29.7 C
Kuala Lumpur
Tuesday, October 27, 2020

Puasa tak dipertonton, elak sifat riak

Keikhlasan hati melakukan ibadat dibalas sehingga 700 kali ganda

baqarah-183

Puasa adalah ibadat yang menampilkan kerahsiaan antara Allah dan hamba-Nya kerana Allah sendiri akan menentukan ganjaran pahala bagi mereka yang berpuasa.

Kelebihan ini telah digambarkan oleh Baginda SAW dalam sabda: “Pada hari kiamat nanti, ada satu golongan yang dianugerahkan kepada mereka sayap seumpama burung dan mereka bebas ke sana ke mari menikmati keindahan syurga. Mereka ditanya bagaimanakah mereka dapat masuk ke syurga dan mendapat keistimewaan ini. Mereka menjawab : “Kami tidak pernah melihat timbangan dan titian sirat, tetapi kami dapat beribadat tanpa diketahui orang lain.” (Zabdah Al-Wai’zin)

“Daripada Anas, Baginda SAW bersabda: “Lima perkara yang akan merosakkan puasa seseorang iaitu dusta, mengumpat, mengadu domba, sumpah palsu dan pandangan yang bersyahwat. Begitu juga menjauhi daripada mendengar perkara mungkar dan maksiat serta melalaikan.”

Kita sering melihat manusia melakukan upacara ibadat kerana berhala, matahari, bulan, pokok dan sebagainya, namun tiada yang berpuasa untuk perkara sedemikian. Maka, puasa kita hanyalah untuk Allah semata-mata dan berhak mendapat ganjaran berlebihan daripada-Nya.

Puasa tidak dapat menjana perasaan riak serta sifat mazmumah lain kerana segala-galanya dipandu oleh hati. Puasa tidak memerlukan pergerakan anggota seperti ibadat lain kerana puasa hanya memerlukan niat di hati.


Keikhlasan hati

Berbanding ibadat lain yang mana perbuatannya dapat dilihat serta dipertontonkan, puasa yang tidak dipertontonkan menyelamatkan daripada wujud perasaan riak.

Ini menunjukkan ada kalangan manusia yang sentiasa mendapat kelebihan daripada Allah SWT disebabkan keikhlasan hati yang mereka miliki.

Malaikat yang sentiasa ditugaskan bersujud ke hadrat Allah SWT mendoakan untuk mereka yang berpuasa Ramadan: “Wahai Tuhan, rahmatilah mereka yang berpuasa pada bulan Ramadan dari umat Muhammad SAW dan jauhilah mereka daripada azabMu.” (Zahratur Riadz)

Tidak dapat dinafikan mereka yang mendapat kelebihan sedemikian mempunyai kualiti puasa amat tinggi di mana mereka tidak hanya sekadar menahan perut bahkan segala anggota lain akan turut berpuasa.

Sememangnya kita tidak dapat menyamai kualiti puasa anbiya dan siddiqin, namun setiap kita haruslah melihat kembali tahap kemampuan puasa dan membuat perbandingan dengan tahun lalu.

Apakah kita akan berada pada tahap puasa yang sama iaitu tahap puasa orang awam saja pada setiap tahun tanpa sebarang pembaharuan, sedangkan kita mampu meningkatkan puasa awam yang biasa kepada puasa khawas yang dimiliki solihin (orang salih).

Bagi mendapat tahap puasa ini, kita hanya perlu penambahbaikan pada anggota lain untuk turut berpuasa dengan menjaga pandangan, pendengaran dan lidah.


Daripada Anas, Baginda SAW bersabda: “Lima perkara yang akan merosakkan puasa seseorang iaitu dusta, mengumpat, mengadu domba, sumpah palsu dan pandangan yang bersyahwat. Begitu juga menjauhi daripada mendengar perkara mungkar dan maksiat serta melalaikan.”

Elak makan berlebihan

Kekangan hawa nafsu selama setahun akan dapat dibendung dengan berpuasa Ramadan. Oleh itu, kita dilarang mengambil makanan berlebihan di bulan Ramadan kerana nafsu akan mengalah apabila mengurangkan makanan daripada memenuhi pencernaan kita.

Demikianlah antara faedah yang dapat dikecapi daripada puasa Ramadan. Ada riwayat menyatakan, tatkala Allah SWT menciptakan akal manusia, ia sentiasa menurut perintah Allah SWT seraya berkata bermaksud: “Engkau adalah Tuhan yang maha pencipta dan aku adalah hambaMu yang lemah. Maka Allah berfirman: Wahai akal, engkaulah makhluk ciptaan-Ku yang paling mulia.”

Kemudian diciptakan nafsu manusia serta diuji oleh Allah SWT dan mendapati ia sangat keras serta degil sehingga Allah SWT menyeksa nafsu dengan azab neraka selama 100 tahun. Setelah dikeluarkan, maka nafsu tetap nafsu dan keadaan sombongnya tetap tidak berubah. Lalu Allah SWT meletakkan nafsu pada azab yang berbentuk kelaparan, maka akhirnya ia tunduk dan mengaku bahawa Allah adalah Tuhan yang menciptakan semua makhluk.

Disebut juga tujuan Allah SWT mewajibkan puasa selama sebulan adalah kerana kesan makanan yang dimakan oleh Nabi Adam daripada pohon larangan akan hilang dan sirna setelah berlalu masa sebulan.

Setelah Allah SWT menerima taubat Nabi Adam, maka Allah SWT memerintahkan Adam berpuasa selama sebulan tanpa berbuka. Namun kita umat Baginda SAW dibenarkan berbuka pada malam hari kerana mendapat penghormatan daripada Allah SWT.


Firman Allah SWT bermaksud: “Kemudian Allah SWT memberi kata dua kepada Adam dan menerima taubatnya.” (Surah al-Baqarah, ayat 37)

Sebahagian ahli tafsir menyatakan, di sinilah Adam diperintahkan berpuasa sebagai balasan di samping mengurangkan kehendak hawa nafsu. Ini kerana kelazatan dunia berkisar kepada empat perkara saja iaitu makan, minum, bersenggama dan tidur.

Ganjaran yang disediakan oleh Allah SWT untuk mereka yang berpuasa tidak dapat dianggarkan oleh ilmuwan kerana setiap kebajikan akan digandakan daripada 10 hingga 700 kali ganda melainkan ibadat puasa.

Walaupun semua ibadat akan diberi ganjaran oleh Allah SWT, puasa mempunyai kedudukan yang tersendiri di sisi Allah SWT sehingga ulama mempunyai pelbagai pandangan berkaitan kelebihan ganjaran yang disediakan Allah SWT kepada ibadat puasa.

Antara faktor yang menyebabkan ibadat puasa mendapat pengiktirafan besar daripada Allah SWT ialah tahap keikhlasan tinggi yang ada pada ibadat puasa kerana peranan besar dimainkan oleh hati.

Berita Berkaitan

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di...

Siapa penumpang helikopter?

Kehadiran sebuah helikopter yang mendarat di pekarangan Istana Negara, di sini, menimbulkan tanda tanya...

Darurat: Raja-Raja Melayu bermesyuarat esok

Sembilan Raja-Raja Melayu dan empat Yang di-Pertua Negeri di Malaysia dijadualkan mengadakan pertemuan khas...

Jumpa mayat reput di belakang kuil

Taiping: Mayat reput ditemui penduduk di kawasan semak belakang kuil di Taman Zenith, di...

Komen

..

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana itulah tujuan kami bertemu. Ia adalah untuk berbincang dan menentukan hala...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,360PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan