29.4 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 29, 2020

Polis Tidak Terima Perintah Mahkamah Henti Usir Kashgari


.

Polis tidak menerima sebarang perintah mahkamah bagi menghentikan pengusiran kolumnis sebuah akhbar Arab Saudi, Mohammad Najeeb A. Kashgari dari negara ini.

Sebaliknya menurut Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussein, kolumnis terbabit telah pun dihantar pulang ke negara asalnya untuk tindakan susulan.

DATUK SERI HISHAMUDDIN TUN HUSSEIN / MENTERI DALAM NEGERI

“Saya takde terima injunction sekira mahkamah mengeluarkan perintah, kita akur saya tak pernah lari dari perintah mahkamah dan tanggungjawab saya untuk memenuhi undang-undang sedia ada, tapi kalau benda tak berlaku jangan pulak buat cerita. Ia fakta mengeliru orang ramai menimbulkan emosi”.

Khamis lalu, suspek dikatakan cuba memasuki Malaysia menerusi KLIA untuk tujuan persembunyian – setelah diburu pihak berkuasa Arab Saudi.

Mohammad Najeeb yang juga dikenali sebagai Hamza Kashgari, dikehendaki kerajaan negara itu kerana dilaporkan menghina Islam dan Nabi Muhammad s-a-w melalui Twitternya – sehingga menyebabkan kemarahan rakyat Arab Saudi.

Menurut Datuk Seri Hishamudin, penyerahan Mohammad Najeeb dibuat selaras dengan pendirian bahawa Malaysia tidak mahu dilihat sebagai syurga transit penjenayah.

Berita Berkaitan

Isu peralihan Kerajaan Pusat? Istana Negara akan keluar kenyataan rasmi petang ini

Istana Negara dijangka akan mengeluarkan satu kenyataan rasmi petang ini. Perkara itu dinyatakan dalam kenyataan...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman...

Komen

..

BERSATU Mungkir Janji, Bung ‘Mengamuk’ Di Hadapan Hajiji

Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin dikatakan mengamuk di hadapan Ketua Menteri Sabah yang baharu, Datuk Seri Hajiji Noor...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan