Home / :: BLOG :: / RCI FOREX: Kerugian Telah Menghalang Peluang Ekonomi Negara Berkembang Dengan Lebih Pesat

RCI FOREX: Kerugian Telah Menghalang Peluang Ekonomi Negara Berkembang Dengan Lebih Pesat

Kerugian sebanyak RM31.5 bilion yang ditanggung dalam tempoh 1992 hingga 1994 daripada dagangan tukaran wang asing (forex) menghalang peluang ekonomi negara berkembang dengan lebih pesat.

Laporan Suruhanjaya Siasatan Untuk Menyiasat Kerugian Urus Niaga Mata Wang Asing Oleh Bank Negara Malaysia (BNM) Sekitar Tahun 1990 mendedahkan kerugian itu juga menjejaskan keupayaan BNM memenuhi peranannya sebagai bank pusat.

“Oleh itu kerugian forex berkenaan mempunyai kesan yang besar terhadap ekonomi negara,” menurut laporan setebal 524 muka surat yang dibentangkan di Parlimen, hari ini.

Siasatan suruhanjaya yang diberi tempoh tiga bulan bermula 15 Julai lalu mendapati BNM menanggung kerugian pada tahun 1992, 1993 dan 1994 disebabkan urus niaga forex pada 1990-an.

Kesimpulan yang dicapai melalui keterangan saksi dan dokumen disemak suruhanjaya antaranya, suruhanjaya tidak ragu-ragu mengenai ketepatan laporan siasatan dalaman BNM bertajuk Accounting Treatment of Losses Arising from Active Reserve Management 1988-1994, yang menyatakan dengan jelas bahawa kerugian sebanyak RM31.5 bilion ditanggung akibat dagangan forex.

“Jumlah kerugian itu selaras dengan kerugian terkumpul sebanyak RM12.35 biion untuk tahun 1992 yang dinyatakan dalam Internal Audit Report, kerugian RM15.29 bilion untuk 1993 seperti yang dinyatakan dalam surat oleh Ketua Audit Negara dan kerugian RM3.86 bilion untuk tahun 1994 seperti dilaporkan dalam Minit Lembaga BNM ke-438 pada 15 Februari 1995.

“Jumlah kerugian juga disokong oleh keterangan saksi. Penyedia ‘Accounting Treatment Report’ menegaskan bahawa BNM mengalami kerugian RM31.5 bilion. Penyedian `Internal Audit Report’ mengulangi bahawa jumlah kerugian pada tahun 1992 adalah RM12.35 bilion,” kata laporan itu.

Penemuan itu adalah sebahagian daripada siasatan suruhanjaya bagi menentukan kesahihan dakwaan mengenai kerugian akibat urus niaga forex yang dialami BNM sekitar tahun 1990-an serta implikasinya kepada ekonomi negara.


(Visited 4 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

Check Also

Kos operasi penternakan ayam meningkat selepas rejim PH memerintah kata persatuan

Persatuan terbesar mewakili industri ternakan mengalu-alukan siasatan berhubung dakwaan tentang kewujudan kartel di sebalik kekurangan bekalan telur ayam yang dikatakan menjadi punca kenaikan harganya sejak kebelakangan ini.

16 comments

  1. Zainuddin Abdul Hadi

    Heret aje…. 5 tahun nanti giliran najib pulak…. apa ada masalah

  2. Ibni Idrus

    Wakil DAP dalam PAC dah jelaskan. Tak nak faham atau buat2 tak faham

  3. Cadis Etrama Di Raizel

    Kahkahkahkahkah
    Rugi kita nmpk
    Kemajuan habis anjing2 bangsat ameno petualang negara xnmpm..
    Yg 30tahun dulu nk siasat.ntah betul ntah tidak..yg baru ni anjing2 takut menyalak sbb teloq kena pegang dgn bangsat lampirr

  4. Addy Asmawi

    Camne nk buktikan Tun M pecah amanah dlm kes FOREX? Apa dokumen korg ada? Takat nk bisik2 je ke kat mahkamah nnti?

  5. Cadis Etrama Di Raizel

    TUN M dari dulu suruh siasat..dia bukan mcm anak haram bugima sekoq tu..bacul xda teloq iso neraka..

  6. Ahmad Bustomi

    Jilat la burit najib kau…bnde lps ko.korek bongok..yg skrgni ade kemajuan ke babi

  7. Sharifah Kamariah

    Kalau terpedaya dengan untung rugi menjelma menyesal kemudian

  8. Sarjana Marjuni Marjuni

    Apa.mamak kutty nak jawab tak kan saya tahu manusia biasa

  9. Siddiq Shah

    Sita semua harta benda dia

  10. Zaman Rahman

    31bil oooo…. takde sapa ke nk buat kira2 impact on payback ..yg rakyat “terpaksa” tanggung…. cuba ckpkan….

  11. عبدالله ابراهيم

    PDRM mesti siasat bagi mcari kebenaran ….. Ini kerja PDRM… biarkah pgkhianat negara dihukum.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: