31.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 16, 2021

Projek balak Selangor tidak telus, Azmin lulus tanpa lalui proses tender

samm-balak-selangor-azmin-ali

Kerajaan Selangor perlu bertanggungjawab dalam isu Pemberian projek jajaran talian penghantaran eletrik Tenaga Nasional Berhad (TNB) melalui kawasan hutan negeri Selangor tanpa menyalahkan mana-mana pihak.

Ini kerana Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) mendakwa pembalakan melibatkan projek tersebut dibuat dengan cara meragukan.

Menurut Penyelaras SAMM, Badrul Hisyam Shaharin atau lebih dikenali che’GuBard, projek di kawasan hutan simpan yang mempunyai kayu balak mececah RM45 juta milik kerajaan Selangor itu diserahkan kepada syarikat tanpa melalui proses tender yang betul.

“RM45 juta nilai projek (kawasan balak hutan simpan) telah diserahkan kepada syarikat tanpa proses tender?

“Tanpa tender ia adalah salah dan dia harus dihukum,” katanya pada sidang media di Dewan Cina, Rabu.

Jelasnya, projek tersebut melibatkan talian kawasan Sungai Terentang, Rawang dan Mahkota Cheras.

Tambahnya lagi, pihaknya juga akan menghantar surat kepada Pengarah Jabatan Hutan Selangor bagi mendapat penjelasan perkara ini, kerana badan itu bertanggungjawab penuh dalam perkara ini.

“Selain dari Pengarah Jabatan Hutan Selangor, wajib memberi penjelasan pihak Pejabat Menteri Besar Selangor juga perlu tampil kerana maklumat yang kami perolehi cukup untuk kamu (kerajaan negeri) dalam perkara ini,” ulasnya.

Dalam pada itu, Che’GuBard turut mempersoal tindakan kerajaan Selangor dibawah pentadbiran Datuk Seri Mohamed Azmin Ali yang meluluskan RM9.7 juta untuk menaiktaraf pintu Gebang Kota Darul Ehsan yang jelas membazir wang rakyat.

Katanya, alasan Azmin tidak tidak munasabah apabila mendakwa ia diluluskan Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor dan perkara itu tidak boleh dipersoalkan.

“Bila ditanya media Azmin hanya menjawab projek tersebut tidak boleh dipertikai kerana telah diluluskan melalui sidang DUN.

“Soalnya GST (contohnya) diluluskan dalam dewan (dewan rakyat) juga, adakah Azmin ingin mengatakan ia tidak wajar ditentang walaupun berpotensi melahirkan diktator hanya kerana diluluskan melalui dewan?,” soalnya.

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.