Home / :: BLOG :: / Ringgit terus mengukuh, Rizab Antarabangsa meningkatkan RM32 Billion dalam masa setahun

Ringgit terus mengukuh, Rizab Antarabangsa meningkatkan RM32 Billion dalam masa setahun

Ringgit terus meningkat setelah BNM menaikkan kadar faedah sebanyak 0.25% yang menandakan ekonomi kita berkembang dengan pesat dan boleh memberi impak kepada inflasi.

Berbanding setahun yang lalu, di mana AS$ = RM4.44, Ringgit kita kini berada pada RM13.89, hampir 13% lebih rendah.

http://www.xe.com/currencyconverter/convert/?Amount=1&From=USD&To=MYR

Oleh itu, adakah kita boleh mengharapkan harga barang yang diimport turun 13%?

iPhone, telefon Samsung, kereta import sepenuhnya dan kasut Adidas akan menjadi 13% lebih murah?

Di sisi lain, adalah merbahaya apabila Ringgit kita mengukuh terlalu mendadak yang mungkin memberi kesan kepada eksport kita.

Nampaknya BNM tidak membeli AS$ secara agresif untuk menghentikan kenaikan mendadak Ringgit.

Bagaimanapun, anda masih boleh menjangkakan rizab BNM meningkat dengan ketara untuk bulan ini.

http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=en_press

Rizab antarabangsa BNM berjumlah AS$103 bilion pada 15 Januari 2018, lebih tinggi daripada AS $ 102.4 bilion yang dicatatkan pada 29 Dis, 2017.

15 Januari 2018:
http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=en_press&pg=en_press&ac=4604&lang=en

29 Disember 2018:
http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=en_press&pg=en_press&ac=4596&lang=en

Rizab berjumlah AS$95.0 bilion pada akhir Januari 2017 – bermakna BNM telah menambah AS$8 bilion (RM32 bilion) hanya dalam tempoh setahun.

29 Januari 2017:
http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=bm_press&pg=bm_press&ac=4597&lang=bm

** Mahathir buat fitnah kata Bank Negara Hilang RM106 billion.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

Check Also

Hamzah Zainuddin mengaku menjadi broker 36 Ahli Parlimen BN melompat

Hamzah Zainuddin mengesahkan beliau adalah broker 36 ahli Parlimen BN menandatangi surat menyokong Mahathir sebagai …

36 comments

  1. Jamaludin Ali

    Tunggu yang nak meroyan je kerana pasaran dikatakan yang tak tahu penyebabnya manusia2 akal bawah lutut

  2. EricMicheal Yoong

    Puak peliwat dan pemfitnah takde modal nak buat fitnah dajjal dah sekarang ni. Kata negara nak bangkrup. Ringgit akan makin teruk sampai usd1 = rm5. Kesian otak macai kena kencing iblis. Yg ketua dajjal yahudi senyap je. Kenapa?. Terowong tersumbat ke haha

  3. Az Li

    Ringgit kukuh sedikit sebab USD tgh jatuh skrg. Ringgit BUKAN kukuh sebab ekonomi Msia meningkat. Boleh check kat USD Index tgk pergerakan matawang. Org yg xde ilmu currency trading boleh laa admin tipu. Admin & Jibby dua2 kaki menipu.

  4. Mizan Syed

    Amerika tgh melingkup ph susah hati haha pergi mampus sama ph

  5. Hussain Bakar

    Apa2 pun ringgit Mlysia tengah mengukuh.Sebagai rakyat Mlysia bersyukur.Ph boleh pegi meninggal….

  6. Iskandar Zulkarnain

    Admin baca habis dan pembaca hadam habis2 baru cakap 25% interes naik jadi bukan ringgit kekal paham admin mcm nie lah kalau sesiapa susah paham ah-long naik interes sebanyak 10% jadi darab lah dengan berapa yang dipinjam setiap bulan. Bukan ringgit mengukuh sebab pegangan saham kita sudah terjual aset hartanah bukan di miliki oleh syarikat dalam negara tapi syarikat luar negara anda boleh lihat sendiri dengan mata dan hati.

  7. Iskandar Zulkarnain

    Ringgit kukuh tapi interes sapa bayar terima kasih najib sampai ke anak cucu belum tentu interes boleh habis maksud sy bunga.

  8. Ariff Ridhwan

    Alhamdulilah rakyat bayar gst…

  9. Ryzal Khaizar

    Terbaik… Alhamdullilah… Walaupun tak suka… Hahaha

  10. Jalil Tahir

    Awak pinjam duit Ah long ke

  11. Shafique Salleh

    Syukur rakyat selalu bayar GST
    Terima kasih rakyat Malaysia
    Nak harapkan pemimpin Malaysia,
    Ayam mahal, jangan makan ayam
    Tol naik harga, jangan guna highway
    Gula naik harga sbb nak halang kencing manis
    GST dapat menurunkan harga barang

  12. Yus RiMas

    USD yg lemah berbanding mata wang lain…itu ja.sekian

  13. Mohd Firdause

    APA KOMEN PH…RINGGIT MENGGUKOH….PH PUN TUMPANG KAYA JUGA TAPI MRK BILA UNTUNG DIAM AJAK MALAH MASIH HENTAM KERAJAAN BN. INGAT KLAU KAMU BERSYUKUR ALLAH AKN TAMBAH….TAPI KLAU KAMU KUFUR BURUK AKIBATNYA.

  14. Iskandar Zulkarnain

    X pinjam tapi paham maksud interes iaitu bunga bagi peminjam sebab bank dunia di pegang oleh orang kafir.

  15. Iskandar Zulkarnain

    Dan lagi satu riba adalah amalan yang di wajib kan oleh orang yahudi keatas bangsa lain sbb mereka beranggapan bangsa mereka paling mulia di atas dunia fikir-fikirkan dan selamat beramal.

  16. Razman Bernard

    25%..? bukan ke 25-basis-point(bps) kepda (OPR) overnight policy rate – 3.25%… Bank Negara yg katakan..tapi macai PH kan lagi pandai bijak kan?

  17. AguEss BaguEss

    Interest apa yg kau merepek ni.. kau belajar mana ni. kalau ringgit naik ada interest kerr nak kena bayar…? Komen yg memalukan diri sendir… kesian budak ni..

  18. Iskandar Zulkarnain

    Sy tidak belah mana2 terpulang pada kamu hendak kata apa.

  19. Muhd Nor Hafizi

    Us tgh shutdown..nnt dia open berhuhu la ramai2

  20. Mohd Azizafril Abu Hasan

    Terbaik rakyat.. wlaupon dipaksa membayar GST, ternyata membuahkan hasil buat negara..

  21. Araz Caliph

    Bila geng PKR, DAP n PBBM n Bersih nak bunoh diri…. mass suicide….????

  22. Ibrahim Ibrahim

    btol lh, yg miskin trus berhempas pulas demi nk cari sesuap nasi utk menyara kluarga… kta pribahasa brat mata memandang brat lg bahu yg memikul…

  23. Mohd Affendi Ismail

    Adui..RM berkadar terus dgn harga minyak dunia..bila harga minyak dunia meningkat secara tak lansung sentimen positif & pelabur dtg semula invest kat Malaysia..tgk indeks FBMKLCI tu buktinya

  24. Mohd Isa

    Mengapa tak pertikaikan semasa era Madey cukai SST 10%….

  25. Faridah Bador

    Betul k ringgit kukuh!
    Merundum ada lh.

  26. Awang Sulong

    GST CUKAI BERLAPIS2….SST CUKAI LANGSUNG SEKALI TIDAK BERLAPIS…

  27. Mohd Isa

    Tunjukkan bukti yg kata cukai berlapis2 tu….

  28. Zayne Rashin

    Hutang bertingkek2 kan ?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: