, teknik hasutan tersebut didapati telah diterapkan kepada sukarelawan dalam parti di negara jiran untuk menimbulkan kekecohan sekali gus menjatuhkan kerajaan yang ada.

Katanya, sukarelawan tersebut akan diajar bagaimana untuk mengutip maklumat pengundi dengan menggunakan kaedah ‘merayu undi’ melalui soal selidik kepada penduduk setempat.

“Kaedah itu dilihat parti pembangkang sebagai sangat penting untuk menyediakan pangkalan data dan membuat rumusan agar corak pemilihan pengundi dapat diketahui.

“Malah langkah ini berkesan di dalam menentukan calon yang dipilih untuk bertanding dapat diterima oleh pengundi atau tidak,” jelasnya.

Namun katanya, seminar yang dikatakan lebih demokrasi itu sebenarnya mengajar langkah untuk menghasut serta menimbulkan kekecohan.

 

Berita Berkaitan

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Hisham: Umno perlu waspada, sedar bahaya sokong Anwar

Hishammuddin tak payah gelabah dan keluar kenyataan mengarut lah. Tak ada siapa dari UMNO...

Saya akan tarik balik sokongan terhadap Muhyiddin, kalau bawa kepada pilihan raya mengejut, kata Nazri

Ahli Parlimen Padang Rengas Nazri Aziz akan menarik balik sokongannya terhadap Perdana Menteri Muhyiddin...

Poster ucapan tahniah atas upacara angkat sumpah Anwar adalah palsu kata AMK PKR

Berikutan penafian AMK mengenai desas-desus bakal mengangkat sumpah pada Jumaat ini, mengesahkan Anwar mengulangi...

Keputusan Presiden UMNO adalah ke arah pembubaran Parlimen, Anwar tak boleh jadi PM secara automatik

Pada saya, keputusan Presiden UMNO semalam untuk tidak menghalang mana-mana Ahli Parlimen UMNO untuk...

Dah jadi macam kartun, bubar saja parlimen kata Tajuddin Rahman

Kemelut politik terbaru yang tercetus rentetan pengumuman Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan