Home PILIHAN RAYA #PRU14: Bukan Islam Dominasi Kerajaan Baharu Malaysia

#PRU14: Bukan Islam Dominasi Kerajaan Baharu Malaysia

WALAUPUN bersungguh-sungguh benar pemimpin dan penyokong Islam dalam Pakatan Harapan (PH) menafikannya sebelum ini, ternyatalah bahawa keputusan PRU14 yang baru berlalu menyaksikan buat pertama kalinya kerajaan yang didominasi oleh golongan bukan Islam berjaya ditubuhkan di Malaysia walaupun penduduk Islam adalah majoriti di negara ini.

- Advertisement -

Berdasarkan keputusan rasmi yang dikeluarkan oleh SPR dan berdasarkan perkembangan semasa yang menunjukkan bahawa Ahli Parlimen Solidariti di P.180 – Keningau, iaitu Jeffrey Kitingan, akan bergabung dengan PH maka bilangan kerusi Parlimen bukan Islam di dalam kerajaan baru ini adalah:

66 Ahli Parlimen Bukan Islam, dan
58 Ahli Parlimen Islam.


 

Lihat video doa yang telah dipenuhi oleh rakyat Malaysia:
https://youtu.be/SQlWBTVg5KE

 


- Advertisement -

 

Lihat video Sembahyang sunat khas jatuhnya kerajaan UMNO Malaysia oleh delegasi dibawa khas dari US:
https://youtu.be/-PiTHi57tqM

 

66 kerusi Parlimen bukan Islam ini mengikut parti adalah terdiri daripada:

● 41 kerusi Parlimen bukan Islam milik DAP
● 20 kerusi Parlimen bukan Islam milik PKR
● 2 kerusi Parlimen bukan Islam milik Warisan
● 2 kerusi Parlimen bukan Islam milik Bebas
● 1 kerusi Parlimen bukan Islam milik Solidariti

66 kerusi Parlimen bukan Islam ini mengikut negeri pula adalah terdiri daripada:

KEDAH: 2 (PKR 2)

P.009 – ALOR SETAR: Chan Ming Kai (PKR)
P.017 – PADANG SERAI: Karupaiya Mutusami (PKR)

PULAU PINANG: 8 (DAP 7, PKR 1)

- Advertisement -

P.043 – BAGAN: Lim Guan Eng (DAP)
P.045 – BUKIT MERTAJAM: Sim Chee Keong (DAP)
P.046 – BATU KAWAN: Kasthuriraani A/P Patto (DAP)
P.048 – BUKIT BENDERA: Wong Hon Wai (DAP)
P.049 – TANJONG: Chow Kon Yeow (DAP)
P.050 – JELUTONG: Sanisvara Nethaji Rayer Rajaji (DAP)
P.051 – BUKIT GELUGOR: Ramkarpal Singh Karpal Singh (DAP)
P.052 – BAYAN BARU: Sim Tze Tzin (PKR)

PERAK: 10 (DAP 7, PKR 3)

P.060 – TAIPING: Teh Kok Lim (DAP)
P.062 – SUNGAI SIPUT: Kesavan Subramaniam (PKR)
P.064 – IPOH TIMOR: Wong Kah Woh (DAP)
P.065 – IPOH BARAT: M.Kulasegaran V.Murugeson (DAP)
P.066 – BATU GAJAH: Sivakumar Varatharaju Naidu (DAP)
P.068 – BERUAS: Ngeh Koo Ham (DAP)
P.070 – KAMPAR: Su Keong Siong (DAP)
P.071 – GOPENG: Lee Boon Chye (PKR)
P.076 – TELUK INTAN: Nga Kor Ming (DAP)
P.077 – TANJONG MALIM: Chang Lih Kang (PKR)

PAHANG: 1 (DAP 1)

P.089 – BENTONG: Wong Tack (DAP)

SELANGOR: 9 (PKR 5, DAP 4)

P.094 – HULU SELANGOR: Leow Hsiad Hui (PKR)
P.097 – SELAYANG: William Leong Jee Keen (PKR)
P.102 – BANGI: Ong Kian Ming (DAP)
P.103 – PUCHONG: Gobind Singh Deo (DAP)
P.104 – SUBANG: Wong Chen (PKR)
P.106 – DAMANSARA: Pua Kiam Wee (DAP)
P.107 – SUNGAI BULOH: Sivarasa K.Rasiah (PKR)
P.110 – KLANG: Charles Anthony R.Santiago (DAP)
P.112 – KUALA LANGAT: Xavier Jayakumar Arulanandam (PKR)

WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR: 7 (DAP 5, PKR 1, Bebas 1)

P.114 – KEPONG: Lim Lip Eng (DAP)
P.115 – BATU: Prabakaran M Parameswaran (Bebas – Kunci)

P.116 – WANGSA MAJU: Dr.Tan Yee Kew (PKR)
P.117 – SEGAMBUT: Yeoh Tseow Suan (DAP)
P.120 – BUKIT BINTANG: Fong Kui Lun (DAP)
P.122 – SEPUTEH: Teresa Kok Suh Sim (DAP)
P.123 – CHERAS: Tan Kok Wai (DAP)

NEGERI SEMBILAN: 2 (DAP 2)

P.128 – SEREMBAN: Loke Siew Fook (DAP)
P.130 – RASAH: Cha Kee Chin (DAP)

MELAKA: 1 (DAP 1)

P.138 – KOTA MELAKA: Khoo Poay Tiong (DAP)

JOHOR: 7 (PKR 2, DAP 5)

P.140 – SEGAMAT: Santhara Kumar Ramanaidu (PKR)
P.142 – LABIS: Pang Hok Liong (DAP)
P.145 – BAKRI: Yeo Bee Yin (DAP)
P.152 – KLUANG: Wong Shu Qi (DAP)
P.158 – TEBRAU: Choong Shiau Yoon (PKR)
P.162 – ISKANDAR PUTERI: Lim Kit Siang (DAP)
P.163 – KULAI: Teo Nie Ching (DAP)

SABAH: 7 (DAP 3, Warisan 2, PKR 2, Solidariti 1)

P.172 – KOTA KINABALU: Chan Foong Hin (DAP)
P.174 – PENAMPANG: Ignatius Dorell Leiking (WARISAN)
P.179 – RANAU: Jonathan Bin Yasin (PKR)
P.180 – KENINGAU: Jeffrey Kitingan (Solidariti)
P.181 – TENOM: Noorita Binti Sual (DAP)
P.185 – BATU SAPI: Liew Vui Keong (Warisan)
P.186 – SANDAKAN: Wong Tien Fatt @ Wong Nyuk Foh (DAP)
P.190 – TAWAU: Christina Liew Chin Jin (PKR)

SARAWAK: 11 (DAP 6, PKR 4, Bebas 1)

P.192 – MAS GADING: Mordi Anak Bimol (DAP)
P.195 – BANDAR KUCHING: Kelvin Yii Lee Wuen (DAP)
P.196 – STAMPIN: Chong Chieng Jen (DAP)
P.198 – PUNCAK BORNEO : Willie Anak Mongin (PKR)
P.205 – SARATOK: Ali Anak Biju (PKR)
P.208 – SARIKEI: Wong Ling Biu (DAP)
P.209 – JULAU: Larry Soon @ Larry Sng Wei Shien (Bebas – Kerusi)
P.211 – LANANG: Alice Lau Kiong Yieng (DAP)
P.212 – SIBU: Oscar Ling Chai Yew (DAP)
P.214 – SELANGAU: Baru Bian (PKR)
P.219 – MIRI: Michael Teo Yu Keng (PKR)

58 kerusi Parlimen Islam ini mengikut parti adalah terdiri daripada:

● 27 kerusi Parlimen Islam milik PKR
● 13 kerusi Parlimen Islam milik PPBM
● 11 kerusi Parlimen Islam milik PAN
● 6 kerusi Parlimen Islam milik Warisan
● 1 kerusi Parlimen Islam milik DAP

58 kerusi Parlimen Islam ini mengikut negeri pula adalah terdiri daripada:

PERLIS: 1 (PKR 1)

P.002 – KANGAR: Noor Amin Bin Ahmad (PKR)

KEDAH: 8 (PKR 4, PPBM 3, PAN 1)

P.004 – LANGKAWI: Mahathir Mohamad (PPBM)
P.005 – JERLUN: Mukhriz Mahathir (PPBM)
P.006 – KUBANG PASU: Amiruddin Hamzah (PPBM)
P.008 – POKOK SENA: Mahfuz Omar (PAN)
P.010 – KUALA KEDAH: Azman Ismail (PKR)
P.014 – MERBOK: Nor Azrina Surip (PKR)
P.015 – SUNGAI PETANI: Johari Abdul (PKR)
P.018 – KULIM – BANDAR BAHARU: Saifuddin Nasution Ismail (PKR)

PULAU PINANG: 3 (PKR 3)

P.044 – PERMATANG PAUH: Nurul Izzah Anwar (PKR)
P.047 – NIBONG TEBAL: Mansor Othman (PKR)
P.053 – BALIK PULAU: Muhammad Bakhtiar Wan Chik (PKR)

PERAK: 3 (PAN 2, PPBM 1)

P.057 – PARIT BUNTAR: Mujahid Yusof (PAN)
P.063 – TAMBUN: Ahmad Faizal Azumu (PPBM)
P.074 – LUMUT: Mohd Hatta Md Ramli (PAN)

PAHANG: 4 (PKR 2, DAP 1, PAN 1)

P.080 – RAUB: Tengku Zulpuri Shah Raja Puji (DAP)
P.082 – INDERA MAHKOTA: Saifuddin Abdullah (PKR)
P.083 – KUANTAN: Fuziah Salleh (PKR)
P.088 – TEMERLOH: Mohd. Anuar Mohd Tahir (PAN)

SELANGOR: 11 (PKR 5, PAN 5, PPBM 1)

P.093 – SUNGAI BESAR: Muslimin Yahaya (PPBM)
P.096 – KUALA SELANGOR: Dzulkefly Ahmad (PAN)
P.098 – GOMBAK: Mohamed Azmin Bin Ali (PKR)
P.099 – AMPANG: Zuraida Kamaruddin (PKR)
P.100 – PANDAN: Wan Azizah Wan Ismail (PKR)
P.101 – HULU LANGAT: Hasanuddin Mohd Yunus (PAN)
P.105 – PETALING JAYA: Maria Chin Abdullah (PKR)
P.108 – SHAH ALAM: Khalid Abd Samad (PAN)
P.109 – KAPAR: Abdullah Sani Abdul Hamid (PKR)
P.111 – KOTA RAJA: Mohamad Sabu (PAN)
P.113 – SEPANG: Mohamed Hanipa Maidin (PAN)

WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR: 4 (PKR 3, PPBM 1)

P.118 – SETIAWANGSA: Nik Nazmi Nik Ahmad (PKR)
P.119 – TITIWANGSA: Rina Mohd Harun (PPBM)
P.121 – LEMBAH PANTAI: Ahmad Fahmi Mohamed Fadzil (PKR)
P.124 – BANDAR TUN RAZAK: Kamarudin Jaffar (PKR)

NEGERI SEMBILAN: 3 (PKR 1, PPBM 1, PAN 1)

P.129 – KUALA PILAH: Eddin Syazlee Shith (PPBM)
P.132 – PORT DICKSON: Danyal Balagopal Abdullah (PKR)
P.133 – TAMPIN: Hasan Bahrom (PAN)

MELAKA: 3 (PKR 2, PPBM 1)

P.135 – ALOR GAJAH: Mohd Redzuan Md Yusof (PPBM)
P.136 – TANGGA BATU: Rusnah Aluai (PKR)
P.137 – HANG TUAH JAYA: Shamsul Iskandar @ Yusre Mohd Akin (PKR)

JOHOR: 11 (PPBM 5, PKR 5, PAN 1)

P.141 – SEKIJANG: Natrah Ismail (PKR)
P.143 – PAGOH: Mahiaddin Md Yasin (PPBM)
P.144 – LEDANG: Syed Ibrahim Syed Nor (PKR)
P.146 – MUAR: Syed Saddiq Syed Abdul Rahman (PPBM)
P.149 – SRI GADING: Sharuddin Md Salleh (PPBM)
P.150 – BATU PAHAT: Mohd Rashid Hasnon (PKR)
P.151 – SIMPANG RENGGAM: Maszlee Malik (PPBM)
P.159 – PASIR GUDANG: Hassan Abdul Karim (PKR)
P.160 – JOHOR BAHRU: Akmal Nasrullah Mohd Nasir (PKR)

P.161 – PULAI: Salahuddin Ayub (PAN)
P.165 – TANJUNG PIAI: Md Farid Md Rafik (PPBM)

SABAH: 7 (Warisan 6, PKR 1)

P.169 – KOTA BELUD: Isnaraissah Munirah Majilis @ Fakharudy (Warisan)
P.171 – SEPANGGAR: Mohd Azis Jamman (Warisan)
P.173 – PUTATAN: Awang Husaini Sahari (PKR)
P.175 – PAPAR: Ahmad Hassan (Warisan)
P.188 – SILAM: Mohamaddin Ketapi (Warisan)
P.189 – SEMPORNA: Mohd Shafie Apdal (Warisan)
P.191 – KALABAKAN: Ma’mun Sulaiman (Warisan)

Sama-samalah kita tunggu dan lihat kebijaksanaan Perdana Menteri kerajaan baru ini, iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad yang parti yang beliau ketuai, PPBM, hanya memenangi 13 kerusi daripada 124 kerusi yang dimenangi oleh gabungan PKR, DAP, PPBM, PAN, Warisan, Bebas dan Solidariti, di dalam mengemudi tanah air kita selepas ini.

Dan semoga keputusan PRU14 ini akan mengukuhkan lagi tekad umat Islam untuk melaksanakan seluruh tuntutan agama mereka selaras dengan Perkara 3 (1) yang meletakkan Islam sebagai “agama bagi Persekutuan” dan Perkara 11 (1) Perlembagaan Persekutuan yang memberi hak kepada tiap-tiap orang untuk “menganuti dan mengamalkan agamanya”.

Nota: Sehingga kini masih belum dapat dipastikan dengan jelas hala tuju Ahli Parlimen Bebas (Kunci) yang menang di kerusi P.203 – Lubok Antu, iaitu Jugah AK Muyang.

Baca juga:
———————–
#PRU14: Perjanjian antara PH dan PPBM: Kesannya Terhadap kedudukan agama Islam

Saya ditunjuk Perjanjian Bersama Kerangka Kerjasama Pakatan Harapan (PH) dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) bertarikh 13 Disember 2016. Terdapat dua pihak dalam perjanjian itu. Di satu pihak ialah PH yang terdiri daripada PKR, DAP dan Amanah dan di satu pihak lagi PPBM. Ia dibuat di Petaling Jaya dan ditandatangani oleh Dato’ Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail (PKR), Lim Guan Eng (DAP), Haji Mohamad Sabu (Amanah) dan Tan Sri Hj Muhyiddin Hj Mohd Yassin (PPBM).

Klausa 1(1) Perjanjian itu, antara lain, menyebut:

“Mempertahankan Perlembagaan Persekutuan, Islam sebagai agama bagi Persekutuan dan agama-agama lain boleh diamalkan dengan bebas, aman dan damai…..”

Perhatikan bahawa peruntukan Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan yang ada sekarang memperuntukkan, antara lain:

“3. (1) Islam ialah agama bagi Persekutuan; tetapi agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai….”

Perhatikan bahawa perkataan “bebas” telah ditambah. Apakah kesannya?

Kesannya ialah, agama-agama lain boleh diamalkan dengan bebas tanpa sebarang sekatan dan larangan. Ini termasuk:

1. Orang bukan Islam tidak boleh dihalang daripada pengembangan (propagation) agama mereka kepada orang Islam kerana itu adalah sebahagian daripada ajaran agama mereka.

2. Mereka mempunyai alasan untuk menuntut supaya dibina atau untuk membina gereja dan to’kong-to’kong mereka di tempat-tempat awam, termasuk di kampus-kampus universiti.

3. Cara mereka beribadat juga tidak boleh disekat. Misalnya, di bulan hantu lapar, mereka boleh meletakkan babi panggang di luar to’kong mereka, termasuk di dalam kampus universiti, kerana menjamu hantu lapar adalah sebahagian daripada ibadat mereka di bulan itu.

Ringkasny, tujuan mereka menambah perkataan “bebas” itu ialah untuk meletakkan agama-agama lain setaraf dengan agama Islam di segi pentadbiran, termasuk penggunaan dana kerajaan. Perlu ditekankan bahawa semua itu boleh dilakukan secara pentadbiran, tanpa meminda Perlembagaan.

Nampaknya ketiga-tiga pemimpin Melayu/Islam itu sama ada tidak nampak, tidak peduli, hendak mengambil hati Lim Guan Eng atau sudah diperbodohkan oleh Lim Guan Eng. Ini orang Melayu/Islam perlu sedar.

08 05 2018

Tun Abdul Hamid Omar
tunabdulhamid@gmail.com
http://www.tunabdulhamid.my
https://tunabdulhamid.me

 

https://pakdin.my/pru14-perjanjian-antara-ph-dan-ppbm-kesannya-terhadap-kedudukan-agama-islam/

- klik iklan -
-klik-klik iklan-

Berita berkaitan

7 sekeluarga dijangkiti Covid-19 akibat terawih di masjid

Tujuh sekeluarga disahkan positif virus Covid-19 yang berpunca daripada ketua keluarga bersolat sunat tarawih di masjid. Kompas melaporkan, keluarga dari daerah Joyontakan, Solo itu terdiri...

Jururawat hamil dirogol ketika menunggu bas untuk pulang selepas tamat shif rawat pesakit Covid-19

SEORANG jururawat yang sedang hamil menceritakan detik-detik ngeri yang dihadapinya selama 45 minit sewaktu dirogol ketika sedang dalam perjalanan pulang selepas selesai merawat pesakit...

Tak hirau perintah berkurung, kawasan pantai tiba-tiba dipenuhi kondom

SEGELINTIR individu di Scotland dilihat tidak mengendahkan perintah berkurung yang dikuatkuasakan untuk mengekang penularan Covid-19. Sebaliknya, berlaku penemuan mengejutkan apabila banyak kondom, gel pelincir serta...

[Video] ‘Lockdown’ Kota Madinah mula dilonggarkan

Kerajaan Arab Saudi mula melonggarkan 'lokdown' di kota Madinah. Penduduk kini dibenarkan keluar dari kediaman mereka antara jam 9:00 pagi hingga 5:00 petang. Menurut Arab...

193 COMMENTS

  1. sy rasa baik je janji wat keje..x kira melayu india or cina..tgk muhyiddin,kalo kata salah kena buang keje..yg lain jd pak angguk,ape yg najib wat semua betul..ape guna melayu jd pemimpin kalo x jqga kepentingan rakyat??
    akrg zaman internet,org kg pon bole tau cter..besides,its tun la..masa dia memerintah dulu pon xde rakyat susah!!

  2. sy rasa baik je janji wat keje..x kira melayu india or cina..tgk muhyiddin,kalo kata salah kena buang keje..yg lain jd pak angguk,ape yg najib wat semua betul..ape guna melayu jd pemimpin kalo x jqga kepentingan rakyat??
    akrg zaman internet,org kg pon bole tau cter..besides,its tun la..masa dia memerintah dulu pon xde rakyat susah!!

  3. sy rasa baik je janji wat keje..x kira melayu india or cina..tgk muhyiddin,kalo kata salah kena buang keje..yg lain jd pak angguk,ape yg najib wat semua betul..ape guna melayu jd pemimpin kalo x jqga kepentingan rakyat??
    akrg zaman internet,org kg pon bole tau cter..besides,its tun la..masa dia memerintah dulu pon xde rakyat susah!!

  4. Pengajaran daripada kisah PRU 14, anak murid jangan melawan cikgu.

    Jangan kurang ajar dengan cikgu. Jangan sampai tahap guna perkataan “kepala bapak kau” dan “stupid” pada cikgu.

    Jangan hina umur cikgu yang dah berusia. Tak berkat ilmu tu.

    Sekali cikgu bertindak, anak murid terus kena “buang sekolah”. Sekian.

  5. Pengajaran daripada kisah PRU 14, anak murid jangan melawan cikgu.

    Jangan kurang ajar dengan cikgu. Jangan sampai tahap guna perkataan “kepala bapak kau” dan “stupid” pada cikgu.

    Jangan hina umur cikgu yang dah berusia. Tak berkat ilmu tu.

    Sekali cikgu bertindak, anak murid terus kena “buang sekolah”. Sekian.

  6. Pengajaran daripada kisah PRU 14, anak murid jangan melawan cikgu.

    Jangan kurang ajar dengan cikgu. Jangan sampai tahap guna perkataan “kepala bapak kau” dan “stupid” pada cikgu.

    Jangan hina umur cikgu yang dah berusia. Tak berkat ilmu tu.

    Sekali cikgu bertindak, anak murid terus kena “buang sekolah”. Sekian.

    • Takpe bro kalau buat perangai kita tukar balik, itu lah amalan Demokrasi. Tak melawak bro Jasni Jaafar psl Najib dah teruk padu jadi Juara ‘Maharaja Lawak Mega Mericik-Recik Hawau’ !!! Saya bagi contoh sikit yg clear cut case mcm bela lembu Fidlot 250juta(Tan Sri Salleh & Sharizat), Mara shopping beli hotel ratusan juta(Anuar Musa), Felda buat YES=Year End Sale tanah 270juta(Isa Samad). Semua pelaku happy go lucky, bebas free as a bird.? Dorang rasenya semua dari parti Umno(Parti Melayu Islam) bukan DAP.?

    • Takpe lah Abdul Hadi Amin kita terangkan secara berhemah, bukan hak kita nak memaksa pilih tu dan pilih ini. Masing2 dah besar pjg, baligh dan berakal… sudah tentu pandai memilih yg mana benda baik dan yg mane benda buruk. Org yg waras akalnya takkan nampak taik itu emas dan emas itu taik. Taik tetap taik dan emas tetap emas, takkan berubah. Bodoh sgt lah kita nak menipu diri sendiri !!!?

    • Saya tak pandai Agama tapi tak pernah dengar Ayat ayat Alquran Dan Pak ustaz yg menyatakan orang bukan Islam mempunyai akhlak seperti yg Tuan tulis. Minta beri saya pertunjuk ayat ayat Alquran yg ada menjelaskan terima kasih

    • Syed Shahriman Syed Nor Yg banyak skendal2 Madey dulu mengapa tak bongkar ..dulu kata nak tangkap madey ..suruh madey letak jawatan terjerit2 di jalanan ..akhirnya angkat juga Mahafiraun diktator jadi PM..lawak..lawak..

    • Syed Shahriman Syed Nor madey dulu pun banyak skendal sprt forex perwaja bnm dan banyak lagi yg tak larat nak kira klu nak di kira.. sampai anak beranak jadi billioner sekelip mata..para2 refomasi terjerit2 di jln2 suruh Madey letak jawatan dgn gelaran Mahafiraun Mahazalim diktator..akhirnya dia jugalah di angkat jadi pemimpin mereka sekaligus PM..lawak2 lawak..

    • Madey pun banyak juga skendal sprt Perwaja Forex BNM dan banyak lagi hingga tak larat nak di kira..sampai di samakan dgn Mahafiraun Mahazalim Diktator ..puak2 refomasi terjerit jerit di jln2 desak Madey letak jawatan PM..akhirnya Mahafiraun Mahazalim Diktator yg mereka level kan di angkat jadi pemimpin mereka sekali gus PM..lawak lawak..

    • Bro Rosli Hashim betul dlm al-quran takde menyebut secara terperinci berkenaan org yg tidak beriman atau org bukan islam mempunyai sifat2 mahmudah @ akhlak yg mulia. Malah solat 5 waktu dan ibadah haji juga tidak mendetailkan aturan ibadah dan perbuatannya.(kena rujuk pd sunnah, hadith dan ijmak ulama’. Lisannya, perbuatannya dan aturannya)
      Berkenaan org bukan islam terhadap akhlaknya, lihat dlm dunia yg nyata. Contoh pd Ust Ravi(yg selalu jadi panel Hal Ehwal Islam TV1) Ust Hussein Yee atau Yusof Estes (ulama dari Texas, Amerika). Mcm mane keperibadian dan akhlak mereka2 nie sebelum memeluk Islam? Kalau akhlak mereka jahanam minum arak,judi,kaki pompuan, berzina sana sini. Mane mungkin mereka memilih Islam sebagai cara hidup mereka!!! Kalau ikut pahaman bro Rosli… alamatnya takdelah golongan muallaf atau saudara baru dlm dunia nie. Dan saya pernah bertemu secara live dgn Ust. Hussein Yee dan bertanya kpdnya berkenaan Islam dan jihad. Dier kata kpd saya… ‘Jihadnya adalah mencari seberapa byk yg mampu saudara baru dgn berdakwah dan menarik org bukan islam mengucap dua kalimah syahadah. Itulah dakwah@sunnah terawal Rasullulah saw. Yg mana kita nie yg dah lahir sebagai islam, semakin dan jauh kita tinggalkan’.
      Akibat sindrom,pahaman,pegangan bahawa, semua@pukul rata kita pd yg org bukan Islam, yg mana mereka semua mesti memerangi dan mahu membunuh Islam.?

    • Bro Jasni Jaafar part tu kena tanya penguasa selepas eranya, pak lah dan pak jib kenapa tak tangkap. Malah pd era pak lah ade suruhanjaya diraja juga ditubuhkan berkenaan aturan perlantikan hakim2 kanan oleh lawyer V.K Lingam. He looks like me, he talks like, he sounds like me but its not me! Pun tak tangkap2….
      Ape yg terjadi saat dan situasi skarang, bila pak jib buat perangai gila babun dier dgn rakyat2 terbabit sengsara. Dier masyuuukkkk rakyat ikat perut, masa zaman Tun dier masyuk kita rakyat tak yah ikat perut pun.
      Kos of living melambung, GST, subsidi gula,tepung,minyak masak, petrol… semua ditarik. Bila keadaan ini berlaku, maka penolakan secara total pun berlaku pada pemerintah. Akibat semua rakyat bangsa dan agama dijerut dlm keperitan hidup.
      Membuatkan rakyat semua tekad dan nekad mahu menukar pemerintahan… walaupun Tun mengetuainya, kerana Tun secara sukarela mahu menuntut pembelaan utk rakyat.
      Kesimpulannya sape pun ketua nak lwn najib lantaklah… janji rakyat msia mahu keluar dari pemerintah yg menjerut tengkok rakyat, kerana pemerintah dan kuncu2nya selamba jea hidup dlm bermewah-mewah umpama syurga dunia.?

    • Takpe bro kalau buat perangai kita tukar balik, itu lah amalan Demokrasi. Tak melawak bro Jasni Jaafar psl Najib dah teruk padu jadi Juara ‘Maharaja Lawak Mega Mericik-Recik Hawau’ !!! Saya bagi contoh sikit yg clear cut case mcm bela lembu Fidlot 250juta(Tan Sri Salleh & Sharizat), Mara shopping beli hotel ratusan juta(Anuar Musa), Felda buat YES=Year End Sale tanah 270juta(Isa Samad). Semua pelaku happy go lucky, bebas free as a bird.? Dorang rasenya semua dari parti Umno(Parti Melayu Islam) bukan DAP.?

    • Takpe lah Abdul Hadi Amin kita terangkan secara berhemah, bukan hak kita nak memaksa pilih tu dan pilih ini. Masing2 dah besar pjg, baligh dan berakal… sudah tentu pandai memilih yg mana benda baik dan yg mane benda buruk. Org yg waras akalnya takkan nampak taik itu emas dan emas itu taik. Taik tetap taik dan emas tetap emas, takkan berubah. Bodoh sgt lah kita nak menipu diri sendiri !!!?

    • Saya tak pandai Agama tapi tak pernah dengar Ayat ayat Alquran Dan Pak ustaz yg menyatakan orang bukan Islam mempunyai akhlak seperti yg Tuan tulis. Minta beri saya pertunjuk ayat ayat Alquran yg ada menjelaskan terima kasih

    • Syed Shahriman Syed Nor Yg banyak skendal2 Madey dulu mengapa tak bongkar ..dulu kata nak tangkap madey ..suruh madey letak jawatan terjerit2 di jalanan ..akhirnya angkat juga Mahafiraun diktator jadi PM..lawak..lawak..

    • Syed Shahriman Syed Nor madey dulu pun banyak skendal sprt forex perwaja bnm dan banyak lagi yg tak larat nak kira klu nak di kira.. sampai anak beranak jadi billioner sekelip mata..para2 refomasi terjerit2 di jln2 suruh Madey letak jawatan dgn gelaran Mahafiraun Mahazalim diktator..akhirnya dia jugalah di angkat jadi pemimpin mereka sekaligus PM..lawak2 lawak..

    • Madey pun banyak juga skendal sprt Perwaja Forex BNM dan banyak lagi hingga tak larat nak di kira..sampai di samakan dgn Mahafiraun Mahazalim Diktator ..puak2 refomasi terjerit jerit di jln2 desak Madey letak jawatan PM..akhirnya Mahafiraun Mahazalim Diktator yg mereka level kan di angkat jadi pemimpin mereka sekali gus PM..lawak lawak..

    • Bro Rosli Hashim betul dlm al-quran takde menyebut secara terperinci berkenaan org yg tidak beriman atau org bukan islam mempunyai sifat2 mahmudah @ akhlak yg mulia. Malah solat 5 waktu dan ibadah haji juga tidak mendetailkan aturan ibadah dan perbuatannya.(kena rujuk pd sunnah, hadith dan ijmak ulama’. Lisannya, perbuatannya dan aturannya)
      Berkenaan org bukan islam terhadap akhlaknya, lihat dlm dunia yg nyata. Contoh pd Ust Ravi(yg selalu jadi panel Hal Ehwal Islam TV1) Ust Hussein Yee atau Yusof Estes (ulama dari Texas, Amerika). Mcm mane keperibadian dan akhlak mereka2 nie sebelum memeluk Islam? Kalau akhlak mereka jahanam minum arak,judi,kaki pompuan, berzina sana sini. Mane mungkin mereka memilih Islam sebagai cara hidup mereka!!! Kalau ikut pahaman bro Rosli… alamatnya takdelah golongan muallaf atau saudara baru dlm dunia nie. Dan saya pernah bertemu secara live dgn Ust. Hussein Yee dan bertanya kpdnya berkenaan Islam dan jihad. Dier kata kpd saya… ‘Jihadnya adalah mencari seberapa byk yg mampu saudara baru dgn berdakwah dan menarik org bukan islam mengucap dua kalimah syahadah. Itulah dakwah@sunnah terawal Rasullulah saw. Yg mana kita nie yg dah lahir sebagai islam, semakin dan jauh kita tinggalkan’.
      Akibat sindrom,pahaman,pegangan bahawa, semua@pukul rata kita pd yg org bukan Islam, yg mana mereka semua mesti memerangi dan mahu membunuh Islam.?

    • Bro Jasni Jaafar part tu kena tanya penguasa selepas eranya, pak lah dan pak jib kenapa tak tangkap. Malah pd era pak lah ade suruhanjaya diraja juga ditubuhkan berkenaan aturan perlantikan hakim2 kanan oleh lawyer V.K Lingam. He looks like me, he talks like, he sounds like me but its not me! Pun tak tangkap2….
      Ape yg terjadi saat dan situasi skarang, bila pak jib buat perangai gila babun dier dgn rakyat2 terbabit sengsara. Dier masyuuukkkk rakyat ikat perut, masa zaman Tun dier masyuk kita rakyat tak yah ikat perut pun.
      Kos of living melambung, GST, subsidi gula,tepung,minyak masak, petrol… semua ditarik. Bila keadaan ini berlaku, maka penolakan secara total pun berlaku pada pemerintah. Akibat semua rakyat bangsa dan agama dijerut dlm keperitan hidup.
      Membuatkan rakyat semua tekad dan nekad mahu menukar pemerintahan… walaupun Tun mengetuainya, kerana Tun secara sukarela mahu menuntut pembelaan utk rakyat.
      Kesimpulannya sape pun ketua nak lwn najib lantaklah… janji rakyat msia mahu keluar dari pemerintah yg menjerut tengkok rakyat, kerana pemerintah dan kuncu2nya selamba jea hidup dlm bermewah-mewah umpama syurga dunia.?

  7. Rakyat negeri kedah pon 50/50 ja nak sokong Ph. Tempat kelahiran tom pon payah nak percaya dia. Tempat kelahiran najib, bn pegang. Tempat kelahiran Hadi, pas pegang. Tempat kelahiran arwah Nik Aziz, pas tetap pegang.

  8. Rakyat negeri kedah pon 50/50 ja nak sokong Ph. Tempat kelahiran tom pon payah nak percaya dia. Tempat kelahiran najib, bn pegang. Tempat kelahiran Hadi, pas pegang. Tempat kelahiran arwah Nik Aziz, pas tetap pegang.

  9. Kita tengok aja 5 tahun ni.. Klau ada perubahan yg nyata alhamdulillah dan kita sokong tambah lagi 5 tahun tapi kalau lebih teruk atau rakus juga kita rakyat sama sama tumbangkan balik PH.. Demi Negara dan Islam tercinta.

  10. Kita tengok aja 5 tahun ni.. Klau ada perubahan yg nyata alhamdulillah dan kita sokong tambah lagi 5 tahun tapi kalau lebih teruk atau rakus juga kita rakyat sama sama tumbangkan balik PH.. Demi Negara dan Islam tercinta.

  11. Hebatnya Tun Mahathir

    Dia lead kerajaan, BN menang…

    Dia lead pembangkang, PH terus menang…

    Dia naikkan Musa Hitam dan dia juga punca Musa Hitam letak jawatan sebagai Tim Perdana Menteri…

    Dia pernah naikkan Ghafar Baba dan dia juga punca Ghafar Baba letak jawatan sebagai Tim Perdana Menteri…

    Dia naikkan Pak lah, dan dia juga turun kan Paklah
    Dia naikkan Najib, dia juga mampu jatuhkan Najib, dia lingkupkan sekali BN…

    Dia pecat Anwar Ibrahim sebagai Tim Perdana Menteri dan dia juga mampu naikkan Anwar Ibrahim semula…

    Dia berani keluar dari parti UMNO yang menjadi sejarah sepanjang hidup dia dan dengan hati kering masuk berjuang dalam parti yang dicipta untuk menjatuhkan dia…

    Dia pernah buat rakyat marah gila, dan dia juga boleh jadikan rakyat yang sama, gilakan dia semula…yes memang gila

    Sebagai pemimpin, dia bina pengaruh paling besar,
    Dia tak paksa orang buat, tapi dia buat semua orang buat sebab mereka sendiri mahu buat…

    Itulah Perdana Menteri Malaysia ke-7…
    Perdana menteri tertua Malaysia. Perdana menteri pertama memegang jawatan Tun. Perdana menteri pertama naik dua kali.

    #TunMtheLegend

  12. Hebatnya Tun Mahathir

    Dia lead kerajaan, BN menang…

    Dia lead pembangkang, PH terus menang…

    Dia naikkan Musa Hitam dan dia juga punca Musa Hitam letak jawatan sebagai Tim Perdana Menteri…

    Dia pernah naikkan Ghafar Baba dan dia juga punca Ghafar Baba letak jawatan sebagai Tim Perdana Menteri…

    Dia naikkan Pak lah, dan dia juga turun kan Paklah
    Dia naikkan Najib, dia juga mampu jatuhkan Najib, dia lingkupkan sekali BN…

    Dia pecat Anwar Ibrahim sebagai Tim Perdana Menteri dan dia juga mampu naikkan Anwar Ibrahim semula…

    Dia berani keluar dari parti UMNO yang menjadi sejarah sepanjang hidup dia dan dengan hati kering masuk berjuang dalam parti yang dicipta untuk menjatuhkan dia…

    Dia pernah buat rakyat marah gila, dan dia juga boleh jadikan rakyat yang sama, gilakan dia semula…yes memang gila

    Sebagai pemimpin, dia bina pengaruh paling besar,
    Dia tak paksa orang buat, tapi dia buat semua orang buat sebab mereka sendiri mahu buat…

    Itulah Perdana Menteri Malaysia ke-7…
    Perdana menteri tertua Malaysia. Perdana menteri pertama memegang jawatan Tun. Perdana menteri pertama naik dua kali.

    #TunMtheLegend

  13. Hebatnya Tun Mahathir

    Dia lead kerajaan, BN menang…

    Dia lead pembangkang, PH terus menang…

    Dia naikkan Musa Hitam dan dia juga punca Musa Hitam letak jawatan sebagai Tim Perdana Menteri…

    Dia pernah naikkan Ghafar Baba dan dia juga punca Ghafar Baba letak jawatan sebagai Tim Perdana Menteri…

    Dia naikkan Pak lah, dan dia juga turun kan Paklah
    Dia naikkan Najib, dia juga mampu jatuhkan Najib, dia lingkupkan sekali BN…

    Dia pecat Anwar Ibrahim sebagai Tim Perdana Menteri dan dia juga mampu naikkan Anwar Ibrahim semula…

    Dia berani keluar dari parti UMNO yang menjadi sejarah sepanjang hidup dia dan dengan hati kering masuk berjuang dalam parti yang dicipta untuk menjatuhkan dia…

    Dia pernah buat rakyat marah gila, dan dia juga boleh jadikan rakyat yang sama, gilakan dia semula…yes memang gila

    Sebagai pemimpin, dia bina pengaruh paling besar,
    Dia tak paksa orang buat, tapi dia buat semua orang buat sebab mereka sendiri mahu buat…

    Itulah Perdana Menteri Malaysia ke-7…
    Perdana menteri tertua Malaysia. Perdana menteri pertama memegang jawatan Tun. Perdana menteri pertama naik dua kali.

    #TunMtheLegend

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

TERUSKAN BERSAMA KAMI

992FansLike
4,800FollowersFollow
3,327FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

TERKINI

Menteri kereta terbang masih dikuarantin, nafi adakan sidang media

MENTERI di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Redzuan Md...

[Video] Keahlian Tun M Terhenti Secara Undang-Undang – Hamzah Zainuddin

SETIAUSAHA Agung Bersatu Hamzah Zainuddin  hari ini tampil mempertahankan keputusan parti memberhentikan keahlian Dr Mahathir Mohamad dan empat ahli Parlimen parti yang lain, semalam. Katanya,...

Seorang menteri dari PPBM bakal umum letak jawatan petang ini?

Seorang menteri dijangka bakal mengumumkan meletak jawatan petang ini. Menurut sumber yang menghubungi SuaraTV sebentar tadi satu sidang akhbar akan diadakan bagi memaklumkan mengenai perkara...

Satu lagi “kejadian besar”? Mahathir tetap mahu jadi PM

Setakat ini, Dr. Mahathir masih mahu menjadi Perdana Menteri dan beliau tidak memilih Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri atau Timbalan Perdana...

5 pesakit Covid-19 maut dalam kebakaran hospital

Lima pesakit koronavirus mati dalam kebakaran di sebuah hospital di Dhaka. Punca kebakaran masih belum diketahui, kata Pengarah Perkhidmatan Bomba, Zillur Rahman. Bagaimanapun, difahamkan kejadian itu...

Dr Mahathir, Muhkriz dan tiga yang lain dipecat dari Bersatu

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dipecat dari Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) berkuatkuasa serta-merta. Selain Dr Mahathir, turut dipecat ialah Datuk Seri Mukhriz...

Mahathir Akan Mengadap Agong Untuk Bentuk Kerajaan Baharu

Blogger Pakatan Harapan (PH), Shahbudin Husin mendakwa Tun Dr Mahathir dan Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mempunyai sokongan yang mencukupi untuk membentuk kerajaan bagi...

[Video] Akan berlaku pertukaran kerajaan semula?

Mereka dilihat sedang menjalankan propanda bahawa era Kerajaan Perikatan Nasional di bawah Kepimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin bakal berakhir tidak lama lagi dan kerajaan...

[Video] Kemalangan maut: Lebuh raya Tanjung Malim-Behrang (KM 389 arah utara) terhalang

Seorang maut, manakala dua lagi masing-masing cedera parah dan cedera ringan selepas van syarikat keselamatan yang mereka naiki terbabit dalam kemalangan di Kilometer (KM)...

[Video] Anjur majlis perkahwinan di kuil: Polis ambil keterangan 33 saksi

Polis telah mengambil keterangan daripada 18 orang saksi berhubung siasatan kes rumah ibadat yang menganjurkan majlis perkahwinan di Taman Serdang Raya pada Ahad lalu. Majlis...

SERING DIBACA

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.

Projek JUAL NEGARA oleh Rejim PH dah settle – jom kita bersorak dengan gembira

Dalam rundingan. Ramai yang minat. Sabar. Tapi mesti kasi settle. Syarikat lapangan terbang Malaysia Airports Berhad ada jual tak?

Mukhriz jual 72,600 saham dalam Opcom

Berikutan penjualan itu, Mukhriz, pemegang saham utama dalam syarikat itu, kini hanya memegang 34.89 juta saham atau 21.64 peratus kepentingan, kata Opcom dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

Mahathir cadang cukai bagi perniagaan online

“Perniagaan dalam talian yang berurusan secara terus telah menyebabkan perniagaan konvensional terjejas dan kutipan cukai perniagaan juga berkurangan.

Azmin Ali di ‘pulau’ di perasmian Rumah Generasi Ke 2 Felda di Felda Palong

Yang hadir hanyalah wartawan, polis pengiring serta beberapa orang urusetia yg mengikuti rombongan tak diundang itu..

[Video] Penyamun bersenjata parang samun lapan sekeluarga

Siasatan awal mendapati terdapat enam penjenayah dengan menaiki sebuah kenderaan telah berhenti di luar rumah mangsa. 

Kes bebaskan 15 pendatang tanpa izin, enam anggota polis Hulu Selangor ditahan SPRM

“Kesemua anggota itu ditahan pada Rabu lepas bagi membantu siasatan berkaitan pembebasan 15 pendatang tanpa izin,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Rasuah bebaskan PATI: Hakim Mahkamah Sesyen pula ditahan SPRM

Tangkapan ini berkaitan dengan kes tangkapan sebelum ini melibatkan seorang peguam dan timbalan pendakwaraya dan beberapa anggota polis baru-baru ini.

Adib mungkin separa sedar ketika ditarik, kata saksi

Mahkamah Koroner di sini hari ini diberitahu Muhammad Adib Mohd Kassim mungkin dalam keadaan separa sedar sewaktu ditarik keluar daripada van Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) ketika insiden rusuhan berhampiran Kuil Sri Maha Mariamman, Subang Jaya, tahun lepas.

Dakwaan gangguan seksual, wanita saman MP Sungai Siput

Indrani berkata, pada Mei lalu beliau pernah membuat laporan polis mendakwa Kesavan mengganggunya secara seksual sejak Disember lalu