31 C
Kuala Lumpur
Wednesday, November 25, 2020

Polis Didakwa Siasat Jurutera Penerbangan Naiki Pesawat #MH370

Selamat Omar, 60, menunjukkan gambar anaknya Mohd Khairul Amri Selamat, 29, salah seorang penumpang pesawat MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu.
Selamat Omar, 60, menunjukkan gambar anaknya Mohd Khairul Amri Selamat, 29, salah seorang penumpang pesawat MH370 yang hilang sejak 8 Mac lalu.

Polis didakwa menyiasat seorang jurutera penerbangan yang merupakan antara penumpang pesawat Malaysia Airlines MH370 yang hilang apabila tumpuan diberikan kepada juruterbang dan sesiapa sahaja yang berada di dalam pesawat itu yang mempunyai pengetahuan teknikal terbang, kata seorang pegawai kanan polis.

Jurutera penerbangan, Mohd Khairul Amri Selamat, 29, yang merupakan rakyat Malaysia, diperkatakan di media sosial bahawa beliau bekerja dengan sebuah syarikat penerbangan cater untuk pesawat peribadi.

“Ya, kami sedang menyiasat tentang Mohd Khairul dan penumpang lain serta anak kapal. Tumpuan adalah kepada sesiapa sahaja yang mungkin mempunyai kemahiran penerbangan di dalam pesawat itu,” kata seorang pegawai kanan polis yang mempunyai maklumat siasatan kepada Reuters.

Penyiasat Malaysia menyiasat latar belakang juruterbang, anak kapal dan kakitangan di lapangan terbang yang terlibat dengan pesawat Boeing 777- 200ER yang hilang bagi mendapatkan petunjuk tentang mengapa seseorang di dalam pesawat itu menerbangkan pesawat sejauh beratus-ratus, atau mungkin beribu-ribu batu di luar laluan penerbangannya.

Pesawat itu masih belum dijejaki selepas ia hilang lebih seminggu tetapi penyiasat percaya pesawat itu telah diterbangkan ke laluan lain oleh seseorang yang mempunyai pengetahuan mendalam mengenai pesawat dan penerbangan komersial.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Sabtu berkata, bukti menunjukkan penerbangan sengaja dilencongkan, yang menyifatkan bahawa ia mengubah laluan penerbangannya jauh ke barat dari laluan sepatutnya iaitu dari Kuala Lumpur ke Beijing.

Seorang jurutera penerbangan bertanggungjawab terhadap sistem dalam pesawat bagi memastikan ia berjalan dengan baik dan membuat pembaikan sekiranya perlu.

Sebagai seorang jurutera yang pakar dalam pesawat eksekutif, Khairul tidak semestinya mempunyai semua pengetahuan yang diperlukan untuk mengalihkan dan menerbangkan pesawat yang besar.


Khairul pernah berkata beliau bekerja untuk sebuah syarikat penerbanghan cater berpangkalan di Switzerland yang dipanggil Execujet Aviation Group, tetapi syarikat itu enggan menyatakan sama ada Khairul masih kakitangan mereka.

Dalam gambar yang disiarkan menerusi akaun Facebook milik Khairul pada 2011, beliau memperkenalkan dirinya sebagai pekerja Execujet bagi operasi Malaysia.

“Kita tidak boleh mendedahkan apa-apa. Kami mahu melindungi privasi keluarga,” kata seorang pegawai syarikat itu di pejabat cawanga Malaysia.

Khairul, merupakan bapa kepada seorang anak perempuan, baru-baru ini membeli sebuah rumah di pinggir Kuala Lumpur, dan mempunyai lebih 10 tahun pengalaman sebagai seorang jurutera penerbangan, kata bapanya Selamat Omar.

Selamat bagaimanapun enggan menyatakan sama ada dia percaya anaknya boleh terlibat dalam apa-apa jenayah.

Selamat berkata, dia dan ahli keluarga yang lain sepatutnya melawat rumah baru Khairul pada bulan ini. Tetapi Khairul memberitahu bapanya pada Khamis yang Khairul terpaksa pergi kerja di Beijing dan mereka akan mengatur semula pertemuan keluarga itu. Dan ia merupakan perbualan terakhir mereka.

“Khairul berjaya dalam kerjayanya dan merupakan anak yang baik. Dia akan datang melawat kami sekurang-kurangnya sebulan sekali,” kata Selamat.

Berita Berkaitan

Anggota PGA maut ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

PADANG BESAR: Seorang anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand,...

Lelaki maut alat pemadam api meletup depan rumah

SUNGAI PETANI: Lelaki maut selepas pemadam api kereta yang diletakkan di hadapan rumahnya di...

Tiga lagi MPV mewah bernilai RM750,000 disita SPRM

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyita tiga lagi kenderaan mewah milik ejen...

Lelaki hina agama Islam, ulama ditahan polis

KUALA TERENGGANU: Tindakan seorang lelaki membuat kenyataan jelek dan menghina beberapa tokoh agama dan...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Moratorium, fakta mana lagi harus diketengahkan? – Najib Razak

Media melapor keuntungan bank-bank Malaysia bagi suku ketiga 2020 (Julai hingga Sept) dijangka akan naik antara 25% hingga 30% lebih tinggi berbanding suku ke-2...