25.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 23, 2021

Rampasan kapal mewah Jho Low – tiada kaitan 1MDB

Rampasan kapal layar itu seolah-olah membuat penyokong Pakatan sangat teruja – sesuatu yang saya tidak pasti dan faham kerana bukan Najib, Rosmah, anak lelakinya atau mana-mana ahli politik BN yang terlibat.

Ini bukan penyitaan pertama terhadap aset Jho Low. Sebelum itu, lukisan dan jet juga dirampas. Jadi apakah yang teruja sangat ke atas rampasan satu lagi aset?

Walau bagaimanapun, saman sivil terhadap Jho Low masih tergantung dan tiada pendakwaan jenayah dimulakan walaupun setelah 2 tahun berlalu.

Sepatutnya pihak berkuasa Amerika Syarikat menangkap Jho Low dan didakwa dibawah kanun jenayah bukan setakat merampas kapal mewah milik beliau

Sekiranya anda mempercayai laporan WSJ dan DOJ, wang untuk membeli aset ini tidak datang terus dari 1MDB atau 1MDB tidak membayar secara langsung untuk membeli aset ini.

Oleh itu, kapal layar atau aset lain yang disita TIDAK sama sekali aset 1MDB dan 1MDB tidak membuat tuntutan terhadapnya. Jadi, 1MDB tidak akan ambil kisah.

Sebilangan besar aset tersebut dibeli selepas 1MDB telah membayar Aabar BVI dengan wang yang masuk terus ke Pengerusi Aabar Abu Dhabi Khadeem Al Qubasi dan akaun Ketua Pegawai Eksekutif Mohd Husseiny. Kedua-duanya juga merupakan pengarah tunggal Aabar BVI. (sehingga tarikh kini, tiada siapa yang telah memfailkan saman jenayah terhadap kedua-dua orang ini – di Abu Dhabi atau di mana sahaja – sesuatu yang pelik).

Apa yang dalam pengetahuan 1MDB, Aabar Abu Dhabi dan IPIC bertanggungjawab terhadap wang yang dibayar oleh 1MDB, tumpuan utama 1MDB adalah untuk menyelesaikan rundingan yang baik dengan IPIC yang bermula selepas 1MDB membuat pembayaran akhir US$1 bilion bayaran kepada IPIC atas pinjaman kepada 1MDB pada bulan Jun 2015.

Bon US$ 3.5 bilion masih dijamin oleh IPIC dan 1MDB masih mempunyai jaminan dari Aabar Abu Dhabi ke atas unit dana – jadi biarkan 1MDB dan IPIC menyelesaikan penyelesaian mereka.

Terdapat tuntutan sebenar dan banyak leverage yang masih dipegang oleh 1MDB untuk mendapatkan kembali wang mereka sepenuhnya. Ini bukan Mahathir dan Anwar melesapkan RM30 bilion (Skandal RM100 bilion) kerugian FOREX BNM yang habuk pun tak tinggal dan tiada harapan untuk mendapatkan semula wang tersebut.

1MDB telah mengurangkan banyak hutang sebelumnya dan melakukan banyak kemajuan dalam TRX (pergi lihat Menara Signature), 8 pangkalan tentera serta membantu menyelesaikan perjanjian berat sebelah IPP yang akan menjimatkan Malaysia RM200 bilion lebih 20 tahun. . Biarkan mereka menyelesaikan tugas mereka.


Rujukan:
http://www.mykmu.net/2018/02/amerika-syarikat-patut-tangkap-jho-low-bukan-kapal-layar/

Berita Berkaitan

Komen

    • Kalau hya doj yg cakap yg mo1 yg kebas duit 1mdb,itu mngkin fitnah,tapi ini kerajaan lain juga.singapura menutup bnk dan memenjara pegawai bnk kena mngendali duit haram dari imdb.kerajaan swiss telah merampas rm500 juta duit 1mdb kerana masuk dlm sistem kewangan swiss.kerajaan amerika telah merampas harta brnilai brbillion ringgit yg dtg 1mdb.malaysia tak berana gi tuntut.

  1. Awat hang bengong sangat.kan dah disahkn duit itu dtg dari 1mdb,jho low curi duit tu ,siapa yg tandangan ,duit itu diseleweng ke syarikat budak cina tu.jgn jngan org kita kena kencing dgn budak cina tu.dia cuma hadiah kalong berlian .yg lainnya dia kebas

  2. Kalo tak ada kaitan kenapa, DOJ dok sebut² 1mdb. Sebagai owg yg bertanggungjawab sebagai pemimpin buat statment rasmi, atau ambil tindakan saman DOJ yg menyebabkan maruah negara tercemar. Kalo takat Admin yg bangang ini jwb memang aku tak akan percaya dedak Penjilat Pengampun

  3. Akhirnya berita ttg apek Jholow nie hangat kembali… Terbaru rampasan kapal layar mewahnya dikatakan hasil pengubahan wang haram 1MDB… begitu juga dgn harta2 apek jholow yg lain yg telah pun disita dibeberapa buah ngra yg dikaitkan dgn perkara yg sama… Namun si apek jholow nie x berani pulak utk ke mahkamah bagi mempertahankan hartanya…X tahu kenapa… Mgkin harta free… Apek tu cuma berkata tiada kaitan dgn 1MDB…Harapan sangat besar agar siasatan kes 1MDB nie ditukar dari siasatan sivil kepada siasatan jenayah agar pelakunya dapat dihadapkan ke mahkamah bagi diadili seadil-adilnya

  4. Pembangkang taksub dgn isu 1 mdb sehingga semua masalah nk dkaitkn dgn 1 mdb dn danr .. pembangkang x nk ke soal ttg skandal forex .. siapa dalang dlm kes wang rezab bank negara lesap berbillion2 tanpa dkesan ! Who’s the culprit! put them behind bar!

  5. Jho Low Tiada Kaitan Dengan 1MDB, Kapal Yang Ditahan Bukan Duit 1MDB

    Bila tidak ada isu dan gagal menjawab isu makanan kuda Mahathir yang mahalnya RM50,000 sebulan, maka pembangkang “recycle” balik lah cerita pasal 1MDB.

    Tuduh kapal yang ditahan di Indonesia ada hubung kait dengan kes DOJ di Amerika Syarikat. Sudah dijelaskan beberapa kali sebelum ini bahawa Jho Low tiada kaitan dengan 1MDB.

    Kalau Jho Low beli kapal pun ianya bukan dengan duit 1MDB. Kalau Jho Low pakai duit IPIC, itu antara Jho Low dengan IPIC, bukannya dengan 1MDB.

    Kena semak dengan DOJ benarkah kapal Jho Low itu adalah dari duit IPIC. DOJ belum keluar kenyataan tetapi Malaysiakini dan Sinar Harian dah melebih lebih ulas isu ini.

    Cerita kapal Jho Low ditahan di Bali ini seakan ulang cerita sama pada Oktober tahun lepas bila kapal Equnimity itu berlabuh di Pulau Weh, utara Acheh.

    Datuk Dr Zahid Hamidi, Timbalan Perdana Menteri menyatakan pada waktu itu bahawa pihak berkuasa Malaysia tidak dimaklumkan apa apa mengenai penahanan itu.

    Kali ini pun sama, yang terlebih tahu adalah Malaysiakini.

    Selepas itu, pada 23 Oktober 2017, Datuk Dr Zahid menyatakan kes perkaitan Jho Low sudah pun ditutup setelah membuat kajian dan siasatan mendalam dengan pihak interpol.

    “Sebelum ia (1MDB) menjadi 1MDB, Lembaga Pelaburan Terengganu (TIA) telah ditubuhkan di mana pemegang sahamnya ialah Kerajaan Terengganu. Pada masa tersebut, Jho Low dilantik sebagai penasihat kepada TIA,” katanya.

    Bagaimanapun, Arul berkata, Jho Low telah meletak jawatan pada Mei 2009, sebelum saham TIA diambil alih oleh Kementerian Kewangan dan nama TIA ditukar kepada 1MDB.

    “Jho Low tiada sebarang aktiviti di dalam syarikat, beliau tidak dibayar oleh syarikat dan tidak diberikan apa-apa tugas untuk syarikat,” kata Arul Kanda pada 26 Mac 2016.

    Dato Seri Haji Ahmad Husni Hanadziah, bekas Menteri Kewangan II dalam temubual dengan RTM1 pada Jun 2015 berkata, Jho Low atau nama sebenar Low Taek Jhow tidak mempunyai sebarang kaitan dengan 1MDB.

    “Jadi tidak timbul soal dana hilang dan dibayar kepada Jho Low’ tegas Ahmad Husni.

    Secara jelas, nama Jho Low tidak timbul dalam mana-mana aliran tunai. Nama Jho Low hanya disebut oleh sebuah portal berita Sarawak Report tanpa bukti dan fakta

    Jika baca balik satu persatu berita kapal dari Bali itu, ayat “copy paste” yang sama ketika kapal itu berada di Acheh digunakan semula. Cara pemberitaan seperti itu hanya untuk mencetuskan semula persepsi tentang 1MDB.

  6. Maka dengan itu mari la pru nanti kita sebagai rakyat malaysia pangkah b end/amno . Biar kerajaan jibby terus memerintah . Rakyat pun happy makan dedak. Dan terus harta, aset negara dan hak rakyat tergadai. Itu lah yg rakyat dedak inginkan .

  7. 1 mdb tak kehilangan duit , tapi banyak harta dan wang dirampas di luar negara yg kononnya dari 1mdb. Hairan 1mdb tak kehilangan duit tapi ada pula harta yg dirampas kononnya dari duit 1mdb yg dicuri. Jelas cerita 1mdb hanya cerita dongeng

  8. 1mdb business takde hutang RM42b Mana pergi duit tu? Chairman 1mdb masa itu najib tun razak. Singapore, Switzerland, America dll semuanya dash selesai investigation dan money trail dan yg salah di hukum hanya di Malaysia tiada kesalahaan. Jo low yg master mind 1mdb dgn riza anak rosmah.Najib input je Sampai tersepit.

  9. Menteri kata tak ada bukti jolow punya. Jadi kita janganlah sengaja menjadi bangang pergi percaya cakap menteri mangkuk tingkat yang dah selalu sangat kantoi menipu. Aku masih lagi menunggu mat maslan bersuara agar terhibur sikit hati yang duka. mat maslan punya cakap, ayahanda rani kulup pun kalah dia punya lawak. SPRM pulak senyap je, sibuk periksa kertas jawapan sendiri kot. Apa2pun jangan PM aku, aku bukan PM.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.