24.4 C
Kuala Lumpur
Saturday, November 28, 2020

Rangkaian LTE Malaysia yang lebih laju daripada Amerika Syarikat

Tetapi  Jauh Di belakang Pada Keluasan Liputan Rangkaian

opensignal-lte-speeds-global-2015

Rangkaian LTE Malaysia adalah secara purata, lebih laju daripada Amerika Syarikat dan Jepun, tetapi liputannya adalah salah satu yang paling teruk di dunia, menurut satu laporan oleh OpenSignal. OpenSignal mengeluarkan data laporan berdasarkan perolehan daripada 11 juta pengguna melalui aplikasi, daripada 29 buah negara.

Aplikasi OpenSignal untuk Android dan IOS adalah bertujuan untuk menyusun pangkalan data terbesar di dunia bagi menara telefon sel, kekuatan isyarat, dan pusat akses WiFi. Aplikasi ini membolehkan pengguna mengesan berapa cepat sambungan anda, berapa jauh dari sebuah menara sel (untuk penerimaan yang lebih baik), rangkaian WiFi tempatan di sekeliling anda, dan juga menjalankan ujian kelajuan. Data ini kemudiannya melucutkan apa-apa maklumat peribadi dan dihantar kepada pangkalan data.

Maklumat ini kemudian dikutip oleh syarikat itu, yang mengeluarkan penemuannya kepada orangramai. Kajian terbarunya “Negera LTE”, merangkumi maklumat pengguna yang ramai, 11 juta orang di 29 negara, termasuk Malaysia.

opensignal-lte-coverage-global-2015

Menurut OpenSignal, kelajuan muat turun purata rangkaian LTE yang disediakan oleh Celcom dan Maxis (12Mbps) adalah lebih laju daripada negara-negara yang lebih maju seperti Amerika Syarikat (7Mbps) dan Jepun (9Mbps). Walau bagaimanapun, ia adalah jauh dari Sepanyol (18Mbps), Finland, Denmark dan Korea Selatan (semua 17Mbps) sebagai negara dengan rangkaian LTE terpantas di dunia.

Malaysia – atau secara khususnya Maxis dan Celcom – liputan rangkaian LTE masih lagi ketinggalan di belakang banyak negara. Dengan pengguna disambung kepada LTE hanya 44% dalam satu masa yang di Malaysia, negara kita berada dikedudukan ke-25 daripada 29 negara dalam laporan itu. Jauh dibelakang berbanding  Korea Selatan, di mana pengguna disambungkan kepada LTE 95% dari masa, malah Kuwait (83%).

Laporan itu juga menyenaraikan beberapa fakta mengejutkan. Walaupun salah satu yang negara pertama menggunakan rangkaian LTE yang paling maju di dunia, kelajuan terpantas rangkaian LTE Korea Selatan yang direkodkan hanya 18Mbps oleh penyedia rangkaian SKTeleco. Berdasarkan laporan ini, penyedia rangkaian Vodafone Sepanyol  mempunyai rangkaian LTE terpantas di dunia, direkodkan pada 25.2Mbps.

Menariknya, laporan itu hanya mengumpulkan data daripada Maxis dan Celcom; Dua syarikat penyedia rangkaian Malaysia utama yang lain seperti DiGi dan U Mobile tidak disenaraikan. Ini mungkin disebabkan oleh pengumpulan data yang tidak mencukupi disebabkan oleh jumlah pengguna aplikasi OpenSignal   yang lebih rendah dari pada rangkaian. Di samping itu, Singapura adalah tersenarai dalam laporan ini – mungkin kerana negara pulau itu menawarkan rangkaian gentian 2Gbps dan tidak mengalami maslah besar didalam soal liputan rangkaian atas faktor geografi.

Sumber: OpenSignal

Berita Berkaitan

Daging Salai Serai

Kepada peminat gulai, lauk daging gulai serai ini mungkin boleh dijadikan hidangan tengahari sekeluarga...

Integrasi pengubatan moden dan tradisional Cina untuk rawatan COVID-19

Usaha sedang digiatkan di sesetengah negara seperti China untuk menggunakan pengubatan tradisional serta ubat...

Selepas 8 bulan, jemaah luar negara dibenarkan tunai umrah

Kumpulan pertama jemaah luar negara menunaikan umrah di tanah suci pada Rabu selepas ibadah...

Terpengaruh bisikan syaitan punca gadis Islam dedah aurat, bergelek di media sosial

Kelakuan wanita Islam mendedahkan aurat dan menari di aplikasi media sosial mendapat teguran pendakwah...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...