28 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 31, 2020

PRU14: Tambahan 1 Juta Pekerjaan Di Bawah MyApprenticeship

Sejuta lagi peluang pekerjaan akan ditambah menerusi program MyApprenticeship, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Menurutnya, komitmen itu adalah tambahan kepada janji kerajaan untuk mewujudkan tiga juta peluang pekerjaan baharu seperti diumumkan menerusi Aku Janji Ketiga dalam Manifesto Kerajaan BN sempena Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), untuk tempoh lima tahun akan datang.

“Selain daripada itu, kerajaan bertekad menambah satu juta lagi peluang pekerjaan baharu untuk semua rakyat dan anak-anak Malaysia!

“Ternyata ini sunggu berbeza dengan Manifesto Pakatan Pembangkang yang hanya sekadar menjanjikan satu juta peluang pekerjaan dalam tempoh sama,” katanya ketika berucap merasmikan Program MyApprenticeship di Dewan Tun Razak 1, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di Jumaat.

Katanya lagi penambahan jumlah itu diputuskan dalam satu mesyuarat Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) pada 22 Februari lalu.

MyApprenticeship adalah inisiatif Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) bertujuan dan tertumpu kepada penempatan graduan belia, wanita, diploma dan ijazah serta pekerja untuk mengambil bahagian dalam perantisan di sektor awam dan swasta dalam mendapatkan pengetahuan, kemahiran dan pengalaman kerja yang berharga demi kebolehpasaran mereka.

Program berkenaan diterajui Kementerian Sumber Manusia (KSM) dan Kementerian Kewangan, membabitkan kerjasama NBOS dengan Kementerian Belia dan Sukan (KBS); Kementerian Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat (KPWKM); Kementerian Pendidikan Tinggi; Kementerian Pendidikan dan Blue Ocean Corporate Council (BOCC).


Dalam masa yang sama, Najib turut melancarkan portal MyApprenticeship selain menyaksikan pertukaran 18 dokumen kerjasama dan Memorandum Persefahaman (MoU) membabitkan agensi kerajaan dan swasta dengan menyediakan 6,000 tempat skim perantisan.

Selain itu Najib turut berkata kerajaan juga bersetuju memberikan potongan cukai berganda kepada semua syarikat yang mengambil bahagian dalam program berkenaan.

“Sebagai inisiatif kepada syarikat yang mengambil bahagian dalam progrm MyApprenticeship ini, maka dengan sukacitanya kerajaan bersetuju memberikan double ‘tax deduction’ atau potongan cukai berganda kepada semua syarikat yang terbabit dalam merealisasikan inisiatif besar ini,” kata beliau.

Rujukan:
https://pakdin.my/tag/manifesto

#ManifestoBN
#TolakPKR
#TolakLogoPKR
#Rasuah
#BersamaBN #HebatkanNegaraku #DahulukanRakyat
#JomBN

Berita Berkaitan

Tun Mahathir kempen Kerajaan Perpaduan lagi

Ketika krisis politik melanda negara, nampaknya bekas perdana menteri paling lama, Tun Dr Mahathir...

Agong guna ‘soft power’ selamatkan negara dari ahli politik kata peguam

Kejayaan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengemudi negara ketika kerajaan...

UMNO kekal fokus pentingnya Gencatan Politik – Keputusan mesyuarat MKT UMNO

KENYATAAN MEDIA Mesyuarat Khas Majlis Kerja Tertinggi UMNO telah mengambil keputusan: 1. UMNO terus kekal fokus...

Gila rebut jawatan, populariti Bersatu, UMNO semakin merudum

Populariti Bersatu dan UMNO dilihat semakin merudum kerana di dakwa terlalu sibuk mengejar jawatan...

Komen

..

Kenyataan Macron: Mahathir kena fokus kepada individu bukan serang negara & bangsa kata Najib

Bukanlah nak defend sangat tapi saya rasa dunia patut bertenang dan membaca kenyataan Tun Mahathir secara penuh dan dalam konteks penuh. Perlu adil kepada Tun...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,360PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan