33.9 C
Kuala Lumpur
Monday, September 28, 2020

RAFIZI BERTERUSAN MENYERANG FELDA DENGAN PERSOALAN 'ADAKAH?' TETAPI PENGIKUTNYA YANG BODOH MENERIMA SEBAGAI SESUATU YANG SAHIH


20170110-rafizi-teruk-dari-hantu

Beliau telah menulis kepada BNM menggesa bank pusat untuk menyiasat pinjaman yang diperolehi oleh Felda di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AMLA).

“Saya meminta supaya suatu penyiasatan di bawah AMLA dibuka secepat mungkin untuk menyiasat sama ada perjanjian pembiayaan swasta yang melibatkan Felda dan Putra Star Investment Holdings Pte Ltd melanggar undang-undang,” kata Rafizi.

“Apa yang Felda letakkan sebagai cagaran untuk mendapatkan pembiayaan?” soal beliau.

Pengerusi Felda Shahrir Samad memberi maklum balas kepada tuntutan Rafizi, menjelaskan bahawa hanya fasa kedua program Perumahan Generasi Baru Felda akan dibiayai oleh syarikat swasta.

Pembiayaan untuk fasa pertama projek perumahan itu datang daripada sumber-sumber dalaman dan pinjaman Felda, Shahrir berkata.

“Semua projek di bawah fasa pertama yang dilakukan oleh kontraktor yang dilantik melalui proses tender terbuka,” katanya.

Beliau juga berkata, Perjanjian dengan Putra Star, adalah untuk membiayai projek di bawah Inisiatif Pembiayaan Swasta (PFI).

Rafizi tidak memahami apa makna PFI atau berpura-pura tidak faham.

Ia adalah satu cara untuk mewujudkan “perkongsian awam-swasta” (PPP) dengan membiayai projek infrastruktur awam dengan modal swasta.

Dibangunkan pada mulanya oleh kerajaan Australia dan United Kingdom, dan digunakan secara meluas di sana, PFI kini diterima pakai di banyak negara sebagai sebahagian daripada program penswastaan yang lebih luas dan pembiayaan utama sektor kewangan, dan digunakan untuk meningkatkan akauntabiliti dan kecekapan untuk perbelanjaan awam.

Inii bermakna bahawa untuk memastikan projek fasa ke-2 siap tepat pada masanya dan untuk mengelakkan isu-isu kontraktor dan pengalaman kelewatan dalam fasa 1, FELDA telah meminta syarikat itu memberikan kerja-kerja bagi pembinaan Fasa 2 dengan sebuah kerjadama syarikat swasta untuk membiayai pembinaan rumah-rumah dan tidak lagi FELDA perlu membayar pendahuluan.

Kontraktor itu kemudian akan membina rumah-rumah untuk dijual kepada peneroka dan mengambil risiko pembiayaan dan kelewatan projek atau kenaikan kos.

Kontraktor dan pembiaya akan mendapat balik pelaburan mereka daripada hasil jualan rumah – sementara FELDA mungkin akan memberikan kepada mereka subsidi untuk mengurangkan harga apabila rumah-rumah tersebut dijual.

Tidak ada apa-apa rahsia atau berniat jahat mengenai perjanjian ini. Malah sidang akhbar dan majlis menandatangani perjanjian dengan FELDA telah diadakan secara terbuka pada 6 Sept tahun lepas.

“Kami telah melantik Terranova Builders Sdn Bhd sebagai pemaju perumahan,” Mohd Isa memberitahu pemberita pada sidang akhbar selepas majlis menandatangani perjanjian antara Putra Star, Terranova dan Perumahan Felda untuk tujuan pembinaan.

http://www.astroawani.com/video-bisnes/perumahan-felda-dijangka-bermula-2-bulan-lagi-125598

Seperti yang anda boleh lihat dari  majlis menandatangani oleh 3 pihak, ia adalah BUKAN pinjaman bank kepada FELDA dan dengan itu FELDA tidak perlu meletakkan apa-apa cagaran selain daripada rumah-rumah yang akan dibiayai dan dibina oleh mereka.

AMLA, tang mana Rafizi oiiii?

Rafizi tak habis-habis menghasut rakyat. Ini mungkin kali ke tiga berturut-turut kenyataan tak berasas Rafizi berkaitan FELDA.

FELDA atau PutraStar patut saman Rafizi atau sebaiknya melihat kepada undang-undang kalau boleh di dakwa dibawah kanun keseksaan .


 

Berita Berkaitan

Pesan Pada PAS Jangan Khianati UMNO – Zahid Hamidi

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meminta PAS selaku rakan sekutu utama di...

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Komen

..

[Video] GRS sebulat suara namakan Hajiji sebagai calon Ketua Menteri

GRS sebulat suara namakan Hajiji sebagai calon Ketua Menteri Kota Kinabalu – Gerakan Rakyat Sabah (GRS) telah bersetuju dengan sebulat suara untuk mencalonkan Datuk Hajiji...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan