27 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 5, 2020

PR Hasut Peniaga Naikkan Harga Barang

 kenaikan-harga-barang-selangor

Keluhan mengenai kenaikan harga barang terus kedengaran di kalangan rakyat.  Biarpun majoriti rakyat  sedar bahawa ia adalah sesuatu yang perlu, tetapi perkembangan politik akhir-akhir ini menyebabkan ramai yang merasa gusar dan bimbang dengan apa yang berlaku.

Pastinya, kerajaan menjadi sasaran utama bagi rakyat yang marah dengan kenaikan ini.

Pada dasarnya, Malaysia mengamalkan sistem ekonomi campuran iaitu antara sistem kapitalis dan sosialis. Melalui sistem ini, kerajaan dan pihak persendirian atau swasta bekerjasama untuk membentuk satu pasaran yang lebih adil.

Walaupun kerajaan menjadi pemilik kepada badan-badan utiliti tertentu tertentu  namun pihak swasta atau persendirian juga dibenarkan terlibat dalam kegiatan-kegiatan perniagaan yang besar serta menjadi pemilik kepada industri-industri gergasi yang penting di negara ini bahkan berbagai-bagai insentif diberikan untuk menggerakkan kegiatan sektor swasta.

Namun, dari segi mikro, ekonomi Malaysia dikuasai oleh kaum Cina dengan hanya sedikit atau hampir tiada langsung kuasa campurtangan kerajaan.  Secara ringkasnya, kerajaan hanya mengurus dan mentadbir ekonomi makro tetapi tidak punya hak untuk menentukan harga pasaran.

Pengeluaran dan agihan barangan ditentukan oleh para peniaga.   Bagi memastikan harga tidak ditingkatkan sewenang-wenangnya oleh peniaga, kerajaan hanya mampu meletakkan garispanduan harga, membuat pemeriksaan atas harga jualan dan juga mengambil tindakan terhadap peniaga yang terlibat.

Lebih dari itu, kerajaan tidak punya kuasa untuk masuk campur dalam strategi keuntungan para peniaga. Keadaan akan lebih sukar untuk dikawal sekiranya wujud monopoli dalam pengeluaran dan pengedaran.

Pengeluar dan pemborong boleh saja menghadkan atau melambakkan barangan mengikut keadaan bagi memaksimakan keuntungan di pihak mereka.  Memandangkan peniaga dari kalangan kaum Cina selalunya bekerjasama secara berkumpulan dalam strategi pengeluaran dan pengedaran barangan, maka mereka mempunyai kuasa yang luas untuk menentukan harga pasaran secara tuntas walaupun tanpa mengamalkan monopoli secara individu.

Yang akan terjejas teruk dengan ‘permainan harga’ pengeluar dan pemborong tadi tentulah para peniaga kecil-kecilan dan akhirnya, pengguna.  Kedua-dua golongan ini diwakili oleh orang-orang Melayu dan kaum bumiputera.

Kenaikan harga barang bukan sahaja memberi keuntungan berganda kepada pengeluar, pemborong dan peniaga besar tetapi ia juga memberi keuntungan politik kepada pembangkang.

Namun, selain keuntungan dari kenaikan harga, apakah yang mengaitkan antara kedua pihak peniaga dan pembangkang ini?

Jawapannya ialah kedua-dua pihak ini didominasi oleh kaum Cina.   Jangan sekali-kali kita lupa bahawa 97% kaum Cina di negara ini menolak kerajaan BN dan menyokong pembangkang.  Dan di dalam pakatan pembangkang, parti yang paling berkuasa ialah juga parti mewakili kaum Cina.

Justeru, tidak salah jika dikatakan bahawa kaum Cina yang menjadi dalang untuk mengaut keuntungan melalui perniagaan dan politik sekali gus, melalui isu kenaikan harga barang.

Apabila rakyat marahkan kerajaan, kaum Cina menyemarakkan lagi kemarahan itu melalui kenyataan-kenyataan ahli politik mereka.  Mereka juga secara tidak langsung membantu menjayakan demonstrasi TURUN bagi meningkatkan tekanan terhadap kerajaan sambil menutup belang sendiri.  Maka tidak hairanlah apabila mereka tidak turut serta kekecohan demonstrasi itu, tetapi sekadar membuka gerai untuk menjual baju dan topeng kepada anak-anak Melayu kita.

Sudah sampai masanya umat Melayu untuk belajar berfikir dengan lebih jauh bagi mengatasi kelicikan kaum Cina dalam usaha mereka untuk mengaut keuntungan politik dan perniagaan.  Sedarlah bahawa apa yang berlaku akhir-akhir ini adalah percaturan mereka yang memegang kuasa ekonomi.

Melalui kuasa ekonomi itu, mereka cuba melemahkan kuasa politik orang Melayu.  Sedangkan kuasa politik sahajalah yang tinggal bagi bangsa Melayu untuk memastikan kesinambungan dan kelangsungan hidup di tanah air sendiri.

Sekiranya orang-orang Melayu terus membiarkan diri terpedaya dengan permainan dan kelicikan mereka, maka kita pasti akan kehilangan kuasa politik itu juga.

Kenapa Harga Barang Di Selangor Mahal?

Kenapa Harga Barang Di Selangor Mahal?

PENULIS memantau dengan lebih dekat perkembangan harga barangan ini sebaik tahun 2013 melabuhkan tirainya kelmarin.  Sebab dicanang akan berlaku kenaikan harga secara besar-besaran di seluruh negara….

Berita Berkaitan

Peja tumbang kerana beberapa perkara tidak disenangi UMNO – Najib Razak

Penunggang Agama (PAS) dan Penunggang Bangsa (PPBM) mula membuat propaganda UMNO mengkhinati bangsa kerana...

Peja ucap terima kasih dan “I Miss You Guys” khusus kepada rakan dalam kerajaan PH

Menteri Besar Perak Ahmad Faizal Azumu menyampaikan penghargaan khusus kepada Pakatan Harapan (PH) selepas...

MB Perak tumbang, kalah usul undi percaya

Usul undi percaya terhadap Menteri Besar Perak Ahmad Faizal Azumu yang diadakan di Dewan...

Berita ‘Umno buat soal selidik kemungkinan bekerjasama dengan PKR, DAP’ nak tutup sisatan semula video semburit

Berita yang di petik dari 'sumber' kononnya tetapi tidak pernah diketahui sumbernya sebenarnya berniat...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...