23.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 27, 2020

Rafizi dicabar keluarkan wang simpanan – Datuk Huan

Naib Pre-siden PKR, Rafizi Ramli dicabar supaya mengeluarkan wang simpanan miliknya di semua institusi kewangan kerajaan termasuk Lembaga Tabung Haji (Tabung Haji) jika sangsi dengan reputasi dan kredibiliti institusi berkenaan.

datuk-huan-pcm
Huan Cheng Guan

Presiden Parti Cinta Malaysia, Datuk Huan Cheng Guan berkata, hal ini kerana dakwaan dan tuduhan yang dibuat telah memberi gambaran negatif terhadap keseluruhan organisasi itu sekali gus memberi implikasi buruk kepada ekonomi dan pentadbiran negara.

Katanya, tindakan tersebut juga dilihat mampu mengurangkan kepercayaan orang ramai terhadap institusi yang bertanggungjawab mengurus dan menjalankan urusan haji kepada umat Islam di negara ini.

“Jangan bertindak bodoh dan melulu tanpa membuat siasatan terperinci yang boleh menyebabkan rugi. Hari ini kita tahu Tabung Haji merupakan antara institusi yang menerima kadar dividen tertinggi.

“Dia sendiri mempunyai simpanan di antara RM400,000 sehingga RM500,000 dalam akaun dan memperoleh dividen hampir RM25,000. Tetapi dalam masa yang sama, melemparkan pelbagai tuduhan dan fitnah. Ini sesuatu yang memalukan dan saya yakin dia tidak akan mengeluarkan duit tersebut,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari.

Tabung Haji menerima kritikan daripada pelbagai pihak selepas tersebar surat dari Bank Negara Malaysia (BNM) yang menyatakan kebimbangan terhadap peningkatan liabiliti dan kemerosotan hasil pelaburan institusi kewangan Islam itu.

Walau bagaimanapun, semalam, syarikat itu telah mengumumkan pemberian bonus bagi tahun kewangan 2015 pada kadar lapan peratus (lima peratus bonus dan tambahan tiga peratus bagi yang belum mengerjakan haji) kepada pendepositnya.

Dalam pada itu, Cheng Guan berkata, masyarakat perlu meletakkan kepercayaan sepenuhnya terhadap syarikat-syarikat milik kerajaan (GLC) yang dijamin oleh kerajaan dan juga institusi lain yang bertanggungjawab dalam pengurusan kewangan.

Menurutnya, kerajaan sentiasa berusaha memastikan kualiti perkhidmatan dan keuntungan dapat diberikan secara adil tanpa mengira latar belakang.
“Kita perlu bertindak lebih cerdik dan matang dalam membuat keputusan, bukanya terpengaruh dakwaan segelintir pihak terutama melalui media sosial,” katanya.

 

Berita Berkaitan

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Hisham: Umno perlu waspada, sedar bahaya sokong Anwar

Hishammuddin tak payah gelabah dan keluar kenyataan mengarut lah. Tak ada siapa dari UMNO...

Saya akan tarik balik sokongan terhadap Muhyiddin, kalau bawa kepada pilihan raya mengejut, kata Nazri

Ahli Parlimen Padang Rengas Nazri Aziz akan menarik balik sokongannya terhadap Perdana Menteri Muhyiddin...

Poster ucapan tahniah atas upacara angkat sumpah Anwar adalah palsu kata AMK PKR

Berikutan penafian AMK mengenai desas-desus bakal mengangkat sumpah pada Jumaat ini, mengesahkan Anwar mengulangi...

Keputusan Presiden UMNO adalah ke arah pembubaran Parlimen, Anwar tak boleh jadi PM secara automatik

Pada saya, keputusan Presiden UMNO semalam untuk tidak menghalang mana-mana Ahli Parlimen UMNO untuk...

Dah jadi macam kartun, bubar saja parlimen kata Tajuddin Rahman

Kemelut politik terbaru yang tercetus rentetan pengumuman Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang...

#PRNSabah: Warisan kalah tetapi Shafie mungkin angkat sumpah sebagai KM esok

Bekas Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal mungkin akan mengangkat sumpah sekali lagi esok berikutan kegagalan mana-mana parti menjadi dominan dalam Pilihan...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,346PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan