28.9 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 29, 2020

POPULARITI MENINGKAT, KEPIMPINAN PM TERUS DIYAKINI RAKYAT

Hasil kajian yang dibuat oleh Merdeka Centre minggu lalu yang menunjukkan populariti Perdana Menteri melonjak 10 peratus kepada 69 peratus mengesahkan kepimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak sememangnya mantap diterima oleh setiap lapisan negara ini.

Malah dalam satu kajian ang berkaitan yang dibuat lewat tahun lalu oleh badan penyelidik yang sama menunjukkan Perdana Menteri lebih popular dari segi ketrampilan diri daripada ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim.

Populariti Datuk Seri Najib bukan sekadar kepada nama ulung ayahandanya, Perdana Menteri Malaysia Kedua, Tun Abdul Razak Hussein, tetapi adalah hasil daripda usaha kuat, berterusan serta gigih beliau membina sahsiah sebagai seorang tokoh dan pemimpin negara yang disegani dan dihormati.

Walaupun pelbagai badai melanda kerana ditohmah dan difitnah oleh pembangkang sejak memegang tampuk utama negara, Perdana Menteri tidak pernah melatah mahupun gentar menghadapi semua cabaran tersebut.

Rakyat sedar apa yang dihadapi beliau adalah asam garam kehidupan sebagai seorang ahli politik yang memimpin parti dan ketua eksekutif pentadbiran negara.

Yang dilihat rakyat ialah kepimpinan dan ketokohan beliau yang diterjemahkan di dalam visi pembangunan negara dan menjaga kebajikan rakyat.

Kajian terbaru membuktikan program Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang menyalurkan sebanyak RM500 secara tunai kepada setiap isi rumah berpendapatan di bawah RM3,000.

Program ini popular dan menerima maklum balas yang positif daripada rakyat bukan sahaja kerana idenya adalah inovatif tetapi pelaksanaannya sebagai mengota janji bahawa rakyat di utamakan dalam setipa perancangan dasar kerajaan.

Rakyat semuanya gembira kerana Perdana Menteri dan kerajaan amat prihatin terhadap masalah kekangan kewangan negara kerana terkesan daripada krisis ekonomi global.

Yang tidak gembira hanyalah sekelompok golong yang digelar sebagai pembangkang.

Aapa sahaja yang dilakukan oleh kerajaan untuk membantu meringan keperitan hidup rakyat akan dipandang serong dan dipolitikkan untuk kepentingan mereka.

Malah BR1M untuk membantu meredakan sedikit kos kehidupan yang kian meningkat di tuduh sebagai gula-gula politik.

Gagal mengemukan sebarang ide dan dasar yang positif dan membangun, pembangkang terpaksa memilih jalan menyerang dan menfitnah Perdana Menteri dan kerajaan yang dipimpinnya.

Anwar umpamanya didapat menerima Datuk Seri Najib lebih popular dan diyakini sebagai pemimpin daripada beliau.

Bagaimana rakyat mahu menerima pemimpin seperti Anwar sekiranya peribadi, moral dan akhlaknya sentiasa dipertikaikan dan dianggap rendah.

Dakwaan terlibat dalam jenayah liwat sebanyak dua kali dalam tempoh 10 tahun sudah tentu menjadi jelas kepada rakyat bahawa pemimpin seperti ini ‘tidak boleh dipakai’.

Apatah lagi sikap beliau yang menyokong Israel secara terang-terangan telah mencerminkan bahawa Anwar tidak mampu menjaga kepentingan Islam dan maruah umat Islam sekiranya menjadi pemimpin negara ini.

Rakyat mahu seorang pemimpin yang mampu mengalas tanggungjawab dengan sempurna dan penuh dedikasi.

Rakyat menolak pemimpin yang rosak akhlaknya, khianat kepada agama dan bangsa sendiri malah bersekongkol pula dengan musuh Islam.

Datuk Seri Najib diyakini akan terus diberi mandat dan tanggungjawab memikul amanah rakyat pada pilihan raya umum akan datang.

Hari-hari yang mendatang akan terus menjadi bukti bahawa beliau mengotakan setiap janji yang dibuat bukannya seperti pembangkang yang hanya pandai menanam tebu di bibir mulut.

Berita Berkaitan

Isu peralihan Kerajaan Pusat? Istana Negara akan keluar kenyataan rasmi petang ini

Istana Negara dijangka akan mengeluarkan satu kenyataan rasmi petang ini. Perkara itu dinyatakan dalam kenyataan...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman...

Komen

..

BERSATU Mungkir Janji, Bung ‘Mengamuk’ Di Hadapan Hajiji

Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin dikatakan mengamuk di hadapan Ketua Menteri Sabah yang baharu, Datuk Seri Hajiji Noor...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,348PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan