26.1 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 26, 2021

PRK Permatang Pauh: PKR Letak Calon Kitar Semula

wan-azizah-calon-recycle-permatang-pauhSeperti diduga Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail sekali lagi dikitar semula bertanding Pilihan Raya Kecil (PRK) Permatang Pauh.

Ia dilihat sebagai usaha keluarga penyandang sebelum ini Datuk Seri Anwar Ibrahim terus memonopoli kawasan tersebut.

Pengumuman calon itu dilakukan oleh Timbalan Presiden PKR sendiri, Mohamed Azmin Ali kira-kira 11.20 malam tadi, iaitu beberapa jam sebelum proses penamaan calon esok.

Turut kelihatan berada ketika pengumuman ini adalah Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu; Ahli Parlimen Kuala Krai,Dr. Hatta Ramli; Ahli Parlimen Sepang, Hanipa Maidin dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan ia dihadiri kira-kira lima ribu penyokong.

Majlis pengumuman calon PKR telah menjadi pentas mendewa-dewakan Anwar.

Malah Azmin menganggap Permatang Pauh amat signifikan dengan Anwar yang menjadikan ia sebagai gelanggang politik Anwar.

Wan Azizah akan berdepan dengan calon Barisan Nasional, Suhaimi Sabudin jika tiada calon bebas yang akan menyerahkan borang pencalonan mereka esok.

Wan Azizah, 62, yang merupakan graduan dari Kolej Pakar Bedah Diraja dari Ireland ini tidak perlu diperkenalkan dalam arena politik yang juga isteri kepada Ketua Pembangkang.

Pencalonan Wan Azizah sekali gus menghentikan khabar angin sebelum ini yang menyatakan anaknya Nurul Nuha, bakal mengekalkan kerusi di parlimen itu.

Anak perempuan Anwar yang berusia 31 menjadi tumpuan selepas bapanya dijatuhkan hukuman lima tahun penjara kerana didapati bersalah kerana meliwat pembantu peribadinya.

Anwar memenangi kerusi di Parlimen Permatang Pauh sejak 1982 di bawah tiket Barisan Nasional sebelum digugurkan pada 1998 dan digantikan isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Anwar kemudiannya membentuk dan mengetuai PKR bagi mendapatkan kembali kerusi parlimen itu pada Pilihan Raya Umum 1999.

Bermula dari ketika itu, PKR mengekalkan kerusi di Parlimen Permatang Pauh dalam tiga PRU dan satu PRK.

Pada Pilihan Raya Kecil yang lalu, Anwar menewaskan calon Barisan Nasional, Dr Mazlan Ismail dengan majoriti undi 11, 721.

Seramai 71, 890 pengundi berdaftar dijangka keluar mengundi pada 7 Mei ini dan undian awal pada 3 Mei nanti.

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.