28.2 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 29, 2020

#PRKCameronHighland: Mahathir dan Najib sekali lagi bertembung [dari akhbar mandarin]

Pakatan Harapan akan menggerakkan Perdana Menteri, Tun Mahathir ke Cameron Highlands untuk membantu calon DAP, M. Manogaran. Ini adalah sesuatu yang ganjil, kerana Mahathir jarang sekali terlibat dalam pilihanraya kecil (PRK). Kali yang terakhir adalah disebabkan khabar-khabar angin yang mengatakan sabotaj terhadap Anwar maka barulah datang ke Port Dickson bagi membantu kempen pilihanraya.

Tempoh kempen PRK Cameron Highlands dah masuk seminggu, aktiviti kempen Pakatan Harapan tak henti-henti menemui rintangan, kiri kanan tak kena. Parti-parti komponen Pakatan harapan yang semasa menjadi pembangkang dahulu adalah “pakar pilihanraya”, namun setelah menjadi kerajaan menerima pelbagai asakan, terserlah terlalu banyak kelemahan yang menjadi bahan tritikan dari parti pembangkang.

Bermula dari senator PKR, Manolan Mohamed yang memberi amaran kepada tok-tok batin orang Asli jika mereka tidak menyokong Pakatan Harapan, maka kemungkinan akan kehilangan gaji dan jawatan. Akhirnya beliau terpaksa memohon maaf. Kemudian isu pasukan petugas Pakatan Harapan yang memberi duit minyak kepada sukarelawan dijadikan bahan oleh BN yang mengatakan ia adalah rasuah pilihanraya.

Selain daripada itu, Menteri Pertahanan, Mat Sabu naik helikopter tentera ke Cameron Highlands juga dikatakan untuk menarik undi. BERSIH 2.0 juga meminta penjelasan daripada Menteri Kewangan, Lim Guan Eng terhadap kenyataannya, “kemenangan atau kekalahan Pakatan Harapan akan memberi impak terhadap pembangunan Cameron Highlands”.

Semasa Pakatan Harapan masih bergelar pembangkang dahulu tak henti-henti memperjuangan pilihanraya yang bersih dan adil. Sekarang ini parti pembangkang pula menjadikan ia sebagai standard untuk mengawasinya. Jika berlaku apa-apa pelanggaran atau kesalahan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) juga akan menegurnya, ini disebabkan Pakatan Harapan telah melanggar prinsip dan etika yang mereka pertahankan dahulu.

Pakatan Harapan dari pembangkang dah kini menjadi kerajaan, segala kelemahan pentadbiran dengan segera menjadi sasaran oleh Barisan Nasional (BN). Sebagai contoh, Pakatan Harapan semasa menjadi pembangkang memberi sindiran singkatan BN sebagai “Barang Naik”. Sekarang ini Barisan Nasional memulangkan paku buah keras kepada mereka pula. Bertanyakan di mana janji harga minyak yang rendah, KFC naik harga, menaikkan tariff air, menaikkan harga makanan di kantin sekolah dan lain-lain. Malah Pemuda UMNO akan mengumumkan setiap bulan melalui media laporan mengenai harga barang di setiap tempat.

Dahulunya Pakatan Harapan menempelak Barisan Nasional tidak menguruskan ekonomi dengan baik, menyebabkan ekonomi menjadi lembab. Sekarang ini giliran Barisan Nasional pula mengkritik kerajaan baru yang tidak berupaya untuk merancakkan ekonomi, komoditi utama dah tidak ada harga, penduduk kampong hidup dalam kesusahan.

Dahulunya Pakatan Harapan menempelak Barisan Nasional menggunakan wang rakyat untuk membayar pampasan kepada konsortium lebuhraya, disamping menampilkan cara-cara pengambilaihan konsesi lebuhraya. Setelah menjadi kerajaan, masih lagi menggunakan cara lama dengan membayar pampasan. Tidak dapat memenuhi janji untuk menghapuskan tol lebuhraya.

Menjadi sebuah kerajaan sudah pasti akan menerima kritikan, kerana mana-mana polisi kerajaan tidak akan memuaskan setiap orang. Contohnya, golongan penghisap rokok memaki-hamun kerajaan yang melaksanakan larang merokok dan sumpah-seranah mengatakan mereka tiada tempat untuk merokok. Golongan pemandu teksi telah berdemo ke kementerian Kewangan disebabkan kerajaan “menjaga” golongan pemandu Grab.


Terlalu banyak kelemahan pentadbiran yang menyebabkan rakyat menyumpah kerajaan di mana-mana. Persekitaran ekonomi semakin lembab. Ini menyebabkan kempen PRK Cameron Highlands menerima asakan yang teruk. Tambahan pula kebanyakan peneroka Felda adalah penyokong UMNO.

Jika Pakatan Harapan dalam masa yang singkat tidak dapat mengumumkan beberapa berita yang menggembirakan, dijangka dalam PRK Semenyih juga akan terus-menerus menerima asakan. Pakatan Harapan tidak boleh mengikut jalan lama yang dilalui oleh Barisan Nasional, orang Cina akan mengharapkan DAP, orang Melayu akan mengharapkan BERSATU. Mereka harus mempunyai visi yang baru bagi menarik undi dari pelbagai kaum. Seperti yang dilakukan oleh Mahathir dalam tahun 1991 yang menonjolkan “Wawasan 2020”. Dengan mengharapkan semua rakyat berganding bahu sebagai kuasa tolakan, di samping itu memecahkan UMNNO dan PAS yang bercorak pemerintahan perkauman dan keugamaan.

Dari satu sudut yang lain pula, dalam PKR ini Pakatan Harapan harus membendung UMNO daripada bangkit kembali dan mempunyai titik permulaan keberanian untuk melawan. Baru-baru ini sudah ada penyatuan dalam kepimpinan UMNO. Contohnya, bekas Naib Presiden UMNO, Hishamuddin Tun Hussein telah ke Cameron Highland untuk membantu kempen pilihanraya. Enam bekas ahli parlimen yang keluar parti juga dikatakan akan kembali merujuk kepada UMNO.

Dalam masa yang sama, Najib dilihat menggunakan PRK ini untuk kembali menerajui kekuasaan kepimpian parti. Maka sebab itulah dalam beberapa hari ini bergerak tak henti di Cameron Highlands. Ini juga disebabkan pilihanraya ini adalah kampungnya. Pernah menjadi Menteri Besar Pahang, bapanya, Tun Razak sangat berjasa kepada para peneroka. Maka sebab itulah PKR Cameron Highlands ini adalah platform terbaik kepadanya untuk mendapatkan sokongan rakyat. Jika Barisan Nasional dapat mengalahkan Pakatan Harapan, ia membuktikan bahawa beliau masih mempunyai pengaruh yang kuat.

Sejak akhir-akhir ini Najib sering menjadi tumpuan berita oleh pelbagai jenis media. Ini termasuklah laporan mengenai kesah menziarahi satu keluarga keturunan India yang miskin di Kelang. Kemudian menerima kunjungan sekumpulan pemandu teksi yang tidak berpuashati terhadap kerajaan. Beliau sudah semacam menjalankan kerja-kerja sebagai pemimpin pembangkang. Memperlihatkan yang keinginan beliau untuk kembali berjuang.

Ramai di kalangan ahli-ahli parti berharap Najib akan kembali menerajuinya. Melalui PRK Cameron Highlands, beliau akan meneliti respon daripada rakyat. Tambahan pula, dalam kepimpinan parti beliau masih boleh memainkan peranan yang penting.

Jika UMNO dan PAS boleh melakukan perhimpunan besar bantahan ICERD, sekali lagi dapat menewaskan Pakatan Harapan (dlm PKR ini), maka gabungan ini akan meningkatkan momentum yang mengancam Pakatan Harapan.

Bersandarkan kepada pertimbangan poltik, Pakatan Harapan terpaksa berhempas-pulas dengan meminta Tun Mahathir untuk memecahkan benteng UMNO bagi mengelakkan UMNO dan Najib untuk kembali naik ke persada.

Selepas PRU15 yang lalu, inilah pertembungan antara Tun Mahathir dan Najib, namun demikian keputusannya mungkin tidak sama.

Ditulis oleh Penolong Ketua Pengarang Eksekutif Sin Chew Daily, 林瑞源 (Lin Rui Yuan).

Artikel ini ditulis oleh Penolong Ketua Pengarang Eksekutif Sin Chew Daily, 林瑞源 (Lin Rui Yuan) yang bertajuk, “Tun Mahathir dan Najib sekali lagi bertembung”.


林瑞源.敦马与纳吉再次交锋

希盟将出动首相敦马哈迪到金马仑为行动党候选人马诺佳兰站台,这很不寻常,因为马哈迪很少参与补选,上一次是要粉碎与安华不和的传闻,才到波德申助选。
希盟将出动首相敦马哈迪到金马仑为行动党候选人马诺佳兰站台,这很不寻常,因为马哈迪很少参与补选,上一次是要粉碎与安华不和的传闻,才到波德申助选。

金马仑国席补选竞选期已过了一个星期,希盟的竞选活动不断凸槌、左支右绌。希盟成员党在野时是“选举专家”,执政后却处处受到掣肘,暴露太多弱点让反对党攻击。

首先是公正党上议员柏马诺兰警告原住民村长如果不支持希盟,将可能失去薪金和职位,他最终作出道歉。接下来,希盟工作人员派发汽油津贴给志愿工作人员,被国阵指责贿选。

此外,国防部长末沙布被指乘坐军用直升机到金马仑拉票,净选盟2.0则促请财政部长林冠英澄清“希盟胜负将影响金马仑高原发展”的言论。

希盟在野时积极争取干净及公正的选举,现在反对党以他们的标准进行监督,如果希盟有任何行差踏错,公民组织也会指正,因为希盟违反了他们之前坚持的言行规范。

希盟4党从反对党变成执政党,施政的纰漏马上成为国阵攻击的目标,比方说希盟在野时将国阵的缩写BN标签为“万物腾涨”,现在国阵以其人之道,还治其人之身,追击油价没有调低、KFC涨价、调高水费、学校食堂起价等课题,巫青团还每个月在社交媒体公布他们进行的物价调查。

以前希盟痛斥国阵政府没有管理好经济,以致经济低迷,现在轮到国阵抨击新政府无法振兴经济,原产品贱价,乡区人民生活拮据;希盟之前批评国阵动用人民的钱赔偿大道公司,并提出收购大道公司的方案,然而自己执政后,却采用赔偿的老方法,无法兑现废除收费站的承诺。

做了政府一定会被批评,因为任何政策不可能让所有人满意,比如烟民大骂希盟政府的禁烟措施,埋怨搞到他们没有地方抽烟;德士司机也因为政府“照顾”电召车,到财政部前示威。

太多施政上的弱点、民怨四起,以及经济放缓,让希盟在金马仑补选处于挨打状态,况且不少垦殖民还是支持巫统。

若希盟无法在短时间内宣布一些好消息,估计在士毛月补选还会持续被追击。希盟不能走回国阵的老路,华人票靠行动党,马来票靠土团党,必须有新的愿景来吸引各族选民,就好像马哈迪在1991年提出的“2020年宏愿”,让民众有拥护新政府的动力,同时破解巫统及伊斯兰党的种族和宗教政治。


希盟的政治理念逐渐苍白,改革又乏力,让人们更加注意到施政的不足,也不会再体谅。

从另一个角度来看,希盟必须提防巫统通过补选来重振士气,有了反击的勇气和起点。最近巫统也有重新团结的势头,比如前副主席希山慕丁到金马仑助选,6个退党国会议员据说也有意重返巫统。

同时,纳吉看来也希望凭藉补选重返党的权力核心,所以一连数日在金马仑跑动。这是在其家乡的选举,作为前彭亨大臣、父亲敦拉萨也有恩于垦殖民,金马仑补选是他重新被民众记取的最好平台。如果国阵击败希盟,说明他还有影响力。

纳吉最近频频吸引传媒的眼球,包括探访巴生一户贫穷的印裔家庭、接见一群满腹牢骚的德士司机,他仿佛是在执行反对党领袖的工作,反映他恢复斗争的意志。

党内有不少人希望纳吉重新领导,而他正透过金马仑补选来评估民众的反应,毕竟在党内他还有很多可以扮演的角色。

如果巫统和伊党继反ICERD集会后,再次挫败希盟,他们对希盟的威胁会再提升。

基于这些政治考量,希盟必须全力以赴,由敦马攻克巫统的堡垒,以免巫统与纳吉有机会翻身。

敦马与纳吉继509大选后,再次在选举较量,但结局可能不一样。
http://www.sinchew.com.my/node/1831908/

Berita Berkaitan

Warisan punca peningkatan Covid-19, bukan GRS atau saya – Musa Aman

Saya berasa terpanggil menulis surat ini bagi menjelaskan punca sebenar peningkatan kes Covid-19 di...

Hajiji positif COVID-19, dirawat di hospital

Datuk Hajiji Noor disahkan positif COVID-19 dan kini dirawat di Hospital Queen Elizabeth, kata...

PRK Batu Sapi: BN tidak letak calon, fokus kesihatan rakyat – Zahid Hamidi

Barisan Nasional (BN) tidak akan meletakkan calon untuk bertanding dalam Pilihan Raya Kecil (PRK)...

Pilihan raya kecil Batu Sapi akan tetap diadakan ?

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengadakan satu pilihan raya kecil (PRK) bagi mengisi kekosongan...

Komen

..

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana itulah tujuan kami bertemu. Ia adalah untuk berbincang dan menentukan hala...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,360PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan