Melinda Louis, Unduk Ngadau 2012 #pakdin.my

Peserta Unduk Ngadau dari daerah Telupid Melinda Louis (tengah) muncul sebagai Ratu Unduk Ngadau 2012 peringkat negeri Sabah di Hongkod Koisaan Penampang, hari ini.

Tempat kedua jatuh kepada peserta unduk ngadau dari Bandaraya Kota Kinabalu Fenney Doimis (kiri) dan tempat ketiga Meryl Foster Palayus dari Tambunan (kanan).

Top 7 Unduk Ngadau 2012

Di pusingan ke terakhir itu, ketujuh-tujuh peserta dari Tuaran, Kota Kinabalu, Tanjung Aru, Penampang, Telupid, Tambunan dan Kota Belud diuji menjawab dua soalan dengan menuturkan jawapan dalam bahasa ibunda (soalan pertama) dan Bahasa Melayu (soalan ke dua).

Soalan ke pertama berdasarkan visual yang dipaparkan di atas skrin, di mana peserta perlu menerangkan apa yang mereka lihat dalam gamber tersebut, tetapi perlu dituturkan dalam bahasa ibunda. Manakala, soalan ke dua adalah topik yang dicabut sendiri oleh peserta.

KEPUTUSAN RASMI UNDUK NGADAU 2012

Johan: Melinda Louis (Telupid)
Hadiah: Wang Tunai RM5,000 dari Guinnes Anchor Marketing, Pewter Trophy With Gold Trimming bernilai RM1,600 ditaja oleh  Huguan Siou Tan Sri Joseph Pairin Kitingan, Biasiawa Diploma dari Asian Tourism International College bernilai RM25,000, Mahkota dan Barang Kemas bernilai RM8,300 dari Diamoney Jewellery Holdings, Samsung Smartphone bersama langganan internet percuma selama setahun, Gold Edition Hotel Voucher, Hamper, Produk Kecantikan dari Innershine, Produk Kecantikan dari Victoria Jackson, Selendang Kemenangan and Sejambak Bunga dari penganjur.
JUMLAH KESELURUHAN: RM 68,800

Naib Johan: Fenny Doimis (Kota Kinabalu)
Hadiah: Wang Tunai RM4,000 dari Guinnes Anchor Marketing, Pewter Trophy bernilai RM1,400 ditaja oleh  Datuk Seri Panglima Dr. Maximus Ongkili, Barang Kemas bernilai RM5,300 dari Diamoney Jewellery Holdings, Samsung Smartphone bersama langganan internet percuma selama setahun, Hamper, Produk Kecantikan dari Innershine dan Sejambak Bunga dari penganjur.
JUMLAH KESELURUHAN: RM 13,450

Tempat ke tiga: Meryl Foster Paladius (Tambunan)
Hadiah: Wang Tunai RM3,000 dari Guinnes Anchor Marketing, Pewter Trophy bernilai RM1,200 ditaja oleh  Datuk Yee Moh Chai, Barang Kemas bernilai RM3,000 dari Diamoney Jewellery Holdings, Samsung Smartphone bersama langganan internet percuma selama setahun, Hamper, Produk Kecantikan dari Innershine dan Sejambak Bunga dari penganjur.
JUMLAH KESELURUHAN: RM 9,650

Tempat ke empat: Vanessa Samantha Manih (Tanjung Aru)
Tempat ke lima: Samantha Sharon C.E. Laujang (Penampang)
Tempat ke enam: Milviana Madrigal (Kota Belud)
Tempat ke tujuh: Raemma Justim (Tuaran)
HADIAH: Masing-masing membawa pulang wang tunai RM700 dari Guinnes Anchor Marketing, Pewter Trophy bernilai RM700, barang kemas bernilai RM1,100 dari Diamoney Jewellery Holdings, Samsung Smartphone bersama langganan internet percuma selama setahun, produk kecantikan dari Innershine dan sejambak bunga dari penganjur.
JUMLAH KESELURUHAN: RM 4,000

Miss Popular DiGi: Juslinah Dian Rangga (Tawau )
Hadiah: Mahkota dan Selendang bernilai RM290, Samsung Smartphone bersama langganan internet percuma selama setahun dan Sejambak Bunga yang ditaja oleh DiGi Telecommunication Sdn. Bhd.
JUMLAH KESELURUHAN: RM2,940

Berkaitan