25 C
Kuala Lumpur
Friday, April 16, 2021

PKR Jemput Sarjana Islam Luar Tolak Hudud (video)

PKR Jemput Sarjana Islam Luar Tolak Hudud

PKR telah menjemput sarjana Islam luar negara untuk menolak hudud yang cuba dilaksanakan PAS di Kelantan.

Hudud tidak sesuai diguna pakai dalam iklim global semasa, terutama jika masih wujud ketidakadilan sosial kata Pengarah Eksekutif Institut Maqasid di London, Dr Jasser Auda.

“Masih banyak terdapat ketidakadilan sosial dan isu politik di seluruh dunia.

“Saya tidak fikir hudud sesuai diguna pakai tanpa penelitian di setiap peringkat terlebih dahulu,” katanya pada sidang media selepas forum Demokrat Islam di Carlton Holiday Hotel, Shah Alam hari ini, lapor The Malaysian Insider.

Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan anaknya, Nurul Izzah yang juga Naib Presiden PKR turut hadir dalam forum itu.

Dr Jasser berkata kebajikan sosial dan masalah ekonomi perlu ditangani dahulu sambil menegaskan, kanun keseksaan Islam tidak boleh dilaksanakan sekiranya terdapat walaupun sedikit keraguan berhubung sistem perundangan.

“Jika anda ragu dengan sistemnya, anda tidak perlu melaksanakannya hingga tiba masa yang sesuai,” katanya yang juga merupakan penasihat imam di Pusat Islam di New York.

Menurutnya, dalam konteks Malaysia, berdasarkan pemerhatian beliau, terdapat banyak lagi tuntutan dalam Islam yang mesti dipenuhi terlebih dahulu sebelum melaksanakan hudud.

“Dari pengamatan saya, hudud bukan menjadi keutamaan di sini.

“Terdapat persoalan mengenai pelaksanaannya ke atas orang bukan Islam yang perlu ditangani.”

Beliau juga berkata, persoalan mengenai keperlembagaan hudud sesuatu yang “serius” dan perlu ditangani terlebih dahulu.

“Perlembagaan ialah yang utama untuk negara dan ketenteraman awam. Ia tidak boleh dikompromi. Oleh itu, semua persoalan ini perlu ditangani,” katanya lagi.

 

 

Menurut laman mediarakyat.net Forum Demokrat Islam Sedunia di Shah Alam hari ini dianjur oleh Nurul Izzah Anwar, Ahli Parlimen PKR Lembah Pantai, sebagai mewakili bapanya Anwar Ibrahim.


Ketua Umum PKR, Anwar Ibrahim yang sedang menjalani hukuman penjara, merupakan salah seorang penyokong utama pergerakan Demokrat Islam Sedunia, sebaris dengan Dr Jasser, Ghaleb Bencheikh (Presiden Persidangan Dunia Agama untuk Keamanan), Felix Marquardt (Pengasas Yayasan Abd al-Rahman al-Kawakibi) dan Tariq Ramadan (Profesor Pengajian Islam di Universiti Oxford).

“Ekstremisme agama dan fundamentalis telah memberi cabaran yang besar untuk Islam dan bukan masyarakat Islam, khususnya dalam mengekalkan kebebasan beragama, kesederhanaan dan toleransi yang menjadi asas kepada keharmonian dan keamanan masyarakat.

“Prinsip-prinsip kesederhanaan, keadilan, toleransi dan tadbir urus yang baik, yang didukung oleh Dato ‘Seri Anwar Ibrahim telah menggariskan cita-cita yang dibawa oleh Demokrat Islam. Ini perlu terus dibangunkan, ditapis dan disebarkan dengan cara yang sistematik.

“Inisiatif Muslim Demokrat adalah kemuncak kepada perjalanan panjang kehidupan Dato ‘Seri Anwar Ibrahim bermula dari aktivisme dalam gerakan Islam awal tahun semasa pelajar dan telah direka untuk mewujudkan satu titik rujukan bagi umat Islam di seluruh dunia yang mendalam pada abad ke-21,”lapor mediarakyat.net.

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.