28 C
Kuala Lumpur
Saturday, October 31, 2020

Rompak wang tuntutan GST: Lim Guan Eng Penipu

Tempoh hari, Lim Guan Eng berkata saya tidak tahu membaca ketika beliau menjawab soalan saya mengenai isu cukai input GST.

Bagaimanapun, jika beliau boleh membaca dengan baik sudah tentu dapat membaca artikel tulisan seorang editor bisnes yang menjelaskan situasi sebenar dakwaan Guan Eng terhadap ‘rompakan RM19 bilion’.

Saya lampirkan petikan artikel berkenaan namun harus saya ingatkan beliau untuk membaca dengan berhati-hati kerana terdapat beberapa angka yang menggunakan titik perpuluhan.

Berikut adalah petikan artikel berkenaan:
*******
https://www.malaysiakini.com/columns/438775

But was Lim lying when he said it was a robbery, as he did with the earlier accusation of a debt of over RM1 trillion? And if so why?


From this, two things are clear – first, the government has made payments of RM62.5 billion from April 1, 2015, when GST was imposed on May 31, 2018, out of the RM82 billion in refunds claimed, that is over three quarters of the claims have been paid over the three years and one month that the GST has been in force.

Second, as a matter of procedure, the GST collected first went into the government’s consolidated revenue account and the amounts were transferred from there to the GST trust fund account monthly. So where did the “robbery” take place? Is putting money in the consolidated fund instead of the GST trust fund “robbery”?

The worst thing the Harapan government has done to date is to abolish the GST, which was neither responsible for rising prices nor affected the livelihood of the poor because almost all items they consumed were zero-rated. But to compound the matter, they did this in indecent haste.

One way out of this predicament is to simply blame the previous government, of course.


Saya sambung…

Saya mahu menyatakan dengan jelas berikutan pengecualian cukai selama tiga bulan, kehilangan pendapatan adalah sekurang-kurangnya RM15 bilion. Terdapat juga pengurangan tambahan sekurang-kurangnya RM8 bilion bagi bilan September dan Disember 2018. Dengan menghentikan secara pra-matang GST, kerajaan baharu dengan mudah akan terdedah kepada tuntutan cukai input GST sebanyak RM8 bilion bagi yang dikutip pada April dan Mei, di mana kerajaan perlu membayarnya kerana peniaga kini boleh menuntut kesemua cukai input.


Itu melibatkan kehilangan sekurang-kurangnya RM31 bilion bagi tahun ini sahaja. Jumlah itu mungkin lebih tinggi bagi beberapa bulan pertama kutipan SST di mana sasaran kutipan mungkin lebih rendah kerana pengguna sudah membeli barangan mewah seperti kereta dan barangan mahal lain ketika pengecualian cukai dan sebelum perlaksanaan SST.

Selain itu, pemanushan GST serta sistem penguatkuasaan kendirinya turut memberi ruang kepada lari cukai atau pengisytiharan cukai korporat lebih rendah sebagaimana berlaku ketika SST lalu dan ini pasti akan menambah kebimbangan terhadap kerajaan baharu ini.

Ini adalah sebab sebenar mengapa banyak janji manifesto Pakatan Harapan kekal tidak ditunaikan dan mengapa program bantuan kepada golongan memerlukan akan dipotong manakala kenaikan gaji kakitangan awam dibekukan, dan bukanlah kerana tuduhan ciptaan PH kononnya hutang negara adalah RM1 trilion atau BN ‘merompak RM19 bilion dari dana tuntutan GST.”

Berikutan cara pengurusan ekonomi yang tersasar kerajaan baharu ini, mereka kini menuding jari ke arah kerajaan BN.

Disebalik tuduhan dibuat di Parlimen di mana mereka mempunyai kekebalan atau imuniti kononnya BN merompak RM19 bilion dari dana tuntutan GST, Guan Eng sepatutnya secara peribadi membuat laporan polis dengan menyatakan secara jelas BN telah merompak dana cukai input GST sebanyak RM19 bilion.


Rakyat kini perlu bersedia untuk pelbagai cukai baharu lain dari Pakatan Harapan berikutan pemansuhan GST dan negara tidak lagi berupaya mengutip cukai dari ekonomi tidak sah dan daripada mereka yang lari cukai.


https://pakdin.my/tag/gst

https://pakdin.my/najib-kerajaan-pakatan-harapan-mungkin-dah-belanja-wang-gst-rm18-bilion/

https://pakdin.my/apa-yang-sebenarnya-berlaku-kepada-wang-gst-rm18-bilion/

Berita Berkaitan

Tun Mahathir kempen Kerajaan Perpaduan lagi

Ketika krisis politik melanda negara, nampaknya bekas perdana menteri paling lama, Tun Dr Mahathir...

BNM ada ruang turunkan lagi kadar faedah

Bank Negara Malaysia (BNM) masih mempunyai ruang untuk sekali lagi menurunkan kadar dasar semalaman...

Agong guna ‘soft power’ selamatkan negara dari ahli politik kata peguam

Kejayaan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengemudi negara ketika kerajaan...

UMNO kekal fokus pentingnya Gencatan Politik – Keputusan mesyuarat MKT UMNO

KENYATAAN MEDIA Mesyuarat Khas Majlis Kerja Tertinggi UMNO telah mengambil keputusan: 1. UMNO terus kekal fokus...

Komen

..

Kenyataan Macron: Mahathir kena fokus kepada individu bukan serang negara & bangsa kata Najib

Bukanlah nak defend sangat tapi saya rasa dunia patut bertenang dan membaca kenyataan Tun Mahathir secara penuh dan dalam konteks penuh. Perlu adil kepada Tun...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,360PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan