Saturday - July 24, 2021 @ 22:57
POLITIKKumpulan Remaja Buat Kecoh, Ganggu Ceramah Zulkifli Noordin

Kumpulan Remaja Buat Kecoh, Ganggu Ceramah Zulkifli Noordin

SEKUMPULAN penyokong parti pembangkang cuba merempuh masuk ke dewan bagi mengganggu ceramah yang dihadiri oleh Zulkfli Noordin dan Zahid Mat Arif, di Sekolah Menengah Guar Perahu, Penanti, Pulau Pinang malam tadi
SEKUMPULAN penyokong parti pembangkang cuba merempuh masuk ke dewan bagi mengganggu ceramah yang dihadiri oleh Zulkfli Noordin dan Zahid Mat Arif, di Sekolah Menengah Guar Perahu, Penanti, Pulau Pinang malam tadi

BUKIT MERTAJAM: Ceramah Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin terganggu apabila kira-kira 100 remaja menimbulkan kekecohan di luar SMK Guar Perahu, Penanti, malam Ahad.

Kumpulan berkenaan dipercayai penyokong Pakatan Rakyat, telah berkumpul di pintu masuk sekolah, pada pertengahan ceramah sekitar pukul 10 malam.

Ketua Umno Permatang Pauh, Datuk Abdul Jalil Abdul Majid berkata kumpulan itu menyekat orang ramai daripada memasuki atau meninggalkan sekolah itu selepas pihak penganjur dengan segera menutup pintu pagar utama atas sebab-sebab keselamatan.

Beliau berkata walaupun polis tiba tidak lama kemudian dan mengawal keadaan, mereka berada di situ lebih dari dua jam sehingga selepas ceramah berakhir pada tengah malam.

Beliau berkata beberapa orang memberitahunya bahawa salah seorang anak muda membaling telur ke dalam kawasan sekolah dan cuba untuk memotong wayar yang disambungkan kepada penceramah. Tiada siapa yang cedera dalam kejadian itu.

Abdul Jalil berkata mereka juga menjerit kepada Zulkifli, bekas pemimpin PKR supaya menghentikan ceramah beliau.

“Kira-kira 1,000 orang di dalam dewan, bagaimanapun, menunggu sehingga ceramah berakhir.

“Zulkifli mengabaikan mereka dan meneruskan ucapannya,” katanya ketika dihubungi selepas kejadian itu.

Abdul Jalil berkata beliau tidak menghadiri ceramah itu, sambil menambah tiada anggota bahagian beliau terlibat dalam penganjurannya.

“Sangat mengecewakan melihat golongan belia berkelakuan seperti ini.

“Apabila mereka menganjurkan ceramah, penyokong kami tidak melakukan perbuatan yang tidak senonoh.

“Ini sangat tidak demokratik dan tidak patut pembangkang membenarkan perkara itu berlaku,” katanya.

ADUN Seberang Jaya Datuk Arif Shah berkata beliau percaya kumpulan itu bukan dari Penanti.

“Saya diberitahu kumpulan ini menjadi marah apabila Zulkifli mula bercakap tentang Datuk Seri Anwar Ibrahim, termasuk gambar dari video online yang kononnya memaparkan seorang lelaki yang menyerupai Anwar,” katanya.

Beliau berkata kelakuan tidak senonoh mereka tidak boleh diterima, sambil menambah Zulkifli harus dibenarkan bercakap secara bebas dalam cara yang demokratik.

Arif Shah berkata kumpulan itu juga berulang kali menjerit, “Takbir” dan “Reformasi”, apabila Zulkifli menyampaikan ucapannya.

Polis menahan seorang lelaki, dipercayai mengetuai kumpulan rusuhan, untuk siasatan.

 

Berkaitan:

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here