Remaja fanatik peluk artis ditegur dalam Khutbah

Berkaitan

Terkini

remaja-peluk-artis

Khutbah Jumaat Wilayah Persekutuan yang bertajuk “Transformasi Diri” menegur sikap remaja yang didakwa fanatik dengan program hiburan yang dilihat melampau batas sehingga sanggup memeluk idola mereka di khalayak ramai.

Menurut mimbar, lebih menyedihkan ia berlaku ketika mangsa banjir di beberapa negeri berada dalam keadaan perit dan hiba.

“Kita mungkin tidak menyedari akan muslihat atau agenda yang dibawa oleh akhlak dan budaya di sebalik hiburan tersebut. Bagi mereka yang cetek pemikiran, (mereka) menganggap ia hiburan semata-mata.

“Tetapi jika dikaji dengan mendalam, kita akan menemui jawapan di sebalik persoalan, apakah nilai, adab, budaya dan moral yang dibawa oleh mereka,” menurut khutbah itu.

Sabtu lalu, gambar beberapa remaja perempuan bertudung memeluk artis K-pop B1A4 tersebar meluas di Internet dan mengundang polemik panjang sehingga ke hari ini.

Sementara itu, khutbah kelolaan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) juga menganggap program sebegitu sebahagian daripada proses melemahkan nilai dan jati diri umat Islam serta menghancurkan pegangan Islam sebenar.

“Kejadian yang berlaku ini merupakan satu perbuatan maksiat yang serius dan berbahaya kerana melakukan perkara yang bertentangan dengan ajaran Islam yang sebenar,” katanya.

Mimbar juga menyeru masalah itu dihapuskan sebelum menjadi barah kepada masyarakat.

“Sewajarnya pihak- pihak tertentu yang mencipta hiburan tersebut mengkaji semula rancangan mereka agar ia bersesuaian dengan corak kehidupan budaya Melayu Islam di negara kita,” menurut khutbah lagi.

Leave a Reply