26.8 C
Kuala Lumpur
Monday, September 28, 2020

ROS Luluskan Permohonan PPBM Secara Prinsip – Perlu Jelaskan Peranan Pengerusi dan Presiden

Mungkin Jawatan Pengerusi tu sama seperti KETUM mengikut perlembagaan parti PKR.

mahathir-hilang-bisa-350px.jpg

PUTRAJAYA: Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) meluluskan permohonan Parti Pribumi Bersatu Malaysia namun ia tidak boleh menggunakan singkatan nama parti Bersatu sebaliknya hanya PPBM.

Timbalan Perdana Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, kelulusan itu diberikan secara prinsip kerana parti itu perlu menjelaskan dengan lebih lanjut terlebih dahulu peranan Pengerusi dan Presiden parti, sebelum surat rasmi kelulusan dikeluarkan.

Beliau berkata, mengikut perlembagaan parti, Pengerusi berperanan mempengerusikan Mesyuarat Pimpinan Tertinggi, manakala, Presiden mempengerusikan Mesyuarat Majlis Presiden.

“Nama singkatan PPBM diluluskan selepas rundingan dilakukan antara parti itu dengan ROS, dan bukan Bersatu seperti yang dipohon di peringkat awal,” katanya pada sidang media selepas Perhimpunan Bulanan Kementerian Dalam Negeri (KDN) di sini, hari ini.

Katanya, Bersatu tidak boleh digunakan kerana ada enam parti politik di negara ini yang menggunakan perkataan Bersatu pada parti mereka.

Berita Berkaitan

Pesan Pada PAS Jangan Khianati UMNO – Zahid Hamidi

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meminta PAS selaku rakan sekutu utama di...

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Komen

..

Drama pemilihan Ketua Menteri Sabah belum tamat, Zahid bertegas

KOTA KINABALU – Konflik pemilihan Ketua Menteri Besar Sabah masih belum terjawab meskipun pimpinan Gagasan Rakyat Sabah (GRS) telah mengadap Yang Dipertua Negeri Tun,...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,345PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan