Home / :: BLOG :: / Polisi rejim PH tak jelas, Politik tak stabil menjejaskan ekonomi negara

Polisi rejim PH tak jelas, Politik tak stabil menjejaskan ekonomi negara

Nak tarik pelabur tapi politik dalam negara tak stabil. Polisi tak jelas, bergaduh dengan negara-negara Eropah. Lepas tu langgar kontrak Government-to Government (G2G) macam ECRL, HSR. Tak cukup tu, GLC sendiri pun kena tibai macam MRT dan LRT (Gamuda dan MRCB).

Macam mana lah pelabur tak lari. Tengok berita paling terbaru, YDPA turun takhta tak cukup 5 tahun dan benda ni tak pernah berlaku sebelum ni.

Benda-benda ni semua pelabur luar ambil perhatian. Mana ada pelabur yang nak melabur dalam negara yang politiknya tak stabil. Ini dari segi politiknya.

Ekonomi pula macam mana? Economics indicator paling penting yang pelabur asing adalah Gross Domestic Product. GDP ni kira ekonomi aktiviti dalam negara melalui empat komponen;

Consumption(C) + Investment (I) + Government Spending (GS) + Net export (NX) = GDP

Apa rujukan pelabur asing untuk GDP Malaysia ni ? World Bank dan IMF. Tahun lepas jek World Bank cut down outlook GDP Malaysia dua kali. DUA KALI TAU!

Bulan Oktober – daripada 5.4% ke 4.9%
Bulan Disember – Daripada 4.9% ke 4.7%

Setakat ni lepas, PH ambilalih dah 2 suku GDP Malaysia dikeluarkan oleh DOSM dan BNM.

Suku 2 – 4.5%
Suku 3 – 4.4%

Apa pula outlook daripada IMF? GDP Emerging market outlook range-nya daripada 4.7% hingga 4.9% (boleh tengok gambar dan rujukan kat bawah). Malaysia ni antara salah satu emerging market countries. Data ekonomi Malaysia macam GDP pula rendah daripada outlook IMF. Lepas tu World Bank cut down 2 kali GDP outlook Malaysia.

Lepas tu Nomura pula downgrade Malaysia punya equity market. Benda-benda macam ni buatkan pelabur asing skeptical dengan Malaysia. Lepas tu, foreign investor tarik keluar dorang punya capital dalam Bursa Malaysia. Akhir sekali, Ringgit makin melemah dan pengaruh harga makanan kat Malaysia. Malaysia pula net importer untuk makanan. Sebab tu, ada harga makanan yang naik harga.

Tambah pula lagi, PH pun pening dengan diri dorang sendiri. Dalam RMK11 GDP forecast sebelum PRU adalah daripada 5.5% – 6.0%. Lepas, RMK kajian separuh penggal pula, dorang sendiri yang ubah daripada 5.0% – 5.5%. Korang nak buat apa ni sebenarnya ?

Nak buat macam mana? Najib tumbang, rakyat senang…

Rujukan:

1. World Bank, (2018), Malaysia Economic Monitor December 2018: Realizing Human Potential, page 9. Retrieved from http://www.worldbank.org/en/country/malaysia/publication/malaysia-economic-monitor-december-2018-realizing-human-potential

2. World Bank, (2018), East Asia Pacific Economic Update, October 2018: Navigating Uncertainty, page 128. Retrieved from http://www.worldbank.org/en/region/eap/publication/east-asia-pacific-economic-update

3. Real GDP Growth
https://www.imf.org/external/datamapper/NGDP_RPCH@WEO/OEMDC/ADVEC/WEOWORLD

4. Malaysia Economic Performance Third Quarter 2018
https://www.dosm.gov.my/v1/index.php?r=column/cthemeByCat&cat=100&bul_id=NUtDV2RPTktsZXRjMlcxWXpHS0RYZz09&menu_id=TE5CRUZCblh4ZTZMODZIbmk2aWRRQT09

5. Why Nomura advises investors to sell on Malaysia
http://www.theedgemarkets.com/article/why-nomura-advises-investors-sell-malaysia

(Visited 211 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

One comment

  1. Kulaiman Jj

    DSNR MOF TERBAIK
    LGE MOF CORUPT DAN BODOH

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.