Ribuan kematian jika Israel ceroboh Gaza guna jalan darat

Popular

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Terkini

Kemarin, tersangka preman di Jakarta Utara dan Jakarta Barat ditangkap

Jakarta (ANTARA) - Sejumlah berita seputar kriminalitas Jakarta terkait...

KISAH ANTI-VAKSIN, ISU PERDANA MENTERI BARU DAN HARAPAN KEPADA YDP AGONG

1. Anti vaksin jadi kambing hitam. Itulah yang mula...

Kim Jong Un label K-Pop sebagai ‘barah mudarat’

PYONGYANG: Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un menuduh K-Pop...

限行令延长警方继续设路障·韩沙:接受14日到期通行信

内政部长拿督斯里韩沙再努丁指出,由于政府已延长限行令3.0两周,警方会继续接受将于14日届满的关键领域通行信函,直至28日。

Healthcare Assistant In The UK Steals Dead Patient’s Bank Card To Buy Snacks

A healthcare assistant, Ayesha Basharat was caught stealing an...

Jumlah kematian penduduk Gaza dijangka mencecah ribuan setiap hari sekiranya Israel menggunakan kekuatan tentera darat mereka untuk menceroboh Gaza.

Satu-satunya rakyat Malaysia di Gaza, Muhammad Nadir Al-Nuri Kamarulzaman, berkata kemusnahan dan kehilangan nyawa di Gaza selepas empat hari konflik Israel-Palestin ‘masih kecil’ jika dibandingkan dengan skala kemusnahan serangan darat.

“Kalau setakat ini (jumlah kematian) meningkat berpuluh-puluh setiap hari, maka kalau masuk guna jalan darat kita akan melihat ratusan malah ribuan kematian pada setiap hari.

“Kalau serangan udara macam mana sekalipun, ia tidak akan bagi kesan sebagaimana serangan darat,” katanya dalam sidang akhbar maya pelancaran MyAqsaDefenders hari ini.

Rejim Zionis Israel hari ini dilaporkan menceroboh Semenanjung Gaza sebagai sebahagian daripada operasi ketenteraan bagi menentang kumpulan Pergerakan Perjuangan Islam Palestin (Hamas).

Jurucakap tentera, Jonathan Conricus yang mengesahkan perkara itu bagaimanapun tidak menyatakan skala operasi ketenteraan berkenaan.

Muhammad Nadir Al-Nuri yang juga pengasas Persatuan Cinta Gaza Malaysia (PCGM), berkata dalam konflik kali ini tentera Israel menggunakan strategi berbeza iaitu melancarkan serangan udara dan darat secara serentak.

Katanya, apa yang sedang berlaku adalah sama dengan konflik pada 2014 apabila Israel cuba ceroboh menggunakan tentera darat.

Katanya, setakat ini mereka menyerang kawasan sempadan sehingga memaksa penduduk keluar seolah-olah kawasan itu dikosongkan sebagai persediaan untuk tentera darat masuk.

Mengulas lanjut Muhammad Nadir Al-Nuri berkata, Gaza setakat ini tidak berdepan dengan masalah bekalan makanan kerana pintu sempadan Rafah masih dibuka namun risikonya sangat tinggi jika konflik berlarutan.

Katanya, dalam keadaan biasa rejim Zionis tidak menghalang makanan dan pakaian dibawa masuk sebagai antara strategi mengelakkan krisis kemanusiaan seperti kebuluran yang akan mencalarkan reputasi mereka di mata dunia.

“Tetapi yang dihalang ialah kebangkitan atau pemerkasaan ekonomi yang menyebabkan penduduk tiada kuasa beli.

“Sebab itu kita tekankan bantuan untuk Gaza perlu secara kewangan. Kita ambil duit dan beli barangan bantuan di dalam Gaza untuk bangunkan ekonomi penduduk,” katanya.

Mengenai elektrik, beliau berkata bekalannya dijangka terganggu sekiranya krisis berterusan kerana bahan bakar dilarang masuk.

“Sekarang di Gaza bekalan elektrik cuma lapan jam sehari, kalau krisis ini berterusan mungkin hanya dua ke tiga jam sehari bergantung kepada bekalan bahan bakar,” katanya.

BACA juga:

Leave a Reply