25.5 C
Kuala Lumpur
Monday, January 18, 2021

Polis wanita diperintah bela diri kerana sembunyi maklumat pengganas

KUALA LUMPUR – Mahkamah Tinggi di sini hari ini, memerintahkan seorang anggota polis wanita membela diri terhadap pertuduhan tidak memberikan sebarang maklumat berkaitan kumpulan pengganas kepada pihak berkuasa.

Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Nordin Hassan membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap Koperal Jusninawati Abdul Gani, 35, pada akhir kes pendakwaan.

Beliau juga berkatam pendakwaan berjaya membuktikan Jusninawati mempunyai pengetahuan ada seorang individu hendak ke Syria pada 12 November 2014 tetapi tertuduh tidak memberi maklumat kepada polis mengenai perkara itu.

“Polis berperanan menjaga keamanan dan menegakkan undang-undang. Ini jelas sebagai anggota polis, tertuduh terikat dari segi undang-undang untuk memaklumkan segala maklumat kepada pihak berkuasa,” katanya.

Mahkamah menetapkan 10 November untuk tertuduh membela diri.

Jusninawati yang bertugas di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya didakwa dengan sengaja tidak memberi sebarang maklumat berkenaan kesalahan yang dipercayai perbuatan keganasan di pejabat IPD itu antara Ogos 2015 dan Mac 2016.

Polis wanita itu dituduh mengikut Seksyen 130M Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

20160930-Jusninawati -lindungi-daesh

Berita Berkaitan

Komen

  1. Sudah tiada kerja yang lebih berfaedah untuk dilakukan ke? Cuba libatkan diri dengan kerja2 amal yang masih mencari sukarelawan2 di seluruh negara. Besar pahalanya….

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.