26.6 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 25, 2020

PRU14: Mahkamah tolak permohonan bubarkan Umno

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini menolak permohonan semakan kehakiman yang dikemukakan 16 anggota Umno yang “dipecat” terhadap Pendaftar Pertubuhan (ROS).

Hakim Datuk Kamaludin Md Said berkata Seksyen 18 C Akta Pertubuhan 1966 terpakai, di mana ahli tidak boleh membawa pertikaian parti ke mahkamah.

“Oleh itu permohonan itu ditolak tanpa kos,” katanya.

Beliau berkata walaupun terdapat keputusan dalam kes Semenyih Jaya Sdn Bhd dan Indira Gandhi di Mahkamah Persekutuan, ia tidak terpakai kepada parti-parti politik.

Peguam Mohd Haniff Khatri Abdulla memberitahu pemberita bahawa notis rayuan akan difailkan.

Memetik Seksyen 18C, yang dibangkitkan oleh Pejabat Peguam Negara dalam bantahannya, Hakim Kamaludin berkata keputusan parti politik atau mana-mana orang yang diberi kuasa olehnya, atau oleh perlembagaan atau peraturan atau peraturan yang dibuat, adalah muktamad dan konklusif, dan keputusan itu tidak boleh dicabar, dirayu, disemak, dibatalkan atau dipersoalkan dan tiada mahkamah mempunyai bidang kuasa untuk melayan atau menentukan apa-apa saman, permohonan, persoalan atau prosiding atas apa-apa alasan mengenai kesahihan keputusan itu.

Dalam kes Indira Gandhi dan Semenyih Jaya pada awal tahun ini dan tahun lepas, Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa ia mempunyai bidang kuasa di bawah Perkara 121 (1) kerana kebebasan kehakiman dan pemisahan kuasa diiktiraf sebagai ciri dalam struktur asas perlembagaan.

“Bidang kuasa mahkamah sivil di bawah Perkara 121 (1) tidak dapat dipisahkan dengan peranan perlembagaan sebagai mekanisme semak dan imbang.

“Mahkamah tertinggi Malaysia menetapkan bahawa kuasa eksekutif dan badan perundangan dibatasi oleh perlembagaan dan badan kehakiman bertindak sebagai benteng perlembagaan dalam memastikan bahawa kuasa eksekutif dan badan perundangan hendaklah dipelihara dalam had yang ditetapkan,” katanya ketika memetik penghakiman Indira Gandhi dan Semenyih Jaya.

Bagaimanapun, Hakim Kamaludin berkata setelah mempertimbangkan kes Indira Gandhi dan Semenyih Jaya, kes-kes tersebut dalam pandangannya berbeza dengan permohonan ini.

“Mahkamah Persekutuan, secara umum, mengingatkan pihak berkepentingan bahawa kuasa kehakiman hanya tertakluk dalam mahkamah, dipelihara oleh peruntukan perlembagaan untuk memastikan kebebasan kehakiman dan pemisahan kuasa diiktiraf sebagai ciri dalam struktur asas perlembagaan .

“Kes-kes ini tidak berkaitan keputusan parti politik mengenai apa-apa perkara yang berkaitan dengan hal ehwal parti dalam Seksyen 18C Akta Pertubuhan.

“Saya tidak boleh mengabaikan keputusan yang dibuat dalam kes ROS vs Justin Jinggut (2013) yang dengan jelas tidak mengiktiraf bidang kuasa mahkamah daripada mencampuri sebarang pertikaian antara anggota parti politik,” katanya.

Menurutnya, Seksyen 18C dengan jelas mengecualikan bidang kuasa mahkamah berhubung keputusan dibuat parti politik.

Atas alasan ini, Hakim Kamaludin menolak permohonan bekas anggota Umno berkenaan.

#TsunamiPHitnah


Berita Berkaitan

Darurat Politik: Agong Belum Perkenan, Suruh PM Balik Dulu

Yang Di Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah belum memberi sebarang perkenan atas...

Jumpa mayat reput di belakang kuil

Taiping: Mayat reput ditemui penduduk di kawasan semak belakang kuil di Taman Zenith, di...

Laporan Presiden UMNO ‘U-turn’ tidak benar

Laporan sebuah portal mendakwa Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi bertindak ‘U-turn”...

UMNO Gesa Gencatan Politik, Fokus Sepenuhnya Agenda Bantu Rakyat – Ahmad Zahid

Umno hari ini mengumumkan “gencatan politik” bagi memastikan agenda menangani Covid-19 dan membantu rakyat...

Komen

..

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa Tun Mahathir telah musnahkan sistem kehakiman untuk penjarakan ramai orang...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,356PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan