Resorts World Sentosa, pasar raya di Chua Chu Kang antara tempat dikunjungi kes COVID-19 ketika berjangkit #pakdin.my

SINGAPURA: Kasino di Resorts World Sentosa serta sebuah pasar raya Giant di pusat beli-belah Sunshine Place di Chua Chu Kang — ditambah ke dalam senarai tempat-tempat awam yang dikunjungi kes COVID-19 semasa mereka dalam keadaan berjangkit.

Kementerian Kesihatan (MOH) menyatakan pada Isnin (31 Mei) bahawa mereka yang berjangkit itu telah mengunjungi tempat-tempat berikut pada waktu yang tersenarai:

Senarai itu tidak termasuk tempat kediaman, tempat kerja, kemudahan jagaan kesihatan dan pengangkutan awam.

Mereka yang dikenal pasti sebagai kontak rapat kes disahkan sudah pun dimaklumkan oleh MOH.

Sebagai langkah berjaga-jaga, MOH menasihatkan mereka yang berada di tempat-tempat itu dan pada masa yang disenaraikan agar memantau kesihatan mereka dengan teliti selama dua minggu dari tarikh kunjungan mereka.

“Mereka harus segera berjumpa doktor jika mengalami gejala jangkitan pernafasan akut (seperti batuk, sakit tekak dan selesema), serta demam dan kehilangan deria rasa atau bau, dan memberitahu doktor mengenai sejarah pendedahan mereka kepada virus tersebut.”

Orang ramai boleh mengakses khidmat Pemeriksaan Pemadanan Lokasi SafeEntry melalui aplikasi TraceTogether, aplikasi SingPass, atau di https://wereyouthere.safeentry.gov.sg untuk memeriksa sama ada mereka berada di lokasi-lokasi tersebut pada waktu-waktu yang dinyatakan itu, berdasarkan rekod SafeEntry mereka sendiri.

Orang ramai tidak perlu mengelakkan tempat-tempat yang dikunjungi oleh kes COVID-19, kata MOH.

Agensi Sekitaran Kebangsaan (NEA) akan memberi panduan kepada pihak pengurusan premis-premis yang terjejas mengenai kerja-kerja pembersihan dan pembasmian kuman.

Pada Isnin, MOH melaporkan 23 kes baru COVID-19 di Singapura, 16 daripadanya adalah kes dalam masyarakat. Baki tujuh jangkitan adalah kes import.

– TODAY/TQ/tq

Berkaitan