PRK Sungai Besar: Calon senang didampingi, diterima rakyat taruhan UMNO Selangor – Mat Nadzari #pakdin.my

Mat Nadzari Ahmad Dahlan - ADUN Batang Kali

UMNO Selangor memberi jaminan calon yang bakal menggalas tanggungjawab pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar merupakan seorang yang senang didamping dan mudah diterima rakyat.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Datuk Mat Nadzari Ahmad Dahlan berkata, pihaknya sudah mengenal pasti beberapa nama dan telah diserahkan kepada UMNO Pusat untuk dipertimbangkan oleh pucuk pimpinan parti itu.

“Terpulang kepada kebijaksanaan Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk memilih calon yang sesuai. Kita telah kenal pasti dan menilai mereka sebelum nama diserahkan,” kata Mat Nadzari ketika dihubungi Utusan Online.

Mat Nadzari bagaimanapun enggan mendedahkan jumlah nama yang dihantar kepada UMNO Pusat.

Beliau turut enggan mengulas sama ada Muslimin Yahaya yang merupakan Setiausaha Sulit Kanan kepada bekas Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Allahyarham Datuk Noriah Kasnon, antara calon yang dikemukakan bagi PRK Sungai Besar, 18 Jun ini.

“Kita tidak berani cakap. Itu kita serah kepada Perdana Menteri, orang yang selayaknya membuat pengumuman calon. Nama calon akan diumumkan beberapa hari sebelum hari penamaan calon,” jelas Mat Nadzari.

Muslimin, 49, antara nama yang disebut-sebut sebagai calon PRK Parlimen Sungai Besar. Beliau dikatakan bakal menggantikan Noriah yang berhasrat melepaskan jawatan Ahli Parlimen Sungai Besar pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) nanti.

Selain Muslimin, turut disebut-sebut bakal dicalonkan ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Panjang, Budiman Mohd Zohdi; Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar, Datuk Jamal Md. Yunos; Ketua Puteri UMNO Bahagian, Widia Wati Abuzar, dua Ahli Jawatankuasa UMNO Bahagian, Datuk Ishak Mat Arif dan Samad Wahab serta Ahli Jawatankuasa Pemuda UMNO Bahagian, Mohd. Imran Tamrin.

Mat Nadzari berkata, UMNO Selangor telah bersedia untuk menghadapi PRK Sungai Besar dan berkeyakinan tinggi untuk mengekalkan kerusi tersebut di tangan Barisan Nasional (BN).

Dalam pada itu, Mat Nadzari berkata, UMNO Selangor sedih dengan kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad yang menyeru rakyat agar tidak mengundi BN pada pilihan raya nanti.

“Saya melihat seruan itu sebagai sesuatu yang hipokrit daripada bekas Perdana Menteri. Beliau sepatutnya bertindak seperti apa yang telah diajarkan kepada kami.

“Sebaliknya Dr. Mahathir bertindak seperti ketam yang mengajar anaknya berjalan lurus. Hari ini segalanya terbalik. Dia seperti hendak ‘membunuh’ kita,” kata Mat Nadzari.

PRK Parlimen Sungai Besar diadakan serentak dengan PRK Parlimen Kuala Kangsar berikutan kematian panyandangnya, Noriah dan Datuk Wan Mohammad Khair-il Anuar Wan Ahmad yang terkorban dalam nahas helikopter di Sebuyau, Sarawak, 5 Mei lepas.

Berkaitan