Home / :: BLOG :: / ‘Rompak’wang tuntutan GST: Bekas KSU Perbendaharaan buat laporan SPRM

‘Rompak’wang tuntutan GST: Bekas KSU Perbendaharaan buat laporan SPRM

Bekas Ketua Setiausaha Perbendaharaan, Tan Sri Mohd Irwan Serigar Abdullah hari ini membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di ibu pejabat suruhanjaya itu berhubung isu bayaran balik cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) bernilai RM18 bilion yang didakwa ‘dirompak’.

Menurut Mohd Irwan yang ditemui di hadapan bangunan SPRM kira-kira jam 11.38 pagi, beliau membuat laporan kepada SPRM kerana dakwaan ‘merompak’ berkenaan tidak berasas.

“Saya buat laporan berkenaan RM18 bilion itu… benda (dakwaan) itu tak berasas. Pasal dia (Guan Eng) kata kehilangan (wang RM18 bilion yang sepatutnya untuk bayaran balik GST).

“Benda (wang) itu tak hilang cumanya masuk ke dalam akaun amanah… jadi saya buat laporan jelaskan perkara ini,” katanya yang hadir secara bersendirian ke Ibu Pejabat SPRM, hari ini.

BACA: Irwan Siregar – Tiada Wang Bayaran Balik GST Yang Hilang http://pakdin.my/irwan-siregar-tiada-wang-bayaran-balik-gst-yang-hilang/

Mohd Irwan ketika ditanya sama ada beliau menyerahkan sebarang dokumen kepada pihak SPRM, bagaimanapun menyatakan tiada dokumen diserahkan dan kesemua dokumen berada di Kementerian Kewangan.

Kelmarin, Guan Eng mendakwa bahawa kerajaan sebelum ini telah menyalahgunakan RM18 bilion daripada RM19.4 bilion bayaran balik GST yang telah dikutip sejak sistem itu diperkenalkan.
……..
Rujukan:

http://pakdin.my/menteri-kewangan-malaysia-bengap-bongok-bengong-bodoh-dan-yang-sewaktu-dengannya/

http://pakdin.my/tag/lim-guan-eng

http://pakdin.my/tag/gst

https://www.google.com/search?q=Tipu+Tuntutan+GST

(Visited 6 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

Check Also

Harga Gula Dunia Merudum, rejim PH Senyap-Senyap Tax rakyat

Siapa yang untung? Kerajaan kenakan cukai kepada rakyat dalam senyap? Saudagar gula? …………. Harga gula …

16 comments

  1. UB Sahumin

    LGE ckp di parlimen tabung amanah utk bayaran balik gst hny berbaki RM 1.4 bilion.
    Jadi yg RM 18 bilion simpan di tabung amanah yg mana…..??
    Ada ka tabung amanah lain yg LGE tidak diberitahu.. kenapa tidak simpan di tabung amanah yg khas utk bayaran balik gst..??
    Kenapa bayaran balik tidak dibuat hgga tertunggak RM 19.4 bilion..??

  2. Ahmad Hassan

    puak ph kot yg nak rompak gst tu kot….dah ada peluang….lpstu tuduh kerajaan lama….kan senang kerja…

  3. Lina Salam

    Siasat dulu baru tau…ckp2 ape barang…

  4. Lina Salam

    Siasat dulu baru tau…ckp2 ape barang…

  5. Safiah S Ckfiah

    KEPADA SPRM TOLONG JANGAN BERAT SEBELAH..SIASAT BIAR ADIL N SAKSAMA..

  6. Midi Masulim

    Masa ini lah sprm nah tujuk bahawa tidak pilih kasih

  7. Razali Md Isa

    Hilang duit najib rompak,, hilang duit najib rompak, xada lain keja ka menteri duit apek ni

  8. Razali Md Isa

    Hilang duit najib rompak,, hilang duit najib rompak, xada lain keja ka menteri duit apek ni

  9. Norashikin Hanafi

    najib nak jaga duit, die pun sibuk nak jaga duit… tapi bodoh… apelah malaysia dpt menteri bodoh, mula2 mat sabu, lepas tu ramkarpal,lepas tu menteri pertanian… la ni gone eng pun tunjuk bodoh… adddooo…

  10. Norashikin Hanafi

    najib nak jaga duit, die pun sibuk nak jaga duit… tapi bodoh… apelah malaysia dpt menteri bodoh, mula2 mat sabu, lepas tu ramkarpal,lepas tu menteri pertanian… la ni gone eng pun tunjuk bodoh… adddooo…

  11. Anuar Joe

    Apa nk bt malaysia dpt menteri kewangan yg bengong sungguh

  12. Anuar Joe

    Apa nk bt malaysia dpt menteri kewangan yg bengong sungguh

  13. Haji Muhammad Mohd Basir

    Perlu disiasat…dan kerajaan PH perlu berikan penjelasan…

  14. Onn Aqro Centre

    Tu yg terbaik lapor sprm..kita pun tau siapa yg kena..?

  15. Mohd Hanif Mohd Ali

    Pasal tu la dia dh siap ketua lawyer org dia sendiri utk menidakkannya nnti. Hancur PH..Perompak Hasil rakyat

  16. Mohd Hanif Mohd Ali

    Pasal tu la dia dh siap ketua lawyer org dia sendiri utk menidakkannya nnti. Hancur PH..Perompak Hasil rakyat

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: